FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija žrtvama ustaškog terora

Autor: vhor
PRKOS LASINJSKI , 21. prosinca 2012. (Hina) - U povodu 71. godišnjice ubojstva više od 1400 civila, žrtava ustaškog terora, danas je u Prkosu Lasinjskome otkrivena nova spomen-ploča, postavljena iznad spomen-kosturnice, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Stara je ploča razbijena i spomenik je oštećen 2010., a novu ploču i popravak spomenika financirali su lasinjska općina i Srpsko narodno vijeće (SNV).

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Stanko Janić rekao je na komemoraciji da je danas u Prkosu kao predstavnik SNV-a kojemu je dužnost da se "uvijek iznova i dostojanstveno obilježavaju mjesta takvih stradanja kojima je jedini razlog bila nacionalnost i vjeroispovijest žrtava".

Također je rekao da su Srbi s Korduna previše propatili, ali se unatoč tome na mržnju i zlo nikada ne treba odgovarati osvetom. Dodao je kako oni koji su "na sličan način krenuli vraćati zlo", bilo u Drugome svjetskom ratu ili 90-ih godina, nisu naštetili samo Hrvatima, nego su i svoje žrtve okaljali tom osvetom.

Partizanski general Vinko Šunjara, u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista, podsjetio je na bratstvo i jedinstvo svih naroda u Narodnooslobodilačkoj borbi jer je ono "bilo presudno da bi se pobijedilo ustaško i četničko fašističko zlo".

Po njegovim riječima, ubojstvo civila Prkosa Lasinjskoga i Dugog Sela Lasinjskoga nije bila osveta pojedinca, nego "zločin ideologije Nezavisne Države Hrvatske na djelu".

Održana je i molitva za mrtve, parastos, jer je većina žrtava bila pravoslavne vjeroispovijesti, no među njima je, rekla je predsjednica Odbora za komemoraciju Danica Mičić, bilo i nekoliko Hrvata, Roma i Židova.

Podsjetila je kako su stanovnici tih dvaju sela 21. prosinca 1941. odvedeni iz svojih domova, a većina je ubijena u šumi Brezovici. Bili su to starci, žene i djeca, a poznato je da je mlađih od 15 godina bilo 278.

"Imena i broj svih žrtava nije poznat. Na ploči pišu imena 478 mještana Prkosa, a ima još više od tisuću žrtava iz Dugog Sela, Sjeničaka Lasinjskoga i drugih okolnih srpskih sela, a po opsežnim istraživanjima i prebrojavanjem po pojedinim obiteljima, došli smo do nedvojbene brojke od najmanje 968 ubijenih", rekla je Danica Mičić i ispričala Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, koji zbog bolesti nije došao na komemoraciju.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙