FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija događaja - kultura (3. dio)

Autor: gvla
ZAGREB, 21. prosinca 2012. (Hina) - Kronologija događaja u kulturi u 2012. godini (od rujna do prosinca):

RUJAN:

1. rujna - Najboljim filmom desetog festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala koji je održan u Ičićima po izboru gledatelja proglašen je film "Kralj" redatelja Dejana Aćimovića, dok je najboljim filmom po ocjeni žirija proglašen "Oblak" Miroslava Sikavice. Posebno priznanje dobio je film "Marijine" redateljice Željke Sukove.

2. rujna - U NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba "Umjetnik na odmoru", koja je predstavila radove desetak umjetnika nastalih u sklopu istoimenoga projekta koji se održavao tijekom ljeta u Novom Vinodolskom. Uz hrvatske umjetnike Vladu Marteka, Željka Kipkea i Ivana Kožarića, u projektu je sudjelovalo još osmero inozemnih umjetnika.

4. rujna - U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu otvorene su izložbe s najvećeg hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays, a uz fotografije laureata i izložbu hrvatske modne fotografije, predstavljen je i ciklus "Sa distance" pulskog fotografa Hassana Abdelghanija.

4. rujna - U mjestu Dragljane kod Vrgorca otvorena je izložba fotografija i dokumenata pod nazivom "Stradanje stanovništva Vrgorske krajine od četnika u talijanskoj operaciji 'Albia' 29. kolovoza 1942. godine" autora povjesničara Branka Radonića i novinara Igora Majstrovića.

5. rujna - Dugometražni igrani film "Cvjetni trg" redatelja Krste Papića osvojio je nagradu "Freedom of Speech" (Sloboda govora) na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu.

6. rujna - Predstavljena knjiga uglednoga hrvatskog dijalektologa Josipa Lisca "Dvije strane medalje - dijalektološki i jezičnopovijesni spisi o hrvatskom jeziku" objavljena u biblioteci Znanstvenih djela splitske nakladne kuće Književni krug.

6. rujna - Splitska nakladnička kuća Verbum predstavila je prijevod na hrvatski jezik djela "Filotea 21. stoljeća"- duhovnog klasika sv. Franje Saleškog, koji je Michel Tournade prilagodio suvremenom jeziku a u kojem je tematizirana izvorna kršćanska duhovnost.

8. rujna - U Dubrovniku je od 6. do 8. rujna održan 12. festival komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji", koji je ove godine održan posljednji put zbog, kako je obrazloženo, teške ekonomske situacije.

9. rujna – Grand prix Međunarodnoga festivala kazališta lutaka (PIF), koji je održan od 4. do 9. rujna, dobilo je Lutkarsko kazalište Maribor za predstavu "Kada je Šlemil išao u Varšavu". U sklopu festivala otvorena je i izložba "Poljske kazališne lutke" te su predstavljene zbirke igrokaza "Noina mačka i drugi igrokazi" i "Puna vreća laži" autorice Sanje Lovrenčić.

12. rujna - U Parizu je otvoren festival Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" u sklopu kojega je od rujna do prosinca predstavljen niz događanja s područja hrvatske kulture, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije. Među ostalim je u pariškom muzeju Louvre izložen je kip Apoksiomena, u Muzeju Rodin izloženo je četrdesetak Meštrovićevih djela, u Muzeju Cluny postavljena je izložba hrvaske srednjovjekovne umjetnosti, a suvremeni umjetnici izlagali su u Palais de Tokyo.

12. rujna - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena multimedijalna samostalna izložba "Policijsko dvorište" istaknutoga hrvatskog likovnog umjetnika Željka Kipkea.

13. rujna - Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je novu knjigu akademika Luke Paljetka "Dubrovnik. Moj Grad", zbirku lirske proze koja sadrži više od osamdeset autorovih zapisa o tome gradu nastalih u različito vrijeme.

13. rujna - Tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova na kamenim dijelovima u dvorcu Veliki Tabor pronađena su dva pramena kose za koje se ne zna kome su pripadali, no prema legendi, po nalogu grofa Hermana Celjskog u zidine toga dvorca zazidano je tijelo Veronike Desinićke.

13. rujna - U zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorena je izložba "Pohvala ruci - Čipkarstvo u Hrvatskoj" autorice Nerine Eckhel, organizirana u čast uvrštenja te vještine na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

13. rujna - Kanadski pisac krimića Alan Bradley gostovao je u Zagrebu, gdje je promovirao hrvatski prijevod svoje knjige "Dimljena haringa bez senfa".

13. rujna - U Galeriji Klovićevi dvori otvorena je retrospektivna izložba Vatroslava Kuliša "Slike 1980.- 2012", koja je predstavila stotinjak radova toga umjetnika nastalih u tome razdoblju.

13. rujna - U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu otvorena je "Izložba hrvatskoga dizajna 1112" koja je predstavila aktualni pregled hrvatskoga dizajna. Tom prilikom su proglašeni i dobitnici nagrada Hrvatskoga dizajnerskog društva (HDD) među kojima i Velike nagrade HDD-a za najbolji dizajnerski produkt u dvogodišnjemu razdoblju koju su za putnički katamaran "Millenium Diamond" dobili zagrebački Brodarski institut, dizajnerica Ivana Peko i suautor Mislav Bezovnik.

14. rujna - Na lokalitetu Crkvišće u selu Bukovlje kod Zvečaja u Karlovačkoj županiji Hrvatski restauratorski zavod predstavio je arheološki lokalitet crkve Sv. Jurja, jedne od najstarijih romaničkih crkava u Hrvatskoj.

14. rujna - Scenskim projektom "Poslije bitke" talijanskog redatelja i autora Pippa Delbona, u izvedbi autorove kazališne skupine iz Modene u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu otvoren je 10. Festival svjetskog kazališta.

14. rujna - Glazbeno-scenskim programom "U kolu i oko njega" scenaristice Ane Cvenić, uz nastupe brojnih hrvatskih glumaca, baletnih i opernih umjetnika te folklornih skupina, tamburaških sastava i vokalnih solista, u Vinkovcima su svečano otvorene 47. Vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture koja se održala od 7. do 16. rujna.

15. rujna - Ukupnim pobjednikom "17. filmske revije mladeži" i "5. four river film festivala", domaće i strane godišnje filmske produkcije srednjoškolaca, proglašen je igrani film iz Belgije "Elton i Elza" skupine Making Movies Jekino.

15. rujna - U sklopu 10. Festivala svjetskog kazališta, berlinski teatar Schaubuehne am Lehniner Platz izveo je u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) suvremenu reinterpretaciju "Gospođice Julije", najpoznatijeg djela švedskog dramatičara Augusta Strindberga, u režiji britanske redateljice Katie Mitchell i njemačkog videoumjetnika Lea Warnera.

15. rujna - U zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella premijerno je izvedena suvremena verzija drame o tragičnoj heroini "Antigoni" francuskog dramatičara Jeana Anouilha, u režiji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog.

17. rujna - U šibenskoj galeriji Matija predstavljena je multimedijalna instalacija pod nazivom 'Sjeti se Šibenika', autora ratnog kamermana Zorana Lucića Luce, u sklopu obilježavanja 21. obljetnice ratnog podviga u kojem je u rujnu 1991. godine šibensko područje obranjeno od nasrtaja agresora.

17. rujna - U pariškom Muzeju Rodin u sklopu festivala Hrvatske u Francuskoj otvorena je izložba skulptura Ivana Meštrovića koja je donijela presjek njegova stvaralaštva.

18. rujna - U Zagrebu je predstavljena strip-monografija "Hrvatski antifašistički strip", retrospektiva hrvatskog ratnog stripa u izdanju Udruge prijatelja stripa Stripforum u kojoj su na jednom mjestu okupljeni stripovi posvećeni antifašizmu velikih imena hrvatskoga stripa.

20. rujna - U Klovićevim dvorima u Zagrebu Nadi Grujić dodijeljena je Nagrada Vicko Andrić za životno djelo, dok je istoimenu godišnju nagradu dobio tim restauratora i konzervatora za rad na Peristilu Dioklecijanove palače u Splitu.

20. rujna - U zagrebačkoj Galeriji Forum otvorena je izložba slika i skulptura Šime Perića, klasika suvremene hrvatske likovne umjetnosti.

20. rujna - U palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin otvorena je izložba "Blago Japana i Kine" u sklopu koje je izložena i japanska drvena namban škrinja s kraja 16. ili početka 17. stoljeća, koja je raritet svjetskih razmjera.

21. rujna - Hrvatska glumica Mirela Brekalo Popović nagrađena je na međunarodnom filmskom festivalu u Aleksandriji za najbolju žensku ulogu u filmu "Kotlovina", a "Ničiji sin" Arsena Antona Ostojića dobio je Grand prix Festivala balkanskog filma i hrane u albanskom Pogradecu.

21. rujna – Posebni program međunarodnoga filmskog festivala Festoria je je od 21. do 30. rujna održan u Setubalu u Portugalu bio je posvećen hrvatskoj kinematografiji. Prikazano je devet dugometražnih, osam kratkometražnih i animiranih filmova te sedam dječjih, a tom je prigodom hrvatskoj kinematografiji dodijeljen Kristalni delfin, dok je glumac Rade Šerbedžija dobio nagradu Zlatni delfin za životno djelo.

22. rujna - Grand prix u kategoriji dugometražnog filma na Splitskom filmskom festivalu dodijeljen je filmu "Posljednji kristerosi" meksičkog redatelja Matiasa Meyera, a u kategoriji kratkometražnog filma Grand prix je pripao filmu "Facing animals" nizozemskog autora Jan van Ijkena.

22. rujna - U zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh premijerno je izvedena komedija srpskog književnika Branislava Nušića "Gospođa ministarka" u režiji Olivera Frljića.

24. rujna - Na 64. festivalu Prix Italia u Torinu, dokumentarna radio drama Hrvatskog radija Hrvoja Ivankovića "Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban" izabrana je među tri najbolje u konkurenciji od 39 emisija s pet kontinenata u kategoriji dokumentarne radio drame.

24. rujna - U Muzeju grada Rijeke predstavljena je "Senzorna mapa grada" autora Ivana Brauta, Nataše Šehote Lah i Marine Biti koja ispituje urbanitet i identitetske značajke Rijeke.

25. rujna - U zagrebačkom Gradskom kazalištu "Žar ptica" izvedena je premijera predstave "Mrvice iz dnevnog boravka" posvećena tinejdžerima i problemima odrastanja u suvremenoj obitelji, nastala prema istoimenoj književnoj uspješnici Sanje Pilić.

25. rujna - U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvorene su paralelne izložbe posvećene Miljenku Horvatu i Antunu Motiki kako bi se na posve nov način predstavili opusi dvojice umjetnika.

25. rujna - U galeriji Principij u sklopu manifestacije PhotoRi koju organizira Fotoklub Rijeka otvorena je izložba "Suvremena makedonska fotografija" na kojoj je izloženo 45 fotografija 31 autora po izboru Foto saveza Makedonije.

26. rujna - Kazališni redatelj Vlado Vukmirović preminuo je u Rijeci u 84. godini života.

26. rujna - U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno je izvedena hrvatska verzija predstave "Zatvaranje ljubavi" francuskoga redatelja Pascala Ramberta, koji je s francuskim kazalištem Theatre de Gennevilliers gostovao u Zagrebu u povodu 10. festivala svjetskog kazališta.

26. rujna - Treća sezona planetarno popularnog i nagrađivanog serijala "Igra prijestolja" (Game of Thrones) počela se snimati u Dubrovniku i okolici.

27. rujna - U sklopu Bečkog tjedna dizajna (Vienna Design Week), u izložbenom prostoru Gschwander otvorena je izložba "Croatian Holiday 2012" na kojoj su predstavljeni eksponati 20-tak mladih hrvatskih dizajnera.

28. rujna - Povodom Dana Grada i blagdana zaštitnika sv. Mihovila u Šibeniku je otvoren stalni postav Muzeja grada Šibenika. Riječ je o projektu vrijednom osam milijuna kuna realiziranom po ideji arhitekta Vinka Peričića na 750 metara četvornih izložbenog prostora. Izlošci prikazuju živog i događaje na šibenskom području od prapovijesti do kraja 18. stoljeća.

28. rujna - U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno je izvedena predstava "Medeja" u režiji Tomaža Pandura nastala u koprodukciji Drame HNK i Dubrovačkih ljetnih igara, u suradnji s Pandur.Theatersom.

29. rujna - Dobitnicima nagrada za najuspješnije audiovizualne eksperimente osmoga Festivala 25 FPS - Međunarodnog festivala eksperimentalnoga filma i videa odražnog od 25. do 29. rujna proglašeni su "Konferencija (Bilješke o filmu 05)" Norberta Pfaffenbichlera, "Ja sam mikro" autorica Shumone Goel i Shai Heredie, "Umijeće lovljenja" autorice Jessice Bardsley, "Palače milosrđa" autora Gabriela Abrantesa i Daniela Schmidta i "Mračni vrt" Nicka Collinsa.

LISTOPAD:

1. listopada - U Hvaru je svečano obilježena 400. obljetnica osnutka Hvarskog kazališta, prvog komunalnog kazališta u Europi, otvorenog 1612. godine.

2. listopada - U varaždinskoj Gradskoj vijećnici dodijeljene su nagrade najboljim izvođačima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima. Nagradu "Jurica Murai" za najbolju interpretaciju na festivalu dobili su Ensemble NAYA iz Izraela te sopranistica Ivana Lazar, a nagradu "Ivan Lukačić" za najviši izvođački domet ocjenjivački sud dodijelio je ansamblu "Le tendre amour" iz Španjolske.

3. listopada - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci premijerno je izveden mjuzikl Jerryja Bocka "Guslač na krovu", nastao u koprodukciji riječkog HNK i ustanove Festival iz Opatije.

4. listopada - Otvoreni 33. Zagrebački književni razgovori posvećeni prijevodnoj književnosti pod naslovom "Književnost u drugim jezicima" na kojima su uz sudionike iz Hrvatske bili i sudionici iz Bugarske, Francuske, Grčke, Španjolske, Velike Britanije i Makedonije. Radni dio Razgovora održan je 5. i 6. listopada.

5. listopada - Spisateljici Julienne Eden Bušić svečano uručena nagrada "Bili smo prvi kad je trebalo" Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) za knjigu "Živa glava", za najbolju književno-publicističku knjigu na temu Domovinskoga rata za ovu godinu.

5. listopada - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) premijerno izvedena drama "Unterstadt", po istoimenu romanu osječke autorice Ivane Šojat-Kuči, u režiji Zlatka Svibena.

5. listopada - U pulskom Istarskom narodnom kazalištu praizvedena predstava "Kako je Dunda spasila domovinu" autora Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović.

6. listopada - Američki jazz glazbenici, okupljeni u Orkestru Dukea Ellingtona, održali su koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

6. listopada - Predstavljena nova knjiga književnice za djecu Silvije Šesto "Tinuninu", podnaslovima određena kao "prva pomoć za djecu", "obrana i zaštita od odraslih", te "knjiga samopomoći od kolijevke pa do roba".

7. listopada - U Zagrebu u 82. godini preminuo ugledni bosanskohercegovački i svjetski poznati likovni umjetnik Mersad Berber.

8. listopada - U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori otvorena izložba "HD video portreti" američkog kazališnog redatelja i poznatog avangardnog umjetnika Roberta Wilsona. Na izložbi je prikazano dvanaest portreta slavnih osoba iz svijeta filma, umjetnosti i kraljevskih kuća na velikim televizijskim ekranima visoke rezolucije. Portreti su dio projekta započetog 2005. godine, a dosad ih je nastalo više od 150.

9. listopada - Švedski pjesnik i član Švedske akademije Kjell Erik Espmark predstavio u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu hrvatski prijevod svoje zbirke pjesama "Mliječna staza".

9. listopada - Predsjednici Hrvatske i Francuske, Ivo Josipović i Francois Hollande, u muzeju Cluny u Parizu otvorili su izložbu posvećenu hrvatskoj srednjovjekovnoj baštini u sklopu festivala "Croatie, la voici".

10. listopada - Hrvatska književnica Lada Žigo proglašena je jednim od dvanaest dobitnika Nagrade Europske unije za književnost za 2012. godinu koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i književnim nadama EU-a.

10. listopada - U Palači Matice hrvatske u Zagrebu predstavljeni su pretisak, transkripcija i leksikografska interpretacija trojezičnoga rječnika hrvatsko-talijansko-latinskoga "Blago jezika slovinskoga (1649./51.)" Jakova Mikalje te studija o Mikalji priređivačice Darije Gabrić-Bagarić.

10. listopada - Poznati hrvatski violončelistički dvojac Luka Šulić i Stjepan Hauser najavili su novi album pod nazivom "In2ition", na kojemu su im u obradama niza glazbenih klasika pomogli brojni slavni gosti, među kojima i pjevačke legende Elton John i Zucchero.

10. listopada - U Parizu u sklopu festivala "Croatie, la voici" otvorena najopsežnija izložba hrvatskih fotografija u svijetu po izboru Petera Knappa. Izložba predstavlja pregled hrvatske fotografije od tridesetih godina 20. stoljeća do danas.

11. listopada - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci otvorena izložba 130 djela iz zbirke kolekcionara umjetnina Alberta Faggiana koja obuhvaća djela hrvatskih umjetnika poput Karasa, Medovića, Bukovca, Račića, Kraljevića, Becića, Murtića, Kulmera i Glihe.

11. listopada - Na sceni "Zvonimir Rogoz" Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu praizvedena predstava "Pričaj mi o Gorkome", nastala prema dva autobiografska romana Mani Gotovac "Fališ mi".

11. listopada - U Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu predstavljena je knjiga Ivana Jurića "Partizanska i komunistička represija i zločini prema Hrvatima u Donjem Poneretavlju (Nekadašnji kotar Metković) 1941.-1990.".

12. listopada - U sklopu 18. dana Josipa i Ivana Kozarca nagrada "Josip i Ivan Kozarac" za životno djelo dodijeljena je književniku, znanstveniku i filologu Bogdanu Mesingeru, a za knjigu godine Tomislavu Šovagoviću za "Rudnik čvaraka". Povelju uspješnosti dobio je Davor Ivankovac za knjigu "Rezanje magle".

13. listopada - U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izvedena suvremena drama "Žuta crta", prikaz globalističkog društva i njegovih bolesti, u režiji Ivice Buljana.

14. listopada - Od teške bolesti u 57. godini preminuo frontmen skupine KUD Idijoti Branko Črnac Tusta.

16. listopada - Američka povjesničarka židovskoga podrijetla Esther Gitman u Zagrebu je predstavila svoju knjigu "Kad hrabrost prevlada - Spašavanje i preživljavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941.-1945.".

16. listopada - U Kući za umjetnost i ljude Lauba u Zagrebu otvorena izložba suvremenog hrvatskog umjetnika Kristiana Kožula "Misinterpretations", prva od njegova povratka u domovinu nakon višegodišnjeg boravka u inozemstvu.

18. listopada - U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) do 20. listopada održan trodnevni "XII. znanstveni skup o hrvatskim dijalektima" na kojemu se raspravljalo o dijalektološkoj i općoj lingvističkoj terminologiji, Božidaru finki te čakavštini.

18. listopada - Književna nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" dodijeljena je Nikoli Đuretiću za knjigu "Almanah smrti i nestajanja".

18. listopada - Predstavljena knjiga Marka Samardžije "Hrvatski jezik i pravopis od ujedinjenja do kraja Banovine Hrvatske (1918.-1941.)" u izdanju zagrebačkog nakladnika Školske knjige.

18. listopada - U Tehničkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba maketa, diorama i vinjeta s popratnim sadržajima na temu Domovinskoga rata "Oluja u minijaturi", autora Tihomira Bergera.

19. listopada - Dunji Detoni Dujmić dodijeljena je Nagrada "Zvane Črnja" za najbolju hrvatsku knjigu eseja, za zbirku ogleda o suvremenim hrvatskim prozaisticama naslovljenu "Lijepi prostori".

19. listopada - U zagrebačkom HNK premijerno izvedena komično-fantastična opera "Postolar od Delfta" hrvatskog skladatelja Blagoja Berse u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera.

20. listopada - Pobjednikom Zagreb Film Festivala (ZFF) proglašen rumunjski film "Svi u našoj obitelji" Radua Judea. Zlatna kolica za najbolji kratki igrani film dobio je izraelski film "Povratak", u dokumentarnom programu nagrađen je kanadsko-srpski film "Slaughtera Nicka za predsjednika", a najboljim hrvatskim filmom u programu "Kockice" proglašen je kratki film "Terarij" Hane Jušić.

20. listopada - Na 12. Danima Orisa nagrada za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi dodijeljena je studiju 3LHD za njihov projekt hotela "Lone" u Rovinju ostvaren prošle godine. U sklopu međunarodnoga arhitektonskog simpozija predstavljena je i knjiga "Širenje horizonta – hrvatski urbanizam 1991.-2012." Sudionici simpozija proglasili su i pobjednika na prvom natječaju za mlade produkt dizajnere "Na mladima dizajn ostaje" proglasivši najboljim dizajn lampe Onna Vedrana Ercega.

20. listopada - U zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) otvorena je izložba "Ideologija ljepote" svjetski poznatog industrijskog dizajnera Karima Rashida. Izložba suprotstavlja pedesetak djela jednoga od najcjenjenijih dizajnera današnjice djelima iz stalnog postava muzeja, propitujući njegov rad u kontekstu suvremene hrvatske i svjetske umjetnosti.

20. listopada - Završnog dana Gavellinih večeri nagrada "Dr. Branko Gavella" pripala je predstavi "Idiot" Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), nastaloj prema istoimenom romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Ivana Popovskog.

22. listopada - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavila je u Ministarstvu kulture u Zagrebu novog ravnatelja Splitskog ljeta maestra Tončija Bilića, koji je na tom mjestu zamijenio maestra Nikšu Barezu.

22. listopada - Suvremeni španjolski pisac, novinar i redatelj David Trueba gostovao je u Zagrebu, gdje je u Art-Kinu Grič promovirao svoja dva romana objavljena u Hrvatskoj - "Otvoreno cijelu noć" i "Četiri prijatelja".

23. listopada - U novozagrebačkom Cinestaru premijerno prikazan film "Halimin put" Arsena A. Ostojića, koji je publika ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli proglasila najboljim filmom.

23. listopada - U Radničkoj galeriji u Zagrebu otvorena je izložba deset slika iz najnovijega ciklusa sliakra i grafičkog dizajnera Borisa Bućana po izboru i postavu povjesničarke umjetnosti Vere Horvat Pintarić.

23. listopada - U Židovskoj općini Zagreb predstavljena knjiga britanskog povjesničara Michaela Burleigha "Treći Reich - nova povijest" objavljena u nakladi Frakture.

23. listopada - U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavljena ostavština melografa, skladatelja, dirigenta i aranžera Ljube Stipišića Delmate sakupljena u knjizi "Anima Delmatica".

23. listopada - U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) premijerno izvedena suvremena drama Ivane Sajko "Krajolik s padom" u režiji Njemice Daniele Löffner i izvedbi Državnog kazališta iz Braunschweiga.

24. listopada - U Zagrebu je u 89. godini života preminuo hrvatski pjesnik i pripovjedač Stanislav Femenić.

24. listopada - U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) predstavljen je roman Latice Ivanišević "Žena tužnih očiju" objavljen u nakladi Ljevak. Autorica u romanu spaja dokumentarni i osobni diskurs, sjećanje i svakodnevicu te intimne dnevničke zapise.

25. listopada - U Zagrebu je 25. i 26. listopada održana dvodnevna konferencija "Poticanje čitanja: njemačka iskustva i hrvatske perspektive" u organizaciji knjižnice Goethe Instituta, ostvarena u suradnji s udrugom nakladnika ZANA i hrvatskim P.E.N. centrom.

25. listopada - U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena izložba fotografija "Život u slikama/South - Southeast" Stevea McCurryja, njegov autorski izbor 101 fotografije koje je snimio diljem svijeta, među kojima je središnje mjesto zauzeo portret "Djevojka iz Afganistana" s kojom se autor proslavio prije gotovo trideset godina.

26. listopada - U 98. godini života u Zagrebu je preminuo hrvatski književnik i moreplovac Joža Horvat, svestrani autor koji se proslavio putopisima.

26. listopada - Hrvatski državni arhiv dodijelio je status kulturnog dobra zbirci arhivske građe Hrvatske radiotelevizije (HRT), koja sadrži materijale od 1926. do 2011., te dio starijeg prikupljenog gradiva.

26. listopada - U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića izvedena je premijera "Zločina na kozjem otoku" autora Uga Bettija i u režiji Georgija Para.

26. listopada - Talijanska drama riječkoga HNK "Ivana pl. Zajca" premijerno izvela komediju Carla Goldonija "La finta ammalata (Umišljena bolesnica)" u režiji Saše Broz.

27. listopada - Nagrada za najbolje djelo zavičajne tematike na 19. Galovićevim jesenima u Koprivnici dodijeljena je koprivničkom pjesniku Milanu Frčku.

27. listopada - Primadona Nada Ruždjak preminula je u Zagrebu u 78. godini.

29. listopada - U zagrebačkoj Savskoj ulici otvorena je prva Outlet knjižara, koja nudi više od 2,5 tisuće naslova tridesetak nakladnika po povoljnijim cijenama.

29. listopada - Hrvatski dokumentarni film "Blokada" Igora Bezinovića osvojio je na 16. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u češkom gradu Jihlavi posebno priznanje u kategoriji najboljeg istočnoeuropskog i srednjoeuropskog filma.

29. listopada - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u Ministarstvu kulture u Zagrebu predstavila je redatelja Krešimira Dolenčića kao novog intendanta Dubrovačkih ljetnih igara.

STUDENI:

2. studenoga - U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, koja obavlja matične poslove za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije, predstavljen je projekt "Knjižnice za novo doba/Libraries for a new age", koji se u suradnji s knjižnicama u Srbiji provodi u sklopu programa Europske unije (EU) - IPA Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija 2007.-2013.

2. studenoga – U Leksikografskom zavodu održan međunarodni znanstveni skup "Krleža danas" i otvorena prigodna izložba posvećena njegovu stvaralaštvu.

4. studenoga - U Rijeci je u 88. godini života preminula istaknuta operna umjetnica, umirovljena prvakinja Opere HNK Ivana pl. Zajca Blanka Zec.

5. studenoga - Goran Radman preuzeo dužnost novog glavnog ravnatelja HRT-a i najavio duboka restrukturiranja i tehnološko osuvremenjivanje javne televizije, te novi organizacijski ustroj kojim bi bila objedinjena televizijska, radijska i glazbena produkcija.

5. studenoga - Istaknuti hrvatski povjesničar domaće dramske književnosti, teatrolog i kritičar Branko Hećimović proglašen je dobitnikom prve Demetrove nagrade za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa.

6. studenoga - Niskobudžetni cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Damira Čučića "Pismo ćaći", nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, premijerno je prikazan u Cineplexx Kaptol centru u Zagrebu.

6. studenoga - U Palači Srijem u Vukovaru predstavljena je monografija "Vukovarsko-srijemska županija – prostor, ljudi i identitet" urednika Dražena Živića u izdanju Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" iz Zagreba.

6. studenoga - U Zagrebu je predstavljena nova zbirka Romana Simića Bodrožića "Nahrani me", jedanaest priča okupljenih oko teme roditeljstva.

6. studenoga - U Zagrebu u 84. godini preminuo hrvatski književnik i prevoditelj Milivoj Slaviček.

7. studenoga - Polaganjem knjiga Danka Plevnika "Tolle lege" i Josipa Jurja Strossmayera "Govori" kao temelja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu počeo je projekt humanitarnog karaktera "Piramida od knjiga" u sklopu kojega je do petka 9. studenoga u predvorju Knjižnice izgrađena četverostrana piramida od knjiga visine 3,5 metra.

8. studenoga - Na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ) predstavljena je knjiga britanskoga profesora javnih politika Michela Hilla "Proces stvaranja javnih politika" (The Public Policy Process).

8. studenoga - U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori otvorena je velika izložba radova Juraja Julija Klovića, prva koja obuhvaća sve oblike stvaralaštva tog velikog hrvatskog majstora minijaturista.

8. studenoga - Izložbom "Strip i animirani film" postavljenom u Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" te dodjelom nagrada i priznanja, u Vinkovcima je započeo Salon stripa i animacije, koji se u tome slavonskom gradu održavao od 1984. do 1999. U sklopu Salona predstavljen je u knjigu uobličen strip Alberta Kinerta (1919.-1987.) "Čuvaj se senjske ruke".

9. studenoga - Na tribini Društva hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu predstavljena je knjiga "Književne prosudbe" Nedjeljka Mihanovića, koja u 59 poglavlja na pet stotina stranica donosi autorove književne prosudbe o hrvatskoj poeziji i prozi te niz eseja o različitim pitanjima hrvatskoga društva na koja se Mihanović osvrnuo tijekom više od pola stoljeća književnoga djelovanja.

10. studenoga - U zagrebačkom Gradskom kazalištu Žar ptica premijerno je izvedena predstava "Janko i čarobni grah" Marijane Nole, nastala prema staroj engleskoj narodnoj bajci o dječaku koji uz pomoć čarobnog graha pobjeđuje strašnog diva koji je širio strah njegovim kraljevstvom.

10. studenoga - Drama Mate Matišića "Žena bez tijela" posvećena sudbini branitelja, u režiji Božidara Violića premijerno je izvedena na sceni 'Miško Polanec' Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM). Riječ je o najkraćem dijelu Matišićeve "Posmrtne trilogije" koja govori o sudbinama mladih umirovljenih branitelja čije ratne traume često vode u samoubojstvo.

11. studenoga - Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) u Zagrebu obilježilo 60. obljetnicu. Društvo danas ima više od 230 članova, a osnovna mu je zadaća podizanje razine književnih prijevoda te ostvarivanje i usklađivanje zajedničkih interesa i prava književnih prevodilaca.

12. studenoga - Film "Halimin put" redatelja Arsena A. Ostojića, na filmskom festivalu u Cottbusu u Njemačkoj osvojio dvije nagrade - Nagradu publike te Posebno priznanje ocjenjivačkog suda.

12. studenoga - U Galeriji Oranžerija vukovarskog Dvorca Eltz otvorena je izložba fotografija "Snaga paraolimpizma" fotoreportera Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Damira Senčara.

12. studenoga - U prostoru spomeničke zbirke Znanstvene knjižnice u Dubrovniku u organizaciji Dubrovačkih knjižnica otvorena je izložba "Fragmenti beneventanskih rukopisa iz zbirke Znanstvene knjižnice u Dubrovniku" koji su kupljeni 19. srpnja na dražbi u londonskoj aukcijskoj kući Sotheby's.

13. studenoga - U 30-tak znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica HAZU-a u Zagrebu i trinaest gradova Hrvatske svečano su otvoreni Dani otvorenih vrata HAZU-a. Tijekom dva dana, 13. i 14. studenoga, samo je Palača HAZU u Zagrebu imala tri tisuće posjetitelja, a prema procjenama ostale jedinice diljem Hrvatske posjetilo je ukupno šest tisuća ljudi, što je triput više nego prošle godine.

13. studenoga - Na Zagrebačkom velesajmu počeo međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, u okviru kojega je tijekom šest dana više od 240 nakladnika predstavilo svoja nova izdanja. U sklopu sajma predstavljen je novi roman Slavenke Drakulić "Optužena", priča o zlostavljanju u obitelji. Uz ostalo predstavljena je i knjiga Marka Samardžije "Hrvatski jezik i pravopis od ujedinjenja do kraja Banovine Hrvatske (1918.-1941.)", zbirka pjesama Petra Gudelja "Sve što si donio iz planine", novi roman Ive Brešana "Sedam stuba do trona", zbirka kolumni Zorana Ferića "Apsurd je zarazna bolest", treće kolo Djela Ivana Aralice, knjiga "Vesna Parun - analitički inventar : Osobni arhivski fond" u kojoj su okupljeni svi materijali koje o pjesnikinji čuva Hrvatski državni arhiv (HDA), Školski rječnik hrvatskoga jezika, Novi rječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića.

13. studenoga - U Parizu, u sklopu Festivala Hrvatske kulture u Francuskoj počelo je održavanje Dana suvremene hrvatske kinematografije u suradnji s kultnim francuskim filmskim časopisom "Cahiers du cinema". U slavnim pariškim art-kinima "Arlequin" i "Reflet Medicis" do 17. studenog prikazano je devet reprezentativnih filmova recentne hrvatske kinematografije po izboru Vincenta Malause, stalnog suradnika "Cahiers du cinema".

14. studenoga - Teatrologu, dramaturgu i kazališnom piscu Darku Gašparoviću uručena Nagrada Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU "Marko Fotez" za knjigu "Dubinski rez".

14. studenog - U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavljena je knjiga povjesničarke umjetnosti Ivane Mance "Zercalo naroda. Ivan Kukuljević Sakcinski: povijest umjetnosti i politika", znanstveno djelo o tome hrvatskome povjesničaru, književniku i političaru.

16. studenoga - Glumica Zdenka Anušić-Poje, dugogodišnja članica ansambla Gradskoga dramskog kazališta Gavelle, preminula je u Zagrebu u 76. godini.

17. studenoga - U tridesetak hrvatskih gradova i više od osamdeset kazališta i institucija diljem Hrvatske održana je manifestacija Noć kazališta. Ove je godine izvedeno 120 predstava koje je pogledalo više od 45 tisuća gledatelja. Osim predstava održano je i šezdesetak popratnih programa.

17. studenoga - U riječkom HNK Ivana pl. Zajca premijerno je prikazana komedija Pierrea-Augustina Carona de Beaumarchaisa "Figarov pir" u režiji mađarskoga redatelja Roberta Alfoldija.

18. studenoga - Slikovnica "Kako je paž spasio Zagreb", autora teksta Igora Knižeka i ilustracija Tomislava Tomića u izdanju nakladničke kuće Sipar, po ocjeni stručnog i dječjeg žirija proglašena je najboljom slikovnicom Festivala "Pazi, knjiga!" u Zagrebu.

19. studenoga - Hrvatski redatelj Vatroslav Mimica primio je nagradu za životno djelo na otvorenju međunarodnog filmskog festivalu u francuskom Amiensu, a tom je prigodom prikazana i retrospektiva njegovih filmova.

20. studenoga - Dokumentarni film "Posljednja ambulantna kola Sofije", snimljen u hrvatskoj koprodukciji, na festivalu u Bratislavi osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, a na festivalu dokumentarnog filma u Firenci nagrađen je njegov redatelj Ilian Metev.

20. studenoga - Na 9. Međunarodnom festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi Nagradu za najbolju prilagodbu književnog predloška radiju osvojila je radioigra za djecu i mlade "Imaš fejs?" Dramskog programa Hrvatskoga radija.

20. studenoga - Hrvatski književnik i prevoditelj, akademik Ivan Kušan, autor poznatih dječjih romana o dječaku Koku, preminuo je u Zagrebu u 80. godini.

21. studenoga - Zagrebačka izdavačka kuća Disput predstavila je knjigu "Behemot" u kojoj njemački politolog i pravnik Franz Neumann analizira strukturu i praksu nacionalsocijalizma u nacističkoj Njemačkoj od 1933. do 1944.

21. studenoga - U zagrebačkoj Modernoj galeriji otvorena je izložba "Prema impresiji 1871.-1881." koja obuhvaća 77 djela trojice istaknutih hrvatskih slikara - Izidora Kršnjavoga, Nikole Mašića i Ferde Quiquereza.

21. studenoga - Istaknuti dirigent Mladen Bašić, svojedobno ravnatelj Opere zagrebačkog HNK te dirigent i šef programa Zagrebačke filharmonije, preminuo je u Zagrebu u 96. godini.

22. studenoga - U zagrebačkom kinu Tuškanac predstavljena je knjiga "Filmski velikani u Zagrebu" Nenada Pate, u kojoj taj dugogodišnji urednik filmskoga programa TV Zagreb podsjeća na 'zlatno doba' televizije.

22. studenoga - U Zagrebu je obilježena 10. obljetnica Hrvatskog društva pisaca. Na osnivačkoj skupštini društva bilo je 86 članova, a danas ih je 245. Društvo, istaknuto je, organizira više od 50 programa na godinu.

22. studenoga - U Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba posvećena Izidoru Kršnjavome koja kroz niz originalnih predmeta, dokumenata, fotografija, slika i multimedijalnih instalacija nastoji predstaviti tog svestranog političara i umjetnika koji je odigrao važnu ulogu u hrvatskoj kulturnoj, umjetničkoj, znanstvenoj i političkoj povijesti.

22. studenoga - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u muzeju Louvre u Parizu otvorila je tromjesečno predstavljanje skulpture Apoksiomena francuskoj i svjetskoj javnosti.

22. studenoga - Na zagrebačkom glavnom Trgu bana Josipa Jelačića otvorena je nova knjižara Školske knjige "Arkadija" na oko 500 četvornih metara i dvije etaže, opremljena s 20 tisuća naslova.

22. studenoga - U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu predstavljena je knjiga "Kritike i eseji" akademkinje Vere Horvat Pintarić.

23. studenoga - U zagrebačkoj Tvornici prvi puta su dodijeljene Nagrade publike portala Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima o kojima je odlučivala isključivo publika. Nagrada za predstavu godine dodijeljena je predstavi "Unterstadt" redatelja Zlatka Svibena, a u kategorijama izvođača i izvođačice godine osvojili su je Nina Violić i Frano Mašković.

23. studenoga - U osječkome HNK premijerno je izvedena povijesna opera "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca, u režiji Nine Kleflin.

23. studenoga - U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) premijerno je izvedena završna drama glembajevske trilogije Miroslava Krleže "Leda", nastala u koprodukciji ZKM-a s Međunarodnim festivalom Kotor Art i Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinja.

24. studenoga - U Sisku je završena 7. Revija dokumentarnog filma - Fibula, a najviše ocjene dobio je film Branka Ištvančića "Od zrna do slike".

24. studenoga - Nagrada Tito Strozzi za cjelokupno umjetničko dostignuće u sezoni 2011./2012. uručena je Pavli Mikolavčić, prvakinji Baleta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

24. studenoga - Nacionalna baletna prvakinja Almira Osmanović nastupom u baletu "Trnoružica" u splitskom HNK proslavila je 35 godina umjetničkog rada te se ujedno oprostila od splitske publike i baletnog ansambla kojim je ravnala deset godina.

24. studenoga - Film španjolskog redatelja Fernanda Franca "Soba" osvojio je Grand prix One Take Film Festivala filmova snimljenih u jednom kadru koji je počeo 22. Studenoga projekcijom "Filma za prijatelje", proslavljenog rumunjskog redatelja Radua Judea, u zagrebačkom kinu "Tuškanac".

24. studenoga - Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2012. te nagrade za životno djelo, koja je za područje drame ove godine pripala Zlatku Vitezu, a za područje operete i mjuzikla Richardu Simonelliju. Najboljom dramskom predstavom proglašena je predstava HNK u Osijeku "Unterstadt", najbolja predstava u kategoriji operete i mjuzikla je "Cabaret" kazališta Komedija, a najbolja plesna predstava "Interface" u koreografiji Snježane Abramović Milković.

26. studenoga - Povodom 500. obljetnice tiskanja prve hrvatske ćirilične knjige "Dubrovačkoga ćirilskog molitvenika - Od blažene gospođe ofičje", u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu počeo je dvodnevni Međunarodni znanstveni skup "Hrvatska ćirilična baština".

27. studenoga - U multipleksu Cinestar Zagreb-Branimir Centar premijerno je prikazana komedija "Sonja i bik", prvi dugometražni igrani film Vlatke Vorkapić, koji je u prva tri tjedna vidjelo gotovo četrdeset tisuća gledatelja.

28. studenoga - U Palači Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena su sabrana djela klasika suvremene hrvatske književnosti akademika Slobodana Novaka (Glasnice u oluji, Izgubljeni zavičaj, Zakrivljeno vrijeme, Dalje treba misliti, Mirisi, zlato i tamjan, Protimbe, Sjetna rekapitulacija i Izjašnjavanja), koja su uredili uredili Tonko Maroević, Antun Pavešković, Davor Velnić i Igor Zidić.

28. studenoga - Film "Halimin put" scenarista Feđe Isovića i redatelja Arsena Antona Ostojića, u jakoj je konkurenciji dvadeset europskih i azijskih filmova osvojio Posebnu nagradu žirija na 16. međunarodnom filmskom festivalu Crne noći u glavnom gradu Estonije Talinu.

29. studenoga - "Krugovi", novi film Srdana Golubovića, napravljen u koprodukciji s Hrvatskom i s hrvatskim glumcem Leonom Lučevom u jednoj od glavnih uloga, uvršten je u natjecateljski program Sundance Film Festivala, najznačajnijeg američkog festivala nezavisnog filma koji će se održati od 17. do 27. siječnja u Park Cityju u američkoj državi Utah.

29. studenoga - U palači Herzer u Varaždinu otvorena je izložba pod nazivom "Krešimir Filić – Sabiratelj varaždinske baštine" koju je Gradski muzej Varaždin organizirao u povodu obilježavanja 40. obljetnice smrti prvog varaždinskog profesionalnog muzealca i ravnatelja varaždinskog Gradskog muzeja Krešimira Filića (Bjelovar, 1891.- Varaždin, 1972.).

30. studenoga - U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je retrospektivna izložba "Nula iz vladanja" Mladena Stilinovića, umjetnika koji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća "provocira, prkosi, ruga se i parodira vrijednosne sustave i sustave moći".

30. studenoga - U pulskom Domu hrvatskih branitelja otvoren je 18. Sa(n)jam knjige u Istri, koji je u više od 70 programa okupio gotovo 200 književnika, publicista, esejista, prevoditelja, povjesničara i urednika. Tema ovogodišnjega sajma bio je Mediteran, a u sklopu sajma predstavljeni su turski i talijanski književnici, otvorena je retrospektivna izložba turskog doajena fotografije Are Guelera "Oko Istambula", održana revija suvremenoga turskog filma, a u sklopu talijanskog programa "Druga obala - L'altra costa" održan je okrugli stol na temu "Stvaranje knjige: od rukopisa do prijevoda". Posljednjega dana sajma, 9. prosinca dodijeljene su nagrade pa je tako Kiklopa za prozno djelo godine dobio Zoran Ferić za roman "Kalendar maja", Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen je Ankici Tomić za knjigu "Naročito ljeti", a Kiklop za životno djelo uručen je Mirku Kovaču.

PROSINAC:

1. prosinca - U Zagrebu su počeli 7. Dani srpske kulture u Hrvatskoj, koji su do 6. prosinca na četiri zagrebačke lokacije - u kinu Europa, Tetaru &td, alternativnom klubu Attack te Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta predstavili recentno filmsko, kazališno, glazbeno i književno stvaralaštvo srpskih umjetnika.

3. prosinca - Zagreb Tourfilm Festival primljen je u punopravno članstvo Međunarodnog odbora festivala turističkih filmova CIFFT (Committee of Tourism Film Festivals), čime je ušao u prestižno društvo svjetskih turističkih festivala.

3. prosinca - U zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavljena je knjiga za djecu "Maša i Božić", četvrta u nizu priča spisateljice Sanje Pilić i ilustratorice Katarine Halužan o osjećajnoj djevojčici koja uvijek pronađe način da riješi svoje i tuđe probleme.

4. prosinca - U Zagrebu je predstavljen prvi roman za odrasle spisateljice koja se proslavila dječjim serijalom o Harryju Potteru J.K. Rowling "Prijevremeni izbori", izašao u nakladi Mozaik knjige i u prijevodu Mirne Čubranić.

4. prosinca - Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu predstavljena je knjiga biskupa Juraja Dobrile "De Confessione sacramentali", koja je ujedno bila i njegova doktorska disertacija.

5. prosinca - U Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu otvorena je etnografska izložba "Tradicijski nakit Hrvata u Bosni i Hercegovini", kao prva izložba u Hrvatskoj na kojoj se predstavlja vrijedna zbirka tradicijskog nakita iz Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškome jezeru u okolici Tomislavgrada.

5. prosinca - Na Sceni 55 splitskoga HNK premijerno izvedena drama "Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet" mlade katalonske dramatičarke Marte Buchace, u prijevodu i režiji Nenni Delmestre.

5. prosinca - U Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu predstavljen je četvrti svezak "Hrvatske književne enciklopedije".

5. prosinca - Na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu u Parizu klapsko pjevanje upisano je na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

6. prosinca - U palači Matice hrvatske u Zagrebu predstavljena je knjiga putopisnih tekstova Nives Opačić "Pod Velikim medvjedom - Špartanje po sjevernoj hemisferi".

7. prosinca - Ljubavna komedija "Na tri kralja ili kako hoćete" Williama Shakespearea, osuvremenjena verzija jedne od najizvođenijih komedija toga britanskog dramatičara u režiji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog, premijerno je izvedena u zagrebačkom HNK.

7. prosinca - U Hrvatskom državnom arhivu (HDA) predstavljena je najnovija knjiga autora Stjepana Ćosića i Zorana Grijaka "Figure politike: Lujo Vojnović i Robert William Seton-Watson", koja tematizira život i političko djelovanje te dvojice stručnjaka, publicista, novinara i povjesničara.

7. prosinca - U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena je knjiga "Mentalni komunist" akademika Ivana Aralice, u kojoj autor kroz lik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića progovara o komunističkom mentalitetu "koji je preživio i nakon što je sistem nestao".

7. prosinca - Dvadeset godina postojanja obilježila je strukovna udruga glazbenika, Hrvatska glazbena unija (HGU), osnovana radi zaštite društvenog i materijalnog položaja glazbenika u Hrvatskoj.

8. prosinca - Jedan od canneskih pobjednika, čileanski film "Ne" Pabla Larraina o svrgavanju čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, otvorio je u zagrebačkom kinu Europa Human Rights Film Festival posvećen ljudskim pravima.

8. prosinca - U sklopu događanja "Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca", kojima je obilježena 12. godišnjica smrti tog velikog hrvatskog pjesnika i političara, u Galeriji Forum u Zagrebu publici je predstavljena likovno-pjesnička mapa "Sadržaj vjetra" autora Vlade Gotovca i Ede Murtića iz 1971. godine, kad je bila izložena tek nekoliko dana, a potom maknuta iz političkih razloga.

11. prosinca - Simpozijem u riječkom Art-kinu Croatia obilježena je 100. obljetnica prvoga izdanja "Riječkih novina", dnevnika koji je izlazio od 1912. do 1914.

11. prosinca - U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavljena je knjiga "Povijest umjetnosti u Hrvatskoj" povjesničara umjetnosti i sveučilišnog profesora Milana Pelca, u kojoj je na sažet, razumljiv i pregledan način prikazana umjetnička baština Hrvatske od prapovijesti do početka 80-ih godina 20. stoljeća.

11. prosinca - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku predstavljena je knjiga osječke književnice Ivane Šojat Kuči "Ničiji sinovi" koja govori o bračnim problemima i aktualizira život u gradu na Dravi.

12. prosinca - U zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba "Refleksije vremena 1945. - 1955.", koja kroz skoro pet stotina izložaka kronološki i tematski predstavlja povijesno razdoblje ovih prostora od dolaska partizana i uspostave vlasti, preko vremena obnove i izgradnje, radnih akcija, do Tita i njegove transformacije iz maršala u "dandyja".

12. prosinca - U Kabinetu grafike HAZU-a u Zagrebu otvorena je izložba "Pola stoljeća nakon/Ništiti ništavnost" istaknute hrvatske umjetnice, akademkinje Nives Kavurić-Kurtović.

13. prosinca - U Osijeku predstavljena knjiga "Vilikon" osječke književnice Jasne Horvat, dobitnice nagrade za književnost HAZU 2011. godine, te knjiga "Nevidljivo nakladništvo" zajednički rad Nives Tomašević i Jasne Horvat.

13. prosinca - Komedija Carla Goldonija "Gostioničarka Mirandolina", nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i festivala Grad Teatar Budva, prvi je puta izvedena u zatvorenom prostoru, na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

14. prosinca - U nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu počelo je održavanje trodnevnog književno-znanstvenog skupa o "Hrvatskoj reviji" u povodu 100. obljetnice rođenja hrvatskog emigrantskog pisca, pjesnika i novinara Vinka Nikolića.

14. prosinca - U Starogradskoj vijećnici u Zagrebu predstavljen je prvi dio knjige "Povijest grada Zagreba", historiografskog djela koje će u dvije knjige u potpunosti obuhvatiti zagrebačku povijest od prethistorije, kad na tom području niču prva naselja, do početaka 21. stoljeća.

14. prosinca - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu predstavljena je knjiga "Hrvatski ni u zagradama – Globalizacijska jezična teturanja" autorice Nives Opačić o utjecaju globalizacije na jezik, s naglaskom na utjecaju engleskoga jezika.

14. prosinca - U povodu 120. obljetnice rođenja Ive Andrića u Hrvatskom društvu pisaca (HDP) u Zagrebu održan je skup o značenju djela toga nobelovca na kojemu se raspravljalo i o pitanju kojoj nacionalnoj književnosti pripada.

14. prosinca - Na otvorenju tradicionalne godišnje izložbe realizacija - godišnjih ostvarenja hrvatskih arhitekata, u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA) hrvatskim arhitektima dodijeljene su nagrade njihove strukovne udruge za 2012. godinu, a nagradu "Viktor Kovačić" za životno djelo, kao najviše priznanje UHA za cjelokupan životni opus, primio je akademik Branko Kincl.

15. prosinca - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu predstavljena je monografija "Kazališno doba Pere Kvrgića" koja nudi sveobuhvatan pregled kazališnog stvaralaštva i glumačke karijere jednog od najvećih hrvatskih glumaca.

16. prosinca - Šibenski kazališni i filmski glumac i pisac pučkih komedija Branko Matić preminuo je u 93. godini u Šibeniku.

17. prosinca - Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2012. godinu - za životno djelo Sanji Iveković, za najbolju izložbu Zlatanu Vrkljanu i najboljeg mladog umjetnika Damiru Očku.

17. prosinca - Najboljom dramskom predstavom HNK Ivana pl. Zajca u protekloj kazališnoj sezoni proglašena je "Antigona" u izvedbi ansambla Talijanske drame, a najboljim opernim ostvarenjem u prošle dvije sezone "La forza del destino (Moć sudbine)" Giuseppea Verdija.

18. prosinca - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti ULUPUH dodijelila je Bruni Šišiću Veliku nagradu za životno djelo za cjelokupni publicistički, stručni, znanstveni i umjetnički rad te afirmaciju te očuvanje i obnovu dubrovačkog renesansnog vrtnog naslijeđa. Godišnja nagrada za najbolju izložbu dodijeljena je ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf, održanoj u ožujku i travnju u Zagrebu. Nagrada za najboljeg mladog umjetnika uručena je fotografkinji Ivi Lulić.

18. prosinca - Poznata hrvatska koreografkinja i plesna pedagoginja Milana Broš preminula je u Zagrebu u 82. godini života nakon duge i teške bolesti.

19. prosinca - Projekt Kule Jankovića "Jankovic Castle: heritage site, generating sustainble development of the Ravni Kotari region", koji Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu provodi s ciljem revitalizacije tog spomenika kulture, kao i područja Ravnih kotara kroz procese kulturne revalorizacije, izgradnje mira i poticanja društveno-gospodarskog razvoja, predstavljen je na Sveučilištu. Riječ je o stambenom i fortifikacijskom objektu koji je u vlasništvu obitelji Janković i Desnica skoro tri i pol stoljeća, a a želja književnika Vladana Desnice i njegovih naslijednika je da se otvori za kulturna i znanstvena događanja.

20. prosinca - U Modernoj galeriji otvorena je retrospektiva Marte Ehrlich (1910.-1980.), prvi cjeloviti prikaz stvaralaštva te zagrebačke slikarice, keramičarke i dizajnerice tekstila, čiji opus dosad nije bio objedinjen, dovoljno upoznat i vrednovan. U 12 dvorana Moderne galerije izloženo je više od 250 radova - ulja, akvarela, gvaševa i crteža, ali i djela primijenjene umjetnosti - keramike, nacrta za tekstil, vez i scenografiju, upotpunjenih dokumentacijom o umjetnici.

20. prosinca - Ministarstvo kulture dodijelilo je milijun i 701 tisuću kuna potpore za poticanje književnog stvaralaštva u 2013. godini izabravši 53 od 162 projekta prijavljena na Javni poziv, što je 210 tisuća kuna više nego 2012. Godišnja potpora nije dodijeljena ni ove godine jer se po mišljenju Povjerenstva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2013. nijedan projekt nije toliko izdvajao kvalitetom i obimom. Povjerenstvo je stoga odlučilo dodijeliti veći broj manjih potpora – 28 polugodišnjih u iznosu od 42 tisuće kuna bruto i 25 tromjesečnih u iznosu od 21 tisuće bruto za veći broj kvalitetnih projekata.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙