FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 21. prosinca

Autor: agrb
ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za petak, 21. prosinca:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nazočit će u Kliničkoj bolnici "Sveti Duh" 3. Božićnom koncertu za pacijente i susjede, pod naslovom "Umjetnost za zdravlje". Predviđeno je i obraćanje predsjednika Josipovića nazočnima (12 sati, Klinička bolnica "Sveti Duh", Sveti Duh 64).

ZAGREB - Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine organizira skup posvećen obilježavanju 10. obljetnice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Odluku o proglašenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Hrvatski je sabor donio na sjednici 13. prosinca 2002. godine. Skupom se želi ukazati na važnost donošenja Ustavnog zakona, posebice u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, kojim su unaprijeđena prava svih pripadnika nacionalnih manjina koje žive u Republici Hrvatskoj. Na obilježavanju 10. obljetnice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina sudjelovat će predstavnici Hrvatskoga sabora, na čelu s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, te Vlade RH i Ustavnog suda RH, zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, predstavnici nadležnih ministarstva, udruga i vijeća nacionalnih manjina, akademske i međunarodne zajednice te eksperti za navedeno područje (10,30 sati, dvorana Josipa Šokčevića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - U povodu izmjena Zakona o registru birača koje omogućavaju da osobe lišene poslovne sposobnosti prvi put glasaju na izborima, GONG i Udruga za samozastupanje organiziraju konferenciju za novinare o tome na koji će način osobe lišene poslovne sposobnosti moći ostvariti svoje biračko pravo. Govorit će Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Fadil Špuren, samozastupnik, Kristijan Grđan, koordinator za zaštitu ljudskih prava Udruge Sjaj te Natalia Mirković, pravna savjetnica GONG-a (11 sati, Centar za ljudska prava, Kralja Držislava 6).

ZAGREB - Hrvatsko vojno učilište (HVU) "Petar Zrinski" obilježit će 21. obljetnicu osnutka na središnjoj svečanosti na kojoj će se, među ostalim, dodijeliti nagrade i pohvale djelatnicima Učilišta te nastupiti Orkestar Oružanih snaga RH (11 sati, vojarna HVU "Petar Zrinski", Ilica 256b. Predstavnici medija trebali bi doći najkasnije do 10,30 sati).

Po završetku svečanosti planiran je obilazak izložbe "U službi čovjeka i mira", u povodu 15 godina Vojne biskupije i 20 godina hodočašća u Lourdes i Mariju Bistricu, te vojno stručne literature izdane na HVU (predvorje velike dvorane Časničkog doma, HVU).

ZAGREB - Zagrebački holding svečano će otvoriti novouređeno skladište i arhiv Vodoopskrbe i odvodnje. Skladišni dio namijenjen je za auto dijelove, zaštitnu odjeću i uredski materijal, a arhivni prostor sadrži predprostor za skeniranje građe, prostor za pohranjivanje i posebna prostorija s vatrootpornim ormarima. Cilj projekta je organizirati adekvatan arhivski i skladišni prostor unutar postojećih objekata, s minimalnim troškovima (10,30 sati, Folnegovićeva 1).

ZAGREB - Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavit će Hrvatski opći leksikon, koji je na 1550 stranica obradio 50 tisuća natuknica, koje tumače vlastita imena i pojmove koji se javljaju u svakidašnjoj uporabi, a pripadaju područjima kulture, znanosti, tehnike, gospodarstva, politike, športa i zabave (12 sati, Velika dvorana Leksikografskoga zavoda, Frankopanska 26).

ZAGREB - Okrugli stol "Novi model financiranja i uvjeti ugovaranja primarne zdravstvene zaštite", kojemu je cilj javna rasprava o prijedlogu novog modela i pronalaženje rješenja koje bi dovelo do mogućeg konsenzusa svih sudionika i zainteresiranih strana (15 sati, Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27).

ZAGREB - Udruga Kulturna ofenziva organizira Nezavisni festival kreativnih komunikacija "Sudnji dan", čiji je cilj promicanje autorstva i kreativnosti. Festival okuplja hrvatske kreativce iz područja dizajna, fotografije, glazbe, režije, ilustracije, glume. Svi sudionici festivala u natjecateljskom dijelu bore se za dvanaest ordena Sudnjeg dana, a jedna od kategorija namijenjena je isključivo studentima (21,12 sati, Galerija Bačva, HDLU, Trg žrtava fašizma bb).

ZAGREB - Hina će objaviti kronologiju događaja u protekloj godini s područja kulture.

ZAGREB - Hina će objaviti tekst o važnijim sudskim postupcima u 2012. pod naslovom "Sudstvo u 2012.: Sanader, Paravinja, nagodbe, korupcijske afere ..."

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙