FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat pokrenuo hajku na satiričare i medije

Autor: kgab
KAIRO, 2. siječnja 2013. (Hina) - Protiv egipatskog satiričara koji je ismijao predsjednika Mohameda Morsija na televiziji tužiteljstvo će pokrenuti istragu nakon optužbe da je potkopao predsjednikov autoritet, rekao je jedan izvor u pravosuđu, prenosi u srijedu televizijska mreža Al Džazira.

Slučaj Basema Jusefa vjerojatno će povećati zabrinutost glede slobode govora, posebice stoga što novi ustav uključuje odredbe koje kritiziraju aktivisti za ljudska prava, među kojima je i zabrana uvreda.

Jusef je postao poznat nakon pobune, u kojoj je svrgnut s vlasti Hosni Mubarak u veljači 2011. godine, zbog svog satiričkog online programa.

On otad također ima i svoju emisiju na egipatskoj televiziji i ismijavao je Morsijevu opetovanu uporabu riječi "ljubav" u njegovim govorima tako da je započinjao jedan od svojih programa ljubavnom pjesmom držeći crveni jastuk s otisnutim predsjednikovim licem.

Državni odvjetnik naredio je istragu nakon što je jedan islamistički odvjetnik podnio tužbu protiv njega. U tužbi se Jusef optužuje za "vrijeđanje" Morsija, islamista kojega podupire Muslimansko bratstvo, te za "potkopavanje njegova položaja".

U slučaju protiv neovisnog dnevnika al-Masri al-Juma, predsjedništvo je optužilo list za "širenje lažnih informacija koje predstavljaju opasnost za građanski mir, javnu sigurnost i utječu na predsjedništvo", navode novine.

Sporni članak je izvješće od subote na internetskoj stranici novina, koje su se pozvale na "obaviještene izvore", a u kojemu stoji da bi Mursi trebao posjetiti bolnicu bez navođenja razloga tog posjeta.

(Hina) xkga ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙