FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Svilanović preuzeo dužnost glavnog tajnika RCC-a

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. siječnja 2013.(Hina) - Srbijanski diplomat i političar Goran Svilanović u utorak je preuzeo dužnost glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) naslijedivši na tom mjestu hrvatskog diplomata Hidu Biščevića, koji je glavnim tajnikom bio u dva uzastopna mandata od 2008. godine, priopćeno je iz sjedišta te organizacije u Sarajevu.

"Poticanje napretka i rasta putem regionalnih aktivnosti u jugoistočnoj Europi, uz istodobnu potporu europskim i euroatlantskim integracijama, osnovne su aktivnosti RCC-a na koje ću se i ja koncentrirati u svom radu", izjavio je Svilanović povodom stupanja na novu dužnost.

Svilanović je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova nekadašnje SR Jugoslavije nakon smjene s vlasti Slobodana Miloševića, a radio je i kao koordinator za ekonomske i ekološke aktivnosti u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Bio je član ekspertne skupine Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi, koja je i predložila transformaciju te organizacije u RCC.

Svilanović je najavio kako će prvi prioritet RCC-a biti izrada strategije jugoistočne Europe do 2020. godine za održiv i sveobuhvatan rast u regiji s konkretnim ciljevima unapređenja trgovine, investicija, obrazovanja i upravljanja. Najavio je i nastavak angažmana RCC-a u području infrastrukture, energetike, sigurnosti, kulture, parlamentarne suradnje i razvitka medija. Konstatirao je kako regija treba biti mjesto dijaloga, slobode i mobilnosti u kojemu će se svi osjećati sigurno i biti zaštićeni vladavinom prava.

RCC nasljednik je Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, utemeljenog nakon okončanja ratova na području bivše Jugoslavije s ciljem promicanja suradnje i poticanja razvitka na području jugoistoka Europe. RCC, koji je nastao na inicijativu međunarodne zajednice, svojevrsno je operativno tijelo koje koordinira aktivnosti od zajedničkog interesa za države regije

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙