FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija događaja u 2012. - religija

Autor: mkov
ZAGREB, 22. prosinca 2012. (Hina) - Kronologija događaja u 2012. godini iz područja religije:

SIJEČANJ:

3. siječnja - Dio aktivnosti na groblju Kozala u Rijeci, vezan uz utvrđivanje posmrtnih ostataka časne sestre Marije Kozulić (1852.-1922.) čiji je postupak beatifikacije pokrenut, obavljen je, a nalazi se ispituju u riječkom Zavodu za sudsku medicinu, izvijestio je predstojnik Zavoda Alan Bosnar, ujedno vođa tima kojem je cilj identifikacija ostataka Marije Kozulić.

7. siječnja - Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović predvodio je u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg svečanu božićnu liturgiju na kojoj su vjernici poslanicom Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvani na vjernost pravoslavlju te očuvanje tradicionalnih vrijednosti obitelji i crkvenog braka.

17. siječnja - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je vjernike i ljude dobre volje da u nedjelju 22. siječnja iziđu na referendum i po savjesti daju svoj odgovor na postavljeno pitanje, priopćio je danas Tiskovni ured HBK.

24. siječnja - Trodnevnim znanstvenim skupom "Crkva u Hrvatskoj u perspektivi europskoga društva" i izlaganjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u Zagrebu je počeo 52. teološko-pastoralni tjedan.

26. siječnja - Obveza redovitoga dijaloga institucija Europske unije (EU) i europskih Crkava utvrđena je Lisabonskim ugovorom i time je taj dijalog prvi put institucionaliziran što EU potvrđuje i kao zajednicu vrijednosti, istaknuo je pravnik i politolog dr. Neven Šimac u predavanju održanu danas u Međubiskupijskome sjemeništu na zagrebačkoj Šalati posljednjega dana 52. teološko-pastoralnog tjedna koji je počeo 24. siječnja.

30. siječnja - Zajedničko dvodnevno zasjedanja Biskupskih konferencija Hrvatske i BiH počelo je u Sarajevu, a na njemu je pročitano pismo državnog tajnika Svete Stolice, kardinala Tarcisia Bertonea, u kojemu poziva na zajedničke napore Crkve i političkih predstavnika kako Hrvati katolici ne bi posve nestali u pojedinim područjima BiH u kojoj je prepolovljen njihov broj zbog posljednica rata i gospodarske nestabilnosti, objavila je Katolička tiskovna agencija. Drugoga dana zasjedanja, 31. siječnja, biskupi iz Hrvatske i BiH ponovo su upozorili na težak položaj Hrvata u BiH pozvavši na poduzimanje koraka kojima bi se takvo stanje izmijenilo.

VELJAČA:

6. veljače - Na poticaj Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije tijekom korizme su se i u Zagrebačkoj nadbiskupiji održavale Misije u gradovima, a pastoralnim planom obuhvaćeno je dvanaest velikih gradova europskoga kontinenta: Barcelona, Beč, Bruxelles, Budimpešta, Dublin, Köln, Lisabon, Liverpool, Pariz, Torino i Varšava.

10. veljače - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Stepinčevo misu u Zagrebačkoj prvostolnici istaknuvši kako su uslišane molitve blaženom Alojziju za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, koji je, kako drži, progovorio novom snagom i porukom za Crkvu i hrvatski narod, osvježio vjerničku radost i nadu te vratio ponos narodu.

14. veljače - Vlada je putem društvenih mreža odgovorila na primjedbe građana nezadovoljnih što Crkvi, za razliku od većine korisnika proračuna neće biti smanjena sredstva za 2012., objašnjavajući da pravna vrijednost međunarodnih ugovora pa tako i ugovor sa Svetom Stolicom nadilazi zakone svake države i mora se poštivati.

29. veljače - Komisija "Iustitia et Pax" Hrvatske biskupske konferencije pozvala je vjernice i vjernike, građanke i građane dobre volje u Republici Hrvatskoj da se od nedjelje, 4. ožujka, pridruže širokoj akciji Europskog saveza za nedjelju, koja okuplja radničke sindikate, političke stranke, građanske udruge i Crkve oko zahtjeva za poštivanjem nedjelje kao dana počinka i okupljanja obitelji, dana dobrovoljnih, kulturnih i socijalnih djelatnosti te kao dana Gospodnjeg koji kršćani svetkuju i slave.

OŽUJAK:

13. ožujka - O radu hrvatskih misija razmatralo se na trodnevnom nacionalnom susretu biskupijskih povjerenika papinskih misijskih djela, koji je počeo u Požegi u Domu pape Ivana Pavla Drugog.

19. ožujka - Predvodeći u Nacionalnome svetištu sv. Josipa u Karlovcu misno slavlje u povodu blagdana Sv. Josipa, zaštitnika domovine, toga grada te očeva, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski rekao kako nas taj svetac uči ispravno da smisao zakona nije u njemu samome, nego da je zakon u službi čovjeka.

21. ožujka - Kardinal Josip Bozanić imenovao je mons. dr. Jurja Batelju postulatorom u kauzi sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Cijela korizma je poziv na molitvu, post i obraćenje da iskrenim srcem molimo za mir i da budemo dostojni mira, a mir je Božji dar – mir u čovječjem srcu, mir u obiteljskoj zajednici, mir u narodu i među narodima, riječi su koje je prije više od dvadeset godina u korizmeno-uskrsnoj poslanici "U molitvi ustrajte" izgovorio kardinal Franjo Kuharić, a za koga je ove korizme pokrenuta kauza za proglašenje blaženim.

24. ožujka - Multikulturalna manifestacija Pasionska baština, koja se u organizaciji istoimene udruge već 21. godinu upriličuje uoči Uskrsa s ciljem afirmacije i promicanja hrvatske kršćanske tradicije i identiteta, otvorena je u zagrebačkom Muzeju Mimari.

24. ožujka - U splitskoj konkatedrali sv. Petra u nazočnosti mnoštva vjernika, biskupa i svećenika pokopan je nadbiskup splitsko-makarski Ante Jurić koji je 20. ožujka umro u 90. godini.

24. ožujka - Društvo za obilježavanja grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i Društvo za obilježavanje grobišta žrtava komunizma Čakovec organizirali su treći po redu Križni pute grobištima i stratištima Varaždinske biskupije.

24. ožujka - Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture otvorena je službeno u Splitu, a tijekom jedanaest dana trajanja, kako je najavljeno, organizirat će se više od 70 programa na kojima će biti angažirano više od 300 sudionika.

24. ožujka - Danima kršćanske kulture pridružila se prvi put i Srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku, koja će duhovnim koncertom crkvenog zbora "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" obogatiti ovogodišnji program.

31. ožujka - Molitvom u crkvi Presvetoga Trojstva, koja je i prva postaja križnoga puta, u Tordincima nedaleko od Vinkovaca jutros je započela pobožnost križnoga puta "Putem masovnih grobnica", koji se jedanaestu godinu održava u toj župi u spomen na 261 osobu ubijenu u Domovinskom ratu, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na tordinačkom području.

TRAVANJ:

5. travnja - Nakon žalovanja Gospi u svetištu Majke Božje na Račiću i mise Gospodnje večere u Župnoj crkvi Uznesenja Marijina na nebo tisuće vjernika i hodočasnika u Jelsi su u 22 sata ispratile čuvenu procesiju 'Za Križen', što je 2009. stavljena na Popis nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

7. travnja - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u uskrsnoj čestitki da je Krist Bog života, unatoč industriji smrti, da je Bog prijatelj ljudi, unatoč silini i snazi zla kojim nesavjesne sluge pohlepe i moći izrabljuju pojedince, razaraju obitelji, oduzimaju ideale mladima, kao i pravo na dostojanstven život u starosti

9. travnja - Oko tisuću čuvara Kristova groba iz 30 hrvatskih župa okupilo se u Vodicama na tradicionalnom Vodičkom festivalu žudija, koji je bio prigoda i za proslavu 100. obljetnice djelovanja vodičkih žudija.

12. travnja - U spomen na žrtve komunističkog terora u Vukovaru ubijene nakon 12. travnja 1945. i ulaska partizanskih postrojba u taj grad, u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova misu je predvodio varaždinski biskup, msgr. Josip Mrzljak.

13. travnja - Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" pozvala je Vladu i Hrvatski sabor da otvore javni prostor za temeljitu i argumentiranu raspravu umjesto da se, ističe, u ovim prijelomnim trenutcima hrvatskog društva zakonska rješenja od vitalne važnosti za pojedince i hrvatsko društvo u cjelini donose po hitnom postupku.

15. travnja - Kršćani po julijanskom kalendaru slave najveći kršćanski blagdan Uskrs, a svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović, zajedno sa svećenstvom Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

16. travnja - Visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, među kojima su i msgr. Vlado Košić, muftija Ševko ef. Omerbašić, rabin Luciano Moše Prelević i rabin Kotel Da Don te protojerej stavrofor Slobodan Lalić pozvali su Vladu i Hrvatski sabor da za izmjene Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne primjenjuju žurnu nego redovitu proceduru jer smatraju da je za "tako značajna zakonodavna rješenja s mnogostruko delikatnim implikacijama javna rasprava nužan i nezaobilazan preduvjet demokratskog procesa donošenja zakona".

16. travnja - U povodu 50 godina izlaženja časopisa 'Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga' u prostorijama uredništva u Zagrebu predstavljen je program proslave Zlatnog jubileja uz prikaz povijesti časopisa.

17. travnja - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) počela je u svojoj zgradi na zagrebačkome Ksaveru 44. plenarno zasjedanje na kojemu će se, među ostalim, pokrenuti i postupak za beatifikaciju kardinala Franje Kuharića, najavio je predsjednik HBK msgr. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki.

17. travnja - Rat koji je vođen u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine ostavio je katastrofalne posljedice po stanje Katoličke crkve u toj zemlji, a njegov učinak može se mjeriti tek s onima kakve su po katolike u njoj imali turska okupacija BiH u XV. stoljeću ili Bečki ratovi od 1683. do 1699. godine, kazao je u Sarajevu Franjo Marić, urednik knjige "Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine", što ju je izdala Biskupska konferencija BiH.

17. travnja - U prigodi 10. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića, Glas Koncila objavio je knjigu i nosač zvuka "Bog je ljubav. Kardinal Franjo Kuharić nam govori" koju su u zagrebačkoj crkvi sv. Petra predstavili priređivači Nedjeljko Pintarić, Vladimir Stanković i Vesna Jurić-Rukavina.

19. travnja - Hrvatski biskupi uputili su apel u kojemu pozivaju cjelokupnu hrvatsku javnost da se odgovorno i djelotvorno uključi u javnu raspravu o prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) jer se, ističu, radi o presudnim pitanjima koja će bitno odrediti budućnost naroda i hrvatske države.

20. travnja - U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu održan je sastanak Biskupske komisije HBK-a za odnose s državom i predstavnika Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH na kojem se razgovaralo o aktualnim temama, a iznesena su i pojašnjenja stavova dviju strana o pitanjima kao što su Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, mjesto vjeronauka u školskoj nastavi, te važnost spomena na žrtve ratnih i poratnih stradanja tijekom novije hrvatske povijesti.

22. travnja - Križevački vladika msgr. Nikola Kekić predvodio je arhijerejsku liturgiju u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Svetom Ivanu Žabnu, u spomen na grkokatoličke biskupe Pavla i Marka Zorčića i Gabrijela Turčinovića, koji su rođeni u tom mjestu u Koprivničko-križevačkoj županiji.

25. travnja - Dvodnevni međunarodni znanstveni skup "Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine", koji su organizirali Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH (BKBiH) za hrvatski martirologij zajedno s Hrvatskim institutom za povijest i Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, održava se u zgradi HBK u Zagrebu.

27. travnja - Sudionici "Međunarodnoga skupa Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine", održana 25. i 26. travnja u zgradi HBK u Zagrebu u svojim su zaključcima pozvali državne vlasti u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini da što prije dovrše cjelovit popis žrtava iz Drugoga svjetskoga rata i poraća kako bi se onemogućile manipulacije žrtvama te ih također pozvali odlučnije djeluju u osudi zločinačke komunističke ideologije te promiču demokraciju i slobodu svake osobe.

SVIBANJ:

3. svibnja - U povodu Dana grada Vukovara i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, a u spomen na poginule i ubijene Vukovarce u Domovinskom ratu, podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položili i svijeće zapalili izlaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Željkom Sabom i predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Džankom te druga izaslanstva.

5. svibnja - Tisuće mladih, sudionika tradicionalnog Susreta hrvatske katoličke mladeži iz cijele Hrvatske, susjedne BiH te hrvatskih katoličkih misija iz cijeloga svijeta u Sisku su pod geslom "U svjetlosti hodimo" održali središnje manifestacije susreta na kojima je sudjelovalo oko 25.000 mladih.

7. svibnja - Središnjom misom na prigodnom oltaru na splitskoj Rivi obilježen je Dan zaštinika Splita, blagdan Svetoga Dujma – Sudamija, u narodu zvana fešta svetoga Duje.

18. svibnja - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu koji mu je dodijeljen za iznimne doprinose u izgradnji humanijega društva, promicanje teoloških, humanističkih i društvenih znanosti, dostojanstva ljudske osobe, kulture dijaloga i afirmacije hrvatske vjerske i kulturne baštine u Europi i svijetu. Nadbiskup Bozanić u predavanju održanom tim povodom u sveučilišnu Rektoratu, istaknuo je da istinske demokracije podržavaju slobodu dijaloga i iznošenja stavova svih subjekata u društvu.

23. svibnja - Biskupi đakovačko-osječke crkvene pokrajine razgovarali su na sjednici u Požegi i o prijedlogu zakona o potpomognutoj oplodnji, a đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, poručio je kako očekuju da se stajalištima Crkve pristupa s respektom, a ne s podcjenjivanjem.

28. svibnja - U križevačkoj katedrali Presvete Trojice na Duhovski ponedjeljak održana je središnja proslava 400. obljetnice Grkokatoličke crkve i crkvenoga zajedništva u Hrvatskoj.

31. svibnja - Članovi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) predstavili su u sjedištu HBK u Zagrebu dokument "Za život svijeta - Pastoralne smjernice za apostolat vjernika laika u Crkvi i društvu u Hrvatskoj", namijenjen jačanju uloge vjernika laika u crkvenome i društvenom životu u promicanju temeljnih vrednota kršćanske crkve.

31. svibnja - Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba, proslavljena je tradiconalnom procesijom i euharistijskim slavljem koje je u zagrebačkoj katedrali predvodio kardinal Stanislaw Dziwisz, krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik bl. pape Ivana Pavla II.

LIPANJ:

2. lipnja - Najmlađe hrvatsko sveučilište - Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) održalo je Dan otvorenih vrata te se predstavilo studentima i široj javnosti, a 4. i 5. lipnja održani su okrugli stol te predavanja uglednoga gosta kardinala Raffaelea Farine, arhivara i knjižničara Svete Rimske Crkve.

6. lipnja - Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" izrazila je zabrinutost stanjem u hrvatskom društvu kojem na prvom mjestu još nije javno dobro koje bismo trebali svi promicati, a ozdravljenje društva trebalo bi se voditi po principima socijalnog nauka Crkve, rekao je danas predsjednik Komisije sisački biskup Vlado Košić predstavljajući Izjavu Komisje HBK "Iustitia et pax" o promicanju javnog interesa i zaštiti javnih dobara.

7. lipnja - Poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha srpskog Irineja Gavrilovića i članove Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a koji su u trodnevnom posjetu Zagrebu, vjernici i svećenici predvođeni mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom Pavlovićem, svečano su dočekali u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a on im je poručio neka čuvaju svoju vjeru i životom ju potvrđuju. U nazočnosti patrijarha Irineja i članova Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a te pripadnika političkog, znanstvenog, kulturnog i vjerskog života Hrvatske te diplomatskog zbora svečano je otvorena nova zgrada Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", sa sportskom dvoranom i duhovnim centrom, na Svetom Duhu u Zagrebu.

7. lipnja - Projekcijom filma "Međugorje - evo ti majke" redateljice i scenaristice Ljiljane Bunjevac Filipović u hrvatskom marijanskom svetištu na Trsatu u Rijeci otvoren je 3. Festival hrvatskih vjerskih filmova u organizaciji Istra filma i Franjevačkog samostan Trsat.

8. lipnja - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je u svome uredu članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem ocijenivši njihov posjet Zagrebu važnim ekumenskim događajem koji pridonosi miru i prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima. S patrijarhom srpskim Irinejem sastao se i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i pritom naglasio da je Hrvatska država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete, i to poštuje. Članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem u Nadbiskupskom dvoru primio je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

11. lipnja - Redoviti godišnji susret biskupa, članova Hrvatske biskupske konferencije (HBK), s redovničkim provincijalima, članovima Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRP), koji imaju sjedište na području HBK održan je u Zagrebu.

11. lipnja - Dvodnevno izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK), na kojem su se biskupi osvrnuli na kršenje Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture pokušajem reduciranja nastave vjeronauka na prva dva razreda u srednjim medicinskim školama te na druge negativne pojave glede upisa djece na vjeronauk u školi, održano je u Zagrebu 11. i 12. lipnja.

14. lipnja - Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je kako je siguran da će njegov nasljednik mons. Dražen Kutleša savjesno upravljati biskupijom, ali nije htio govoriti o razlozima ostavke.

25. lipnja - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić rekao je na misi za domovinu da kao vjernik i građanin nije ravnodušan gledajući kako se u Hrvatskoj zadire u temelje ljudskoga postojanja te je pozvao državu da je dužna svojim zakonima štititi svoje građane.

28. lipnja - Prvi puta nakon 68 godina u Tivtu je obilježena smrt svećenika don Đura Perušine iz Donje Lastve, kojeg su u noći 28. na 29. lipnja 1944. godine, u njegovoj kući ubili pripadnici partizanskoga pokreta.

SRPANJ:

7. srpnja - Predvodeći svečano koncelebrirano misno slavlje u prepunoj crkvi sv. Filipa i Jakova na Grobniku svećenik fra Zvjezdan Linić proslavio je 45 godina svoga sakramenta svećeništva.

10. srpnja - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) poduprla je izjavu stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o Konačnom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), koji smatra duboko nemoralnim i nehumanim, a pobjeda na izborima predlagateljima zakona ne daje neograničenu vlast nad životom i smrću niti im daje otvorene ruke za urušavanje temeljnih vrijednosti poput braka i obitelji.

12. srpnja - Novoimenovani apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico susreo se u Đakovu u Nadbiskupskom domu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječkim nadbiskupom mons. Marinom Srakićem.

20. srpnja - Sisački biskup mons. Vlado Košić danas je na blagdan sv. Ilije proroka u župi Donji Kukuruzari, na svečanom misnom slavlju, ocijenio kako živimo u vremenu velikoga krivovjerja i otpada od prave vjere te da se velik dio naroda i njegovi predstavnici, kao što je bilo i u Ilijino vrijeme, otklanja od pravoga Boga i slijedi krive i nepostojeće bogove, priopćeno je večeras iz Sisačke biskupije.

22. srpnja - U Crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Karlovcu slavi se, prema tradiciji starijoj od dvjesto godina, blagdan Blažene Djevice Marije Karmelske, a tijekom središnjeg misnog slavlja vojni biskup Juraj Jezerinac ustvrdio je da je crkva danas, više nego u prošlosti, izložena otvorenom napadu.

30. srpnja - Četrdeset dvije civilne i vojne žrtve komunističkih zločina počinjenih potkraj Drugog svjetskog rata, među kojima je i četrnaest njemačkih vojnika, pokopano je u nedjelju kasno poslijepodne u Širokom Brijegu.

KOLOVOZ:

4. kolovoza - Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac predvodio je misu u Crkvi sv. Barbare na Kninskoj tvrđavi uoči sutrašnjeg obilježavanja 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" te je pozvao na istinu o Domovinskom ratu.

4. kolovoza - Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u crikveničkoj staroj gradskoj jezgri služena je misa na staroslavenskom jeziku koju je predvodio metropolit i nadbiskup riječki msgr. Ivan Devčić.

5. kolovoza - Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, u zagrebačkoj katedrali danas služena je misa za Domovinu, koju je predvodio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

5. kolovoza - Vojni ordinarij Juraj Jezerinac u propovjedi na misi u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana branitelja i blagdana Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, ocijenio je kako se nalazimo, ne samo u gospodarskoj već i u krizi civilizacije te s tim u vezi istaknuo kako su nam potrebni ljudi koji će u naše društvo unijeti duh pouzdanja i pokrenuti sve pozitivne snage ove zemlje.

15. kolovoza - U aljmaškom Svetištu Gospe od utočišta u kojem se Gospa slavi više od tri stoljeća, na svečanom misnom slavlju u nazočnosti velikog broja vjernika đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit msgr. dr. Marin Srakić pozvao je vjernike da svojim životom svjedoče živu vjeru i, uključujući znanstvenike, stanu u zaštitu ljudskog i Božjeg dostojanstva.

15. kolovoza - Središnja proslava Velike Gospe održana je u pojišanskom svetištu gdje je misu predvodio nadbiskup splitsko-makarski mons Marin Barišić koji je u propovijedi pozvao na unošenje nove pravednosti i poštenja u obitelji i društvenu zajednicu.

15. kolovoza - Središnje misno slavlje i procesiju u povodu blagdana Vele Gospe u Svetištu Majke Božje na Trsatu, koje su danas posjetile tisuće vjernika, predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić koji je u propovijedi naglasio da je poziv svakog kršćanina postati što sličniji Kristu.

19. kolovoza - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan u za novosadski list "Dnevnik" izjavio je kako bi "bilo dobro da papa Benedikt XVI. dođe u posjet Srbiji, ali da prije toga mora posjetiti Jasenovac".

24. kolovoza - U procesiji u povodu Dana hrvatskih mučenika vjernici s Krbavskog polja, od Crkve sv. Marka groba podno Udbine popeli su se do Crkve hrvatskih mučenika noseći u rukama knjižice križnog puta: 'Isusov kalvarijski put u križnom putu Hrvata'.

25. kolovoza - Mučeništvo je vrhunac svjesnog opredjeljenja za vjernost, poručio je s oltara pred Crkvom hrvatskih mučenika na Udbini biskup gradišćanskih Hrvata Egidije Živković uz kritiku da je hrvatski narod prebrzo zaboravio krv kojom je sloboda plaćena te je spreman žrtvovati mnogo za, kako je rekao, mrvice preostale na stolovima bogatstva i moći Europe.

26. kolovoza - Oko dvije tisuće katolika Hrvata okupilo se u nedjelju na proslavi svetkovine Marije Majke Božje na svetištu "Bunarić" pokraj Subotice, čime je obilježen i kraj žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, pod nazivom Dužijanca.

RUJAN:

3. rujna - U Ludbregu je održano zavjetno hodočašće Hrvatskog sabora, a prije početka misnog slavlja potpredsjednik Sabora Josip Leko okupljenima je rekao kako ludbreško svetište pruža nadu da ustrajući možemo prevladati sve teškoće i simbolički podsjeća na nedaće i izazove s kojima se hrvatski narod susretao tijekom burne povijesti.

5. rujna - Potaknut napisima pojedinih medija o navodnim redovitim, od javnosti sakrivenim susretima zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s premijerom Zoranom Milanovićem, Nadbiskupski duhovni stol priopćio je da se time "želi ostaviti privid kako svaka ozbiljna tema o kojoj progovara Crkva u javnosti gubi na težini, jer se, kako oni tvrde, ionako o svemu njih dvojica dogovaraju".

7. rujna - Središnje misno slavlje prigodom blagdana sv. Marka Križevčanina održano je u Križevcima pred oko šest tisuća vjernika.

9. rujna - U svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici održano je 281. zavjetno hodočašće vjernika Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije. Služeći misu u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, kardinal Josip Bozanić u propovijedi je rekao kako je hrvatsko društvo u novije vrijeme izloženo valovima ideoloških usmjerenja koji pokazuju obilježja društvenih procesa, zvanih 'kulturalnom revolucijom'. Ocijenio je kako se 's jedne strane donose, u najmanju ruku, dvojbene odluke kojima se zadire u srž života pojedinca, obitelji i naroda, prikazujući vjeru nevažnom i nepoželjnom u javnome prostoru, a s druge se strane unosi sve veći strah u naše sredine'. Istaknuvši osobitu važnost odgoja, kardinal Bozanić također je ocijenio kako političke odluke često zadiru u odgoj i obrazovanje te u sustav vrijednosti.

9. rujna - Misno slavlje za stradale Zrinjane u Drugom svjetskom ratu u Zrinu je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić, koji je preživjelim Zrinjanima i potomcima stradalih najavio početak ponovne izgradnje crkve Našašća Svetoga Križa, koja je srušena 1943. kada je uništen grad Zrin, a njegovi stanovnici pobijeni i raseljeni, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

11. rujna - Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić i episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Grigorije gotovo su se posvađali sudjelujući u jednoj od rasprava posvećenoj pomirenju i toleranciji koja je upriličena u okviru Svjetskog susreta za mir što ga je u Sarajevu organizirala Zajednica svetog Egidija.

14. rujna - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić posvetio je novoizgrađenu Crkvu Muke Kristove u zagrebačkom naselju Vukomerec te prevodio misno slavlje u nazočnosti brojnih vjernika vukomeračke Župe Muke Isusove, koja slavi 40. obljetnicu osnutka.

27. rujna - Ministar financija Slavko Linić potvrdio je da je s kardinalom Josipom Bozanićem i nadbiskupom Marinom Srakićem razgovarao o provedbi ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, odnosno kako Ugovorom razriješiti neka odstupanja.

30. rujna - Komemoracijom "Da se ne zaboravi" u Gatima kod Omiša, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, obilježeno je 70 godina od pokolja koji su početkom listopada 1942. počinile združene snage talijanske vojske i četnika nad 96 mještana tog i susjednih poljičkih sela, među kojim je bilo i osmoro djece.

30. rujna - Svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu, proslavljena je 15. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije.

LISTOPAD:

1. listopada - "Počeci franjevaštva u Hrvata" naziv je međunarodnoga znanstvenog simpozija u povodu 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsku obalu, čiji je prvi dio održan danas u Splitu, a drugi će se dio održati u Zadru.

6. listopada - Središnja proslava 800. obljetnice dolaska svetoga Franje Asiškoga na hrvatsko tlo, održana je danas na splitskom Sustipanu gdje je na morskoj obali nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predvodio svetu misu, u nazočnosti više tisuća vjernika iz Hrvatske i BiH.

7. listopada - U povodu 680. obljetnice prvog spomena župe Nuštar i 40. obljetnice svećenstva nuštarskog župnika Slavka Vranjkovića u crkvi Duha Svetoga u Nuštru misno slavlje predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić

7. listopada - U najvećem hrvatskom marijanskome svetištu u Mariji Bistrici održano je jubilarno 20. hodočašće Hrvatske vojske i policije, kojima su se pridružili i hrvatski branitelji, misu u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D Errico, a propovijed mise vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac, koji je vjernicima poručio da se ne boje budućnosti, nego se oslone na izdržljivu povijest svoje Domovine i na vjeru, poput Marije.

8. listopada - U spomen na 21. obljetnicu ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata, na mjesnom groblju u Tovarniku i grobu župnika Ivana Burika, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

11. listopada - U organizaciji Riječke nadbiskupije danas je u povodu 50. obljetnice Drugoga vatikanskog koncila održan okrugli stol o njegovim dometima i o tome što je on donio novoga i što je od toga ostvareno, a tom su prigodom analizirani njegovi rezultati i njegovo značenje danas.

11. listopada - Svečanim euharistijskim slavljem na Trgu sv. Petra danas na 50. obljetnicu otvaranja Drugoga vatikanskog sabora i 20. obljetnicu objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve, počela je Godina vjere, a euharistijsko slavlje predvodio je papa Benedikt XVI.

22. listopada - Predstavljanjem zvučnih zapisa na hrvatskom jeziku "Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima - Pozdravi, govori i poruke 1978.-2005." u Zagrebu je obilježen blagdan blaženoga pape Ivana Pavla II.

25. listopada - Zagrebački pomoćni biskup mons. dr. Ivan Šaško primio je u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, delegaciju Republike Austrije na čelu s državnim tajnikom Sebastianom Kurzom, a razgovaralo se o ulozi Katoličke Crkve glede pitanja integracije u suvremenim izazovima sve snažnijih migracija i miješanja kultura te nastojanjima Republike Austrije oko integracije raznih skupina doseljenika u društvo, priopćeno je danas iz Zagrebačke nadbiskupije.

28. listopada - Središnja proslava Dana reformacije u Hrvatskoj održana je u osječkoj Evangeličkoj crkvi, a prisustvovali su i predstavnici drugih kršćanskih crkvi u Republici Hrvatskoj.

28. listopada - Sisački biskup Vlado Košić posjetio je župu Gvozd gdje je u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla slavio nedjeljno misno slavlje s domaćim župnikom fra Tomislavom Jurićem i na početku homilije istaknuo da želi pružiti potporu župljanima uznemirenim nedavnom promjenom imena mjesta Gvozd u Vrginmost te se zauzeo da se mjestu vrati staro hrvatsko ime Gvozd.

29. listopada - Hrvatski premijer Zoran Milanović u Vatikanu je izjavio da ugovori sa Svetom Stolicom nisu bili tema njegovih razgovora s papom Benediktom XVI. i državnim tajnikom Tarcisijom Bertoneom, kako se nagađalo u hrvatskim medijima, a da smatra da te ugovore treba poštovati. U obraćanju na okruglom stolu "Sveta Stolica i Hrvatska: Dvadeset godina diplomatskih odnosa" premijer Milanović je rekao da bi težak put Hrvatske bio drukčiji da nije bilo stalne pomoći Vatikana i dvojice Papa te zato Sveta Stolica zaslužuje posebno mjesto u srcima Hrvata.

29. listopada - Dvadeseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice Hrvatske važna je za Hrvatsku jer je to trenutak prisjećanja na sve ono što je Vatikan učinio za hrvatsku državu i njezine građane, rekao je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić na marginama okruglog stola "Sveta Stolica i Hrvatska: dvadeset godina diplomatskih odnosa" na Papinskoj akademiji znanosti u Vatikanu.

29. listopada - Konstituirajuća sjednica novoga saziva Odbora za medije pri Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije, na kojoj se razgovaralo o obilježavanju Godine vjere i programu njezina obilježavanja te radu institucija i ureda, održana je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

30. listopada - U prigodi Dana reformacije predsjednik Republike Ivo Josipović primio je predstavnike protestantskih crkava i dvaju protestantskih fakulteta u Republici Hrvatskoj te je svim pripadnicima reformiranih crkava poželio sretan Dan reformacije, sreću, uspjeh i zadovoljstvo, a njihovim crkvama svako dobro.

31. listopada - Obilježena 20. obljetinca spašavanja kipa Gospe iz srušene crkve Gospe od Utočišta u Aljmašu tijekom Domovinskog rata. Obnovljeni kip vraćen je 1. kolovoza 1998., kada su se vratili i prognani mještani.

STUDENI:

1. studenoga - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je predvodeći na svetkovinu Svih svetih svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, kako Crkva nadilazi svaki skučeni pogled na čovjeka kojeg bi se svodilo da bude samo građaninom ovoga svijeta.

7. studenoga - Katolička crkva i njeni vjernici u Bosni i Hercegovini u najgoroj su situaciji u usporedbi sa svim drugim zemljama Europe, upozorio je monsinjor Franjo Komarica, banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH (BK BiH).

15. studenoga - Teološki simpozij "50. obljetnica svečanoga otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962.-2012.)" održan je od 15. do 17. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom centru u Zagrebu.

15. studenoga - Novoizabrani predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić izjavio je kako su hrvatski biskupi, između ostaloga, na 45. plenarnom zasjedanju HBK razgovarali i o pravu na vjerski odgoj u školskim ustanovama te o uvođenju zdravstvenoga odgoja u hrvatski školski sustav.

15. studenoga - Uoči presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na Haškom sudu, u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima misu je služio župski vikar Vedran Mešanović.

15. studenoga - U prepunoj katedrali sv. Stošije u Zadru služena je misa za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koju su organizirale 24 braniteljske udruge sa zadarskog područja.

16. studenoga - Neskrivenim oduševljenjem, uz pjesmu i skandiranje, tisuće branitelja i građana na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića dočekali su oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Na molitvu u katedrali i na minutu šutnje za sve poginule branitelje pozvao je i general Damir Krstičević koji nije skrivao emocije. Također, obojica su pozvala na dostojanstven doček generala na glavnom zagrebačkom trgu.

16. studenoga - U povodu oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić izjavio je da je Crkva bila od samog početka angažirana u traženju istine i pravde, pa ih stoga ne čudi ovakav pozitivan ishod i poručio zemlji Hrvatskoj da se raduje.

16. studenoga - Teološki simpozij u povodu 50. obljetnice svečanoga otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962.-2012.) u više je sekcija tematski obrađivao pitanja liturgijske obnove, Crkve kao Božjega naroda, ekumenizma, odnose Crkve i kulture te ulogu teologije.

18. studenoga - Zadarski nadbiskup Želimir Puljić na misi je na obljetnicu stradanja Škabrnje rekao da su Vukovar i Škabrnja simbol našeg stradanja i bolni podsjetnik žrtava koje su pale za samostalnost Hrvatske, ali da nam sada valja gledati u budućnost.

19. studenoga - Predvodeći misu zadušnicu u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju u sklopu obilježavanja stradanja te vukovarske gradske četvrti u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. godine, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić poručio je u propovijedi kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Haagu vratila hrvatskome narodu u srce "malo radosti i nade u bolji i pravedniji svijet".

23. studenoga - Predstavljena je izjava Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Završetak Domovinskoga rata". U izjavi se navodi da je presudom za "Oluju" u predmetu generala Ante Gotovine i Mladena Markača Žalbeno vijeće spasilo Sudu obraz i osiguralo mjesto u povijesti, koje će ga, unatoč brojnim političkim optužnicama napisanim uglavnom u mandatu Carle del Ponte, svrstavati u red sudova na kojem su suci bili sposobni donijeti pravednu i pravno utemeljenu presudu držeći se međunarodnoga prava.

24. studenoga - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo europskih grkokatoličkih biskupa, u povodu tradicionalnog godišnjeg susreta grkokatoličkih biskupa iz čitave Europe koji se ove godine održava u Hrvatskoj i završetka jubilarne godine, u kojoj se slavila 400. obljetnica uspostave crkvenog zajedništva sa Svetom Stolicom i osnivanja Marčanske biskupije čija je nasljednica Križevačka biskupija.

25. studenoga - Arhijerejskom liturgijom svetog Ivana Zlatoustog po bizantsko-slavenskom obredu u križevačkoj katedrali Presvete Trojice danas je završeno obilježavanje 400. obljetnice Križevačke eparhije, obnove crkvenoga zajedništva i upostave Grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj.

26. studenoga - U povodu 400. obljetnice Grkokatoličke crkve u Hrvatskoj, Hrvatska pošta priopćila je da će sutra u optjecaj pustiti novu prigodnu poštansku marku čiji je motiv crtež grkokatoličkog samostana u Marči iz 1895. dizajnerice Ariane Noršić.

29. studenoga - Znanstveni simpozij posvećen splitsko-makarskom nadbiskupu Frani Franiću u prigodi 100. obljetnice njegova rođenja i 5. obljetnice smrti održan je u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu.

30. studenoga - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Lugu kako je Hrvatska zemlja vjerskih prava i sloboda te da zato uvijek ističe važnost poštovanja posebnosti i različitosti tradicija te jačanja međureligijskih inicijativa, što je posebno važno na područjima gdje žive pripadnici više nacionalnih i vjerskih zajednica.

PROSINAC:

4. prosinca - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je na susretu s ravnateljima zagrebačkih predškolskih i školskih ustanova kako se bez javne rasprave i protiv volje većine nastoje i u područje odgoja uvesti odgojni oblici koji nisu u skladu s hrvatskom tradicijom.

5. prosinca - Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić blagoslovio je obnovljenu zgradu Velikog Kaptola u Sisku, čime je Sisačka biskupija na treću obljetnicu ponovnog osnutka dobila trajno sjedište.

6. prosinca - U splitskoj pomorskoj bazi Lori danas je proslavljen blagdan Svetog Nikole, biskupa zaštitnika pomoraca, i Dan vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice.

7. prosinca - U organizaciji Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika danas je u tom istočnoslavonskom pograničnom mjestu obilježena 68. obljetnica stradanja 51 tovarničkog Hrvata i Nijemca, pogubljenih nakon proboja srijemskoga fronta i ulaska partizanskih jedinica u Tovarnik 1944. godine

10. prosinca - Misa zadušnica za prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, koju je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac, služena je u Zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

11. prosinca - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ocijenio je kako po pitanju uvođenja spolnoga odgoja u škole nije poštivana demokratska procedura te naglasio da Crkva zagovara njeno poštivanje i pravo roditelja da odlučuju o onome o čemu trebaju odlučivati.

11. prosinca - Saborska oporba podržala je stav Crkve u protivljenju uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, ocjenjujući kako se time nedopustivo dira u privatnost obitelji, dok među vladajućima nedopustivim smatraju zadiranje Crkve u svjetovne stvari, poput obrazovanja.

16. prosinca - U povodu 21. godišnjice zločina u selu Joševica pokraj Gline kada su pripadnici snaga tzv. SAO Krajine iz seoskih kuća izvukli i masakrirali 21 hrvatskog civila, a jednoga teško ranili, Grad Glina i Zavičajni klub Joševčana organizirali su ispred mjesne kapelice komemorativnu svečanost, kojoj je bio nazočan i ravnatelj Uprave za pravne poslove Ministarstva branitelja Tomislav Bogović.

17. prosinca - Pomoćni biskup zagrebački msgr. Ivan Šaško najavio je u Karlovcu da će se u božićno vrijeme u crkvama dijeliti letci s pitanjem vjernicima slažu li se obitelji sa zdravstvenim odgojem kakav je najavljen te će se roditeljima ponuditi legitimne mogućnosti.

19. prosinca - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu poruku u kojoj upozorava kako politička vlast koja zanemarujući antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme neophodno dovodi do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.

19. prosinca - Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić izrazio je prigodom susreta s novinarima zabrinutost u pogledu četvrtoga modula kurikuluma zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolni odgoj istaknuvši kako on nije u skladu s međunarodnim ugovorima i europskim konvencijama.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙