FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski pisci solidarni s prosvjednicima, traže prijevremene izbore

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. prosinca 2012.(Hina) - Društvo slovenskih pisaca (DSP) izrazilo je solidarnost s prosvjedima građana protiv domaćih političkih elita te su u svojoj izjavi, koju su u utorak prenijeli mediji, pozvali i na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Slovenski mediji objavili su tekst izjave vodeće asocijacije slovenskih književnika u kojoj navode da prosvjedi nisu "glas ulice" niti huliganski ispadi nego "glas poniženih i uvrijeđenih" kojima su političke elite i partitokrati "oduzeli dostojanstvo" i ukrali mogućnost dostojnog života.

"Taoci smo političkih elita koje su prisvojile zasluge za stvaranje samostalne Slovenije. Politika može biti samo u službi volje građana. Volja građana je vrhovni zakon demokracije, a nikako volja članova političkih stranaka", navode među ostalim u svojoj izjavi slovenski pisci.

Kako prenose Slovenska televizija i dnevnik "Delo", pisci predlažu da se prestane s "bahatom i ideološkom" politikom koja stvara podjele te sa "stranačkim egoizmima" i praksom u kojoj je korupcija postala "sistemski" problem, te da sadašnja vlada "u roku 30 dana" dade ostavku.

Pisci također zahtijevaju da se nakon toga formira "prijelazna ekspertna vlada nacionalnog jedinstva" koja bi djelovala "u ime naroda i za dobro naroda" te da se raspišu prijevremeni izbori. Na njima bi, kako navode pisci, morale nastupiti nove stranke, ali ne temeljene na ideologiji i demagogiji, te pokreti i skupine koje bi bile spremne provoditi "isključivo politiku u skladu s voljom ljudi".

Slovenski pisci u izjavi kritiziraju među ostalim i "surove instrumente" koji se u svijetu u vrijeme globalne krize koriste kako bi se ljudima uskratila njihova prava, pa i ona iz deklaracije o ljudskim pravima iz doba Francuske revolucije te se izriču protiv neoliberalističkih nazora, čime se daje prednost tržištu rada pred čovjekom.

"Vladajuća elita nas želi uvjeriti da sloboda i jednakost ne idu zajedno, a to nije istina. Kad bude više slobode, bit će i više jednakosti, kad bude više jednakosti bit će i više slobode", navode slovenski pisci, koji kritiziraju i slovenske stranačke lidere. Navode da su se koji su se zbog "sebičnih interesa" povezali s vlasnicima kapitala i domaćim tajkunima "kako bi prigrabili ono što je vlasništvo slovenskog naroda".

Tekst izjave nastao je na općem saboru DSP-a prije tjedan dana, a mediji ga objavljuju jer je aktualan uoči novih prosvjeda protiv elita, korupcije i mjera štednje koje su različite skupine preko Faceboooka najavile za petak popodne u Ljubljani.

Prema prosvjedima krajem tjedna sve se više opredjeljuju stranke i civilne udruge, ovisno od toga podržavaju li vladu ili ne. Tako su se prosvjedima, primjerice, solidarizirale i veteranske udruge iz vremena slovenskog osamostaljivanja koje su bliže oporbi pa i civilna udruga policijskih veterana "Sever". S druge strane, slične udruge koje su bliže sadašnjoj vladi i premijeru Janezu Janši, primjerice "Udruga za vrednote slovenskog osamostaljivanja", koju vodi član premijerove stranke Slavko Kmetič, govore da su protiv prosvjeda, da su prosvjedi politički manipulirani od stare ljevice pod utjecajem nekadašnjeg predsjednika Milana Kučana i odlazećeg predsjednika Danila Tuerka te da prosvjede nekritički promiče čak i veći dio slovenskih medija svojim načinom praćenja.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙