FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Troškovi borbe protiv klimatskih promjena rastu zbog odgađanja akcije

Autor: kgab
OSLO, 3. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Dogovor gotovo 200 zemalja o smanjenju rastućih emisija stakleničkih plinova bit će puno skuplji od 2020. godine nego da se sada poduzmu mjere protiv klimatskih promjena, navodi se u istraživanju objavljenom u četvrtak.

Brze mjere za smanjenje emisija povećale bi izglede za zadržavanje globalnog zatopljenja unutar dogovorenog limita UN-a od 2 stupnja Celzijusa više u odnosu na predindustrijsko doba kako bi se izbjegle nove poplave, valovi vrućine, suše i rast razine mora.

"Ako odgodite akciju za 10, 20 godina onda značajno smanjujete izglede za ispunjavanje cilja od dva stupnja", rekao je Keywan Riahi, jedan od autora izvješća u Međunarodnom institutu za primjenjene sustavne analize u Austriji.

"Opće je poznato da troškovi rastu kada odgađate akciju", istaknuo je.

U studiji se navodi da bi globalna cijena od 30 dolara po toni ugljikovog dioksida, glavnog plina s učinkom staklenika, dala otprilike 60 posto izgleda za ograničenje zatopljenja na ispod 2 stupnja Celzijusa.

Ako se bude čekala 2020. cijena ugljikovog dioksida tada bi morala biti oko 100 dolara po toni kako bi se zadržali izgledi od 60 posto, kazao je Riahi za Reuters govoreći o studiji koju je proveo sa stručnjacima u Švicarskoj, Novom Zelandu, Australiji i Njemačkoj, a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nature.

(Hina) xkga yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙