FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Belgijski kralj govorom razljutio separatiste

Autor: dmus
BRUXELLES, 27. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Belgijski kralj Albert II božićnom je porukom razbjesnio separatiste i neke stručnjake za ustavno pravo tako što je, kako oni smatraju, uvijeno kritizirao najjaču političku stranku flamanskog dijela zemlje.

Kralj je u govoru upozorio na politički "populizam" koji jača tijekom gospodarskih kriza, povlačeći paralelu s prednacističkim razdobljem u Europi kad su krivcima za sve probleme bili proglašeni stranci.

"Takvi argumenti bili su uobičajeni u mnogim europskim zemljama, pa i u našoj. Ne smiju se zaboraviti 1930-e godine i populističke reakcije koje su izazvale", rekao je kralj u televizijskom obraćanju naciji na Badnju večer.

Profesor politologiije sa sveučilišta u Gentu Carl Devos ustvrdio je da kralj - koji bi trebao biti ujedinjujuća snaga u zemlji snažno podijeljenoj na frankofonu Valoniju na jugu i Flandriju na sjeveru - nije smio iznijeti tu ocjenu za koju on smatra da se neizravno odnosi na separatističku stranku N-VA.

"Čudno je da državni poglavar spominje najveću straku u zemlji u kontekstu 30-ih godina prošlog stoljeća", rekao je Devos.

Vođa te stranke, koja zagovara odvajanje Flandrije od Belgije Bart de Wever, ujedno i gradonačelnik najvećeg flandrijskog grada Antwerpena, optužio je kralja da potiče "podjele" i favorizira stranku frankofonih socijalista premijera Elija Di Rupa.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙