FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kim Jong-un pozvao na pomirenje dviju Koreja

Autor: mhaj
SEUL , 1. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un u neuobičajenom je obraćanju sunarodnjacima putem državnih medija, pozvao na pomirenje dviju Koreja, koje su formalno još u ratu s obzirom na to da nije potpisan nikakav mirovni sporazum nakon sukoba koji je trajao od 1950 do 1953.

No Sjeverna Koreja ponudila je maslinove grane i ranije, a Kimov govor ne znači nužno promjenu u smjernicama države koja omalovažava Sjedinjene Države i američkog saveznika Južnu Koreju kada god joj se za to pruži prilika, piše agencija Reuters.

Siromašna Sjeverna Koreja podigla je napetosti u regiji lansiravši u prosincu rakete dugog dometa, tvrdeći da je riječ o satelitima koji se šalju u orbitu zbog znanstvenih razloga. Taj je potez osudila čitava međunarodna zajednica.

Sjevernoj Koreji koja i Sjevernu Koreju i Južnu Koreju smatra jednom državom, zabranjeno je testiranje raketa ili nuklearne tehnologije u skladu s UN-ovim sankcijama nametnutim nakon testiranja nuklearnog oružja tijekom 2006. i 2009.

(Hina) xmh yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙