FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK poziva makedonske stranke na odgovorno ponašanje

Autor: svuk
BRUXELLES, 4. siječnja 2013. (Hina) - Europska komisija je u petak pozvala sve političke stranke u Makedoniji i njihove pristaše da se suzdrže od nasilja i da se ponašaju odgovorno u najboljem interesu građana koji su ih izabrali.

"Sa zabrinutošću smo proteklih dana pratili politički izazvane sukobe u zgradi makedonskog parlamenta i oko nje", rekao je glasnogovornik Europske komisije Sebastien Brabant, pozivajući vladajuće i oporbu "da odmah obustave bilo kakve agresivne ili provokativne poteze".

"Mirno izražavanje različitog mišljenja temelj je snažnih i demokratskih nacija, a uporaba sile podriva taj sustav i smanjuje mogućnosti za odgovorno vladanje. EU traži od vođa svih političkih stranaka i njihovih pristaša da odmah prestanu s tim sukobima te ih poziva da se ponašaju u skladu s ustavom i zakonima i da vode računa o najboljem intreresu građana koji su ih izabrali", rekao je.

Više tisuća Makedonaca prosvjedovalo je prošli tjedan u Skoplju na poziv lijeve oporbe zahtijevajući ostavku konzervativne vlade optužene da je odgovorna za tešku gospodarsku krizu koja potresa tu zemlju.

Do prosvjeda je došlo nakon što je vladajuća većina izglasala proračun za 2013. koji je oporba žestoko kritizirala, na sjednici obilježenoj incidentima unutar i izvan parlamenta u kojima je 17 osoba ozlijeđeno, od čega 12 policajaca i dva zastupnika.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙