FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile cijene nafte ispod 111 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 7. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 111 dolara pod pritiskom dobitonosnih prodaja, ali je njihov pad prikočio optimizam da su najveća svjetska gospodarstva na putu stabilnog oporavka.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 48 centi, na 110,83 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 50 centi i njime se trgovalo po 92,59 dolara.

Tržište sirove nafte oporavilo se prošloga tjedna nakon što su američki zakonodavci u posljednji čas postigli sporazum kojim je otklonjena fiskalna kriza, odnosno automatsko smanjenje potrošnje i povećanje poreza, protumačeno kao prijetnja američkom gospodarskom rastu.

"Cijene osnovnih metala nalaze se pod pritiskom a i dolar je ojačao, pa tržište danas očituje blagu nesklonost riziku", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka. "Možda je određenu ulogu odigrao i blagi val dobitonosnih prodaja nakon rasta cijena krajem prošle i početkom ove godine", dodaje.

Ohrabrujući makrogospodarski podaci zakočili su pad cijena na tržištima. Tako je izvješće američke vlade u petak pokazalo da su američki poslodavci u prosincu nastavili zapošljavati gotovo istim tempom kao i u prethodnom mjesecu. Odvojeno je izvješće pak pokazalo rast aktivnosti u američkom uslužnom sektoru. Prethodno su i podaci iz Kine potvrdili oporavak aktivnosti u industriji.

Ovog će tjedna fokus financijskih tržišta biti na Europskoj središnjoj banci, u očekivanju odluke o razini ključnih kamatnih stopa u eurozoni. Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su da su proizvođačke cijene u eurozoni pale u studenome prvi puta u pet mjeseci, ostavljajući ECB-u dovoljno prostora za dodatno rezanje ključnih kamatnih stopa radi potpore gospodarskom rastu.

Ulagači će također pomno pratiti stajališta dužnosnika američke središnje banke Fed o ublažavanju monetarne politike, nakon što je prošlog tjedna objavljen zapisnik s prethodnog sastanka odbora za monetarnu politiku pokazao da su pojedini čelnici sugerirali da bi Fed mogao usporiti ili čak prekinuti program kupnje imovine do kraja ove godine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,68 dolara, što znači da je bila 47 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙