FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski svjetski kongres osudio ukidanje emisije "Slika Hrvatske"

Autor: mvra
ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatski svjetski kongres ocijenio je danas da se nedavnim ukidanjem HTV-ove emisije "Slika Hrvatske" i najavljenim "oštrim mjerama" protiv novinarke HRT-a Karoline Vidović Krišto radi emisije "Pedofilija kao temelj spolnog odgoja" krše slobode medija i ljudskih prava.

Osuđujući ukidanje emisije i dajući potporu urednici i voditeljici te emisije Kongres je izrazio zabrinutost stanjem demokratičnosti u Hrvatskoj, čiji se deficiti, smatraju, ovaj put manifestiraju u postupanju državne radiotelevizije HRT-a.

"Smatramo da postupanje HRT-a u ovom slučaju nije u skladu s ustavnim odredbama glede slobode medija, slobode govora i javnog nastupa, te zabrane cenzure", zaključuje Kongres.

Smatraju također kako je isprika HRT-a, koji se ogradio od sporne emisije, neprikladna, neprimjerena i suvišna, jer se želi stvoriti dojam da je Vidović Krišto neprofesionalno ili tendenciozno radila svoj posao.

Iznošenje različitih stajališta i informacija u vezi trenutno vrlo kontroverzne debate oko rodno-spolnog odgoja je uobičajen postupak objektivnog informiranja građana, kojeg bi javna televizija trebala podržati, kažu u Hrvatskom svjetskom kongresu.

Za urednicu ukinute emsije u Kongresu kažu da se godinama kroz svoj profesionalni rad zauzima za interese i perspektivu iseljenih Hrvata, sa svojim prilozima i emisijama integrativno informira hrvatsku i inozemnu javnost, prikazuje život kako u domovini tako i izvan nje, te doprinosi povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske, odnosno integriranju Hrvata izvan Republike Hrvatske.

"Ukidanje emisije i progon urednice i novinarke Karoline Vidović Krišto prouzročila je veliko nezadovoljstvo kod Hrvata izvan RH", priopćio je Kongres.

HRT je ukinuo spornu emisiju i ispričao se gledateljima, ističući da stavovi izneseni u toj emisiji (koja se emitira za iseljenike) nisu stavovi HRT-a. Urednica je u toj emisiji bila protiv uvođenja u škole dijela predloženog zdravstvenog odgoja koji se bavi spolnošću, a HRT je zbog ozbiljnog narušavanja pravila struke te zloupotrebe položaja najavio oštre mjere.

Osim Hrvatskog svjetskog kongresa ukidanje emisije osudili su i HDZ, crkva i dio javnosti.

(Hina) xmvr yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙