FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 21. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko uputio je danas božićnu i novogodišnju čestitku građanima Republike Hrvatske u kojoj je istaknuo da u porukama Božića, u čijem središtu su čovjek i njegovo dostojanstvo, leži putokaz prema izlasku iz višegodišnje krize s kojom je suočena naša zemlja te zaželio da 2013. svima donese boljitak. "Slaveći Božić kršćani se raduju rođenju novog života i proslavljaju obiteljsko zajedništvo. Božić danas slave i oni koji ne poznaju njegov vjerski smisao, ali otvorena srca prihvaćaju njegove poruke mira, radosti, nade i zajedništva. Svojom jasnom, prije svega humanom dimenzijom blagdan Božića sve ljude dobre volje ujedinjuje u vjeri da sutrašnjica može biti bolja ako nas kroz život vodi prvenstveno briga za bližnjeg i za opće dobro. U tim univerzalno prihvatljivim porukama Božića, u čijem središtu su čovjek i njegovo dostojanstvo, leži putokaz prema izlasku iz višegodišnje krize s kojom je suočena naša zemlja. Neka ovaj Božić da mudrost i odgovornost onima koji vode brigu o drugima. U tom duhu svim građanima Hrvatske u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime želim sretan Božić te da nam 2013. godina svima donese boljitak", stoji u čestitki predsjednika Sabora Josipa Leke.

ZAGREB - Policija nije provodila mjere nadzora nad glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, no neizravno su praćeni njegovi kontakti s četvero novinara i glavnim urednikom Jutarnjeg lista Mladenom Plešeom koji je bio i tajno praćen, pokazala je istraga unutarnje kontrole o čijim rezultatima je na konferenciji za novinare izvijestio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Ostojić je potvrdio da je nalog za tu policijsku akciju, koja se vodila lani zbog curenja informacija iz istrage u slučaju Fimi media, dao tadašnji glavni ravnatelj policije Oliver Grbić. Akciju pod kodnim nazivom "Juda" operativno je provodio Grbićev zamjenik Milijan Brkić. Ostojić je kazao kako mu nije poznato je li s tom akcijom bio upoznat i njegov prethodnik, tadašnji ministar Tomislav Karamarko. Unutarnja kontrola utvrdila je da se jedan dokument iz akcije pokušao uništiti, no uspjeli su ga pronaći te se otkrilo da su podaci iz tog dokumenta istovjetni onima koje je u javnost iznio bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Riječ je o podacima o broju izravnih telefonskih kontakata Mladena Bajića i novinarke Večernjeg lista Ivanke Tome. Uz nju akcijom "Juda" praćeni su telefonski kontakti Bajića i novinara Jutarnjeg lista Vanje Nezirović i Duška Miljuša koji je danas glasnogovornika MUP-a, te novinara Večernjeg lista Josipa Bohutinskog. U medijima se spominjalo da je policija pratila i kontakte još triju novinarki Večernjeg lista - Ivane Jakelić, Marine Borovac i Marijane Zrinski, no istragom unutarnje kontrole nije se moglo utvrditi jesu li brojevi mobitela s izlista kontakata njihovi. Ministar Ostojić najavio je da će se u dogovoru s Državnim odvjetništvom pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti svih koji su bili uključeni u tajnu policijsku akciju.

BJELOVAR - Ugovor kojim Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije (EU) sufinanciraju lokalne projekte potprogramom II. "Priprema lokalnih projekata na potpomognutim područjima" potpisan je danas u Bjelovaru. Ugovor o sufinanciranju, koji su prije potpisali predstavnici tog Ministarstva, danas su potpisali gradonačelnici i načelnici šest općina Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su uspješno pripremili dokumentaciju i projekte te povukli 793.438 kuna iz fondova EU-a. Ugovor je potpisala i ravnateljica Razvojne agencije Bjelogorsko-bilogorske županije Jasmina Miletić, koja je istaknula kako je ta županija druga u Hrvatskoj po novcu dodijeljenom od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Hrvatska je ove godine imala na raspolaganju 12 milijuna kuna, a Bjelogorsko-bilogorska županija 993.630 kuna. Prihvatljivi podnositelji zahtjeva bile su lokalne jedinice sa statusom I. i II. skupine indeksa razvijenosti. Ministarstvo je novac dodijelilo gradu Čazmi (za plinofikaciju) te općinama Velikom Grđevcu (za gradnju maloga rekreacijskog centra), Velikom Trojstvu, Šandrovcu, Velikoj Pisanici i Severinu.

SPLIT - Bivši radnici Jadrankamena iz Pučišća na Braču započeli su rano jutros prosvjed na platou pred tvornicom pod motom "Sad je dosta", a nakon toga će prosvjednici otići pred zgradu općine, doznaje se od Tonča Drpić iz Nezavisnog sindikata Jadrankamena. Drpić je za Hinu rekao kako im je nakana "prosvjedom upozoriti i potaknuti sve na reakciju institucija sistema, a sve u cilju sprječavanja daljnje pljačke rudnog bogatstva Hrvatske". Dodao je ako se Jadrankamen sustavno uništava. "Cilj nam je konačno iskorjenjivanje korupcije i kriminala koja je plodno tlo našla u zgradi općine Pučišća", ustvrdio je Drpić. Na prosvjedu se trenutno nalazi oko dvadesetak bivših radnika, ali isto toliko i policije koja osigurava tvornicu, a kasnije će i zgradu općine. Bivši radnici Jadrankamena prosvjed su na vrijeme prijavili policiji. Radnici Jadrankamena iz Pučišća povremeno prosvjeduju već godinu dana. Počelo je s neisplatom plaća, a nastavilo sa stečajem te tvrtke, te izborom stečajnih upravitelja. Radnici cijelo vrijeme govore o nezakonitoj privatizaciji pozivajući državu da spasi Jadrankamen. Posljednji put u ovoj godini su prosvjedovali pred tvornicom krajem studenog mjeseca i to dva dana.

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donijelo je izmjene i dopune financijskog plana HZMO-a za ovu godinu te je dalo suglasnost ravnatelju Zavoda za sklapanje ugovora o usluzi povezivanja svih lokacija HZMO-a u jedinstvenu korporativnu mrežu, radi prijenosa podataka IP protokolom, a na sjednici je također predstavljen i rad HZMO-a koji ove godine obilježava 90 godina. HZMO je osnovan 1922. kad je osnovan kao Središnji ured za osiguranje radnika u Zagrebu, temeljem Zakona o osiguranju radnika kojim je prvi put na jedinstven način u čitavoj tadašnjoj državi uspostavljeno i uređeno zdravstveno i socijalno osiguranje zaposlenih. Ravnatelj Zavoda Srećko Vuković je istaknuo kako je u 90 godina postojanja Zavod uspješno odgovarao izazovima i zahtjevima koji su dolazili iz njegove okoline, kao trajni servis u službi osiguranika i korisnika prava, ali i ustanova koja je za potrebe provedbe socijalne politike uvijek mogla i bila spremna pružiti odgovarajući odgovor i imati stručno mišljenje, temeljeno na podacima kojima raspolaže i bogatoj praksi.

MAKARSKA - Ribar T.J. (35) koji je sinoć oko 22 sata pao s koćarice "Dino" u more kod Makarske, i za kojim su tragali plovilo kapetanije Split i Pomorska policija, doplivao je oko 23,45 sati do obale kod Baške Vode, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci nakon zaprimljenog poziva u pomoć je uputila brod „Pojišan“ Lučke kapetanije Split, te plovilo Pomorske policije „Sv. Mihovil“. Također je obavijestila i Obalnu stražu. Drugi član posade na ribarici koji je bezuspješno tragao za nestalim kolegom, potvrdio je kako nije vidio kada je T.J. pao u more, rekavši da su kočarili od Baške Vode prema Makarskoj, oko jednu nautičku milju od obale. U potragu se u međuvremenu uključila i jedna privatna brodica, te kapetan Lučke ispostave Makarska. Sestra nestalog ribara oko 23.45 sati dojavila je kako je njezin brat neozlijeđen doplivao do obale kod Baške Vode.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙