FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament odobrio državna jamstva za TEŠ-6

Autor: lfia
LJUBLJANA, 21. prosinca 2012.(Hina) - Slovenski parlament u petak je dao državna jamstva za nastavak financiranja gradnje šestog bloka termocentrale na domaći ugljen TEŠ-6 u Šoštanju.

Nastavak radova, koje izvodi francuska kompanija Alstom, zadnjih je mjeseci bio upitan zbog naraslih troškova. Državna jamstva za korištenje već odobrenih kredita daju se sada na prijedlog vlade, uz uvjet da konačna cijena TEŠ-a 6 ne prijeđe 1,6 milijardi eura. Riječ je o najvećem energetskom projektu u Sloveniji u zadnja dva desetljeća.

S 53 glasa 'za' i samo dva 'protiv' zastupnici su ratificirali zakon koji omogućuje da investitor uz državna jamstva nastavi s korištenjem 440 milijuna eura kredita što ih je već ranije odobrila Europska investicijska banka (EIB). S EIB-om će se potpisati i poseban ugovor koji će parlament naknadno morati potvrditi.

Uz EIB u financiranju TEŠ-a 6 sudjeluje sa 117,5 milijuna i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a glavni slovenski investitor je holding domaćih hidroelektrana.

Blok TEŠ-6, snage 600 megavata, trebao bi trebao početi djelovati 2015. godine. Godišnje bi trošio 2,93 milijuna tona domaćeg lignita iz rudnika u Velenju.

Planiranje je započelo 2004. godine, a četiri godine kasnije je uvršteno i u nacionalni energetski program.

Glavna prednost projekta u odnosu na dosadašnju termocentralu u Šoštanju je znatno smanjenje emisije stakleničkih plinova koja donosi nova tehnologija.

No, projekt davanja državnih jamstava bio je zamrznut u vrijeme bivše Pahorova vlade zbog ocjene velikog broja stručnjaka, ali i nekih političara u bivšoj vladi da je Slovenija projektom "zacementirala" svoju energetsku budućnost na domaćem niskokaloričnom ugljenu, što će je sprječavati da se u skladu s europskim direktivama okreće obnovljivim izvorima ili ekonomičnijem plinu.

Najviše je zamjerki, koje su izazvale višemjesečni zastoj gradnje, bilo u vezi s cijenom koja je otkako je projekt postao aktualan udvostručena, pri čemu je najviše kritike išlo na račun Alstoma, koji se za velik posao u Sloveniji izborio u konkurenciji s njemačkim Siemensom.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙