FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Znameniti pomorci Dubrovačke Republike"

Autor: ddub
DUBROVNIK, 21. prosinca 2012. (Hina) - U Kneževu dvoru u Dubrovniku večeras je otvorena izložba "Znameniti pomorci Dubrovačke Republike".

Autorice izložbe su kustosice Ana Kaznačić i Ljerka Dunatov, a autorica likovnog postava Ivona Michl.

Izložba je posveta dubrovačkim pomorcima iz razdoblja Dubrovačke Republike koji su se stoljećima smjenjivali na durovačkim brodovima, a koji su predanim radom u domovini i svijetu unaprijedili dubrovačko pomorstvo i otvorili put gospodarskom i kulturnom procvatu Dubrovnika. Mnogi od njih ostavili su veliki trag u povijesti dubrovačkog pomorstva kao vojnopomorski stratezi, admirali, uspješni kapetani i brodovlasnici, političari i diplomati ili su pak, stekli veliki ugled zahvaljujući svojemu stručnom, znanstvenom i kulturnom radu.

Kako je istaknuto u prigodi otvaranja, prema sačuvanim podacima procjenjuje se da je u drugoj polovici 14. stoljeća na dubrovačkim brodovima bilo više od 2700 pomoraca, dok je tijekom 16. stoljeća, kada se dubrovačka trgovačka mornarica ubrajala među najistaknutije svjetske flote, dubrovačko brodovlje zapošljavalo je i do 5000 pomoraca predvođenih s više od 250 kapetana druge plovidbe.

Početkom 17. stoljeća Dubrovačka je Republika imala oko 3500 pomoraca, a sredinom 18. stoljeća pod neutralnom zastavom Republike plovilo je oko 2200 pomoraca. Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće Dubrovnik je imamo oko 5200 pomoraca, među kojima je bilo 500 kapetana.

Izložba ostaje otvorena do 28. veljače.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙