FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: smanjene zalihe gotovih industrijskih proizvoda

Autor: rbel
ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su na kraju studenog u odnosu stanje s kraja listopada bile više za 1 posto, dok su prema stanju s kraja studenog prošle godine smanjene za 11,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Promatrano prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti, zalihe gotovih industrijskih proizvoda krajem studenog ove godine u usporedbi s prethodnim mjesecom bile su u rudarstvu i vađenju manje za 5,9 posto, dok su u prerađivačkoj industriji porasle za 1,3 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, zalihe u rudarstvu i vađenju bile su u studenom ove godine manje za 16,8 posto, a u prerađivačkoj industriji za 11,4 posto.

Među 23 različite djelatnosti u sklopu prerađivačke industrije u njih 13 u studenom je zabilježeno smanjenje, a u 11 povećanje zaliha.

Pritom gotovo sve djelatnosti koje imaju značajniji udio u prerađivačkoj industriji na međugodišnjoj razini, dakle prema studenom lani, bilježe smanjenje zaliha gotovih industrijskih proizvoda.

Tako su u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio najveći i iznosi više od 16 posto, zalihe smanjene za 4,5 posto. U proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda zalihe su u studenom ove godine prema istom mjesecu lani pale za 14,8 posto, proizvodnji pića za 10,4 posto, a u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 6,3 posto.

Proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda (udio od 5,83 posto) na godišnjoj razini bilježi pak povećanje zaliha, i to za 12,7 posto.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙