FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završna konferencija o revitalizaciji područja od posebne državne skrbi

Autor: lbak
ZAGREB, 19. prosinca 2012. (Hina) - Predstavništvo UNHCR-a u Hrvatskoj i Udruga MI iz Splita organizirali su danas u Zagrebu konferenciju "Mogućnosti za revitalizaciju ruralnih zajednica u Područjima od posebne državne skrbi" koja je završno događanje programa "Izgradnja održivih zajednica u Području od posebne državne skrbi".

Program, koji se provodi od 2005., uključuje profesionalnu i financijsku podršku udrugama civilnog društva, poljoprivrednim zadrugama i pojedincima pri izradi i izvedbi lokalnih projekata sa svrhom osnaživanja ekonomskih inicijativa i obnovi zajednice. Također, pruža pomoć pri procesuiranju socijalnih i psiholoških prepreka koje mogu kočiti kvalitetu komunikacije i suradnje među građanima i organizacijama. Aktivnosti programa provode se zahvaljujući financijskoj podršci Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Španjolske, Kraljevine Belgije i Kraljevine Norveške.

Direktorica udruge MI iz Splita, Nives Ivelja kazala je da je ta udruga od 1994. provodila niz humanitarnih i razvojnih aktivnosti u suradnji s Uredom povjerenika UN-a za izbjeglice u Hrvatskoj na područjima pogođenim posljedicama rata.

Današnja konferencija završetak je faze u kojoj smo u suradnji s međunarodnim donatorima pomagali zajednice na više aspekata, pokušavajući revitalizirati život u zajednici uz jačanje kapaciteta da ta područja prate razvoj ostalih dijelova Hrvatske, rekla je Ivelja dodavši da je uz društvene aktivnosti bilo i onih vezanih za gospodarsku djelatnost koje pridonose aktivnom životu u zajednici.

Napomenula je da je projekt potpore obuhvatio sva područja od posebne državne skrbi u Hrvatskoj, od Belog Manastira do dalmatinskog zaleđa, uključujući stručnjake iz cijele Hrvatske i Europe.

Predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Terence Pike istaknuo je da je Hrvatskoj, kao državi koja je u procesu tranzicije, podrška izuzetno važna naglasivši važnost potpune integracije u ekonomskom, socijalnom i gospodarskom smislu. Dodao je da je u programima podrške nužan interdisciplinarni pristup, izrazivši nadu da će se programi potpore ugroženim područjima provoditi i dalje.

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad istaknuo je razliku između Zagreba, kao glavnog hrvatskog grada i centra političkih odluka, i ruralnih područja, s druge strane, kojima je potrebna pomoć za budući razvoj. Napomenuo je da ovakvi programi potpore obnovi ruralnih krajeva daju velike rezultate i stvaraju optimizam.

(Hina) xlbak yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙