FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CAPE CANAVERAL

NASA-in svemirski teleskop Kepler otkrio je 461 potencijalno novi planet, uglavnom veličine Zemlje ili nekoliko puta veći, objavili su znanstvenici u ponedjeljak. Time se ukupan broj mogućih novih "svjetova" koje je pronašao Kepler popeo na 2.740, od čega je potvrđeno njih 105. "Prije dvije godine imali smo 1.200 planeta kandidata. Godinu poslije tome smo dodali značajan broj novih objekata i opazili trend rasta broja vrlo malih planeta, dvostruko većih od Zemlje i manjih", rekao je astronom Christopher Burke. Uz novi 461 planet, koliko ih je Kepler opazio u 22 mjeseca, nastavlja se proliferacija manjih planeta.

LOS ANGELES

Zlatni olimpijski plivač i partijaner Ryan Lochte dobit će vlastiti reality show, dok jednim okom gleda prema ljetnoj Olimpijadi 2016., a drugim traži odabranicu svog života, objavio je u ponedjeljak celebrity potral E!. "Što bi Ryan Lochte učinio?", naziv je serije koja počinje s emitiranjem u travnju i prikazivat će njegove noćne izlaske, kao i jutarnje plivačke treninge, sve u vrijeme dok Lochte priprema izbaciti na tržište svoju modnu marku. Lochte se prvi puta na televiziji pojavio u listopadu igrajući epizodnu ulogu u tinejdžerskoj seriji "90210". Lochte (28) osvojio je pet zlatnih olimpijskih medalja i nastupio je na Olimpijadama u Ateni, Pekingu i Londonu.

HANNOVER

Bivši njemački predsjednik Christian Wulff i njegova druga supruga Bettina razdvojili su se, nepunu godinu dana nakon što je Wulff podnio ostavku na najvišu političku dužnost u zemlji, objavili su u ponedjeljak njemački mediji. Wulff je tijekom vikenda iselio iz kuće u kojoj je živio sa suprugom Bettinom i djecom, a supružnici su u ponedjeljak u jednom odvjetničkom uredu u Hannoveru očito potpisali sporazum o razdvajanju, javio je dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Christian i Bettina Wulff dogovorili su se da će se i dalje zajednički brinuti o sinu, piše list. FAZ podsjeća da se Wulff time u roku od godinu dana rastao od dvoje ljudi koji su mu proteklih godina bili najbliži. Prošle ga je godine napustio najbliži savjetnik i glasnogovornik Olaf Glaeseker, koji je prije toga žalio da su njegovi kontakti s Wulffom otežani upravo zbog njegove supruge Bettine, bivše glasnogovornice i savjetnice u tvrtkama za odnose s javnošću.

PARIZ

Zbog neplaćenih najamnina dom umirovljenika izbacio je jednu 94 godišnju korisnicu, što je izazvalo val ogorčenja u Francuskoj. Umirovljenica je u subotu izbačena iz privatnog doma u pariškoj regiji zbog duga od 40.000 eura. U subotu su ju preuzele hitne službe mjesta Chateaudun, piše regionalni dnevni list Echo republicain. "Dom umirovljenika je tim postupkom prekršio pravo i ljudsko dostojanstvo", ocijenila je ministrica za starije osobe Michele Delaunay. Ona je objasnila da je "njezina soba, njezin dom", pravno gledajući. "Ako je prekršen zakon, podnijet ćemo tužbu", rekla je Delaunaya. Dom umirovljenika je nekoliko puta kontaktirao sina stare dame i odlučio ju je odvesti na njegovu adresu, piše Echo republicain. Naišli su zatvorena vrata i zatim devedesetogodišnjakinju odveli u obližnju bolnicu.

SYDNEY

Tražite li McDonald's u Australiji ovaj mjesec, moglo bi vam se dogoditi da upadnete u Macca's. Međunarodni lanac restorana brze prehrane nakratko će promijeniti znak na nekim restoranima u Australiji, i postat će Macca's, kako ga Australci odmilja zovu. Tako će se obilježiti Dan Australije 26. siječnja. Ta kompanija nikad još tako nešto nije učinila. "Nevjerojatno smo ponosni što ćemo ponijeti svoje australsko ime", kaže se u priopćenju Marka Lollbacka, šefa marketinga McDonald'sa u Australiji. "Kako bolje pokazati Australiji da se ponosimo što smo dio australskoga društva nego tako da promijenimo znak i nazovemo se onako kako nas društvo ovdje zove", dodao je. Istraživanja su pokazala da najmanje pedeset posto Australaca upotrebljava taj nadimak.

STOCKHOLM

Britanski "lovac" na ukradene umjetnine uspio je pronaći sliku francuskog slikara Henrija Matissea ukradenu iz jednog muzeja u Stockholmu prije 25 godina. Matisseovu sliku "Le Jardin", procijenjene vrijednosti oko 700 tisuća eura, pronašao je Christopher Marinello, stručnjak londonske agencije Art Loss Register (ALR), najveće globalne baze podataka ukradenih i nestalih umjetnina. "Fantastično je što se slika ponovno pojavila", kazala je glasnogovornica muzeja Moderna Museet u Stockholmu Kristin Ek. "Tako je davno ukradena da smo gotovo već bili izgubili svaku nadu", dodala je. Sliku je u svibnju 1987. odnio lopov koji se u muzej uvukao tijekom noći. Krađa je prijavljena i Interpolu i ALR-u. Pronađena je nakon što je jedan britanski trgovac umjetninama odlučio prije prodaje provjeriti nalazi li se slučajno u tom registru. "Sretni smo jer se slika čini u dobru stanju. Bio je to dobar početak nove godine", kazala je Ek.

LOS ANGELES

Nasilje u filmovima služi za zabavu i ne smije se povezivati s tragedijama poput pokolja 20-ero djece u školi u Connecticutu, rekao je glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger i pozvao na preispitivanje američkog zakona o oružju, ali i društvene skrbi za mentalno zdravlje. Nasilje na filmu valja razdvojiti od nasilja u stvarnosti, smatra zvijezda filmova kao što su "Terminator", "Predator" i "Istinite laži". Na konferenciji za novinare kojom je predstavio svoj najnoviji film "The Last Stand", 65-godišnji Schwarzenneger rekao je: "Ovo je zabava, a ubojstvo 20-ero djece u osnovnoj školi Sandy Hook 14. prosinca je nevjerojatna tragedija". U filmu "The Last Stand" Schwarzenegger tumači lik umirovljenog policajca iz Los Angelesa koji postaje šerif pograničnoga grada i bori se protiv zlih vođa krijumčara droge.

NANTES

Dvadesetčetverogodišnji Francuz koji je snimao svoju jurnjavu automobilom, poginuo je u petak navečer u prometnoj nesreći na zapadu Francuske i pritom odveo u smrt dvije žene u automobilu s kojim se sudario, doznaje se u ponedjeljak od policije. U istrazi o nesreći koja se dogodila u Sainte-Pazanneu, policija je u automobilu mladića pronašla kameru kojom je snimao svoj brzinomjer. Malo prije nesreće jurio je 200 km/h a u trenutku sudara s drugim vozilom vozio je gotovo 140 km/h umjesto 90 km/h, doznaje se nakon pregledavanja snimke kamere. U autu u koji se mladić zabio bio je jedan sedamdesetpetogodišnjak, koji je teško ozlijeđen, a njegova 72-godišnja supruga i 91-godišnja punica poginule su na mjestu nesreće.

CAPE TOWN

Britanski avanturist sir Ranulph Fiennes otputovao je u ponedjeljak iz Cape Towna u Južnoj Africi prema Antarktici koju će pokušati prijeći skijama zimi. Brod je krenuo iz luke Cape Town a na ledeni bi kontinent trebao doploviti krajem mjeseca. Fiennes (68) i pet članova posade imat će potom nekoliko tjedana za pripremu polaska, predviđena u ožujku, na šestomjesečno putovanje od oko 4000 kilometara. Lipanj, srpanj i kolovoz zimski su mjeseci na južnoj hemisferi. Radi se o prvom pokušaju zimskog prijelaza šestim kontinentom gdje temperature mogu pasti do 90 stupnjeva Celzijusa ispod ništice.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙