FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U napadu kurdskih militanata na tursku vojsku 13 ubijenih

Autor: akoz
DIYARBAKIR, 8. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - U sukobima na tursko-iračkoj granici ubijeno je 12 kurdskih militanata i jedan turski vojnik nakon što su kurdski militanti iz Iraka otvorili vatru na vojnu predstražu na jugoistoku Turske, rekli su u utorak izvori iz snaga sigurnosti.

Napad se podudario s naporima da se okonča gotovo tri desteljća duga pobuna kroz razgovore sa zatvorenim čelnikom militantne Radničke stranke Kurdistana. Skupina militanata PKK sa sjevera Iraka je na oko osam kilometara od Cukurce, zabačenog planinskog područja u turskoj pokrajini Hakkari, u ponedjeljak kasno navečer otvorila vatru na izdvojeni vojni položaj Karatas, rekli su izvori.

Turske snage sigurnosti odgovorile su minobacačkom paljbom na militante koji su kao zaklon koristili gustu maglu i snijeg, rekli su izvori. Jedan je turski vojnik ubijen u prvom napadu a u uzvratnoj vatri ubijeno je 12 pobunjenika, rekli su.

U sukobima PKK i Turske ubijeno je više od 40.000 ljudi. Militanti su pobunu počeli 1984. s ciljem uspostave odvojene države na većinski kurdskom jugoistoku Turske. Kurdi sada za to područje traže autonomiju.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙