FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren sastanak partnerske komisije Američko-jadranske povelje

Autor: vkla
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je u petak ujutro u Zagrebu sastanak partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) posvećen procesu auroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe, ulozi javne diplomacije u procesu pristupanja NATO-u te misiji ISAF u Afganistanu, a uz ministricu Pusić, na sastanku sudjeluju i ministri vanjskih poslova Albanije i Crne Gore.

"Hrvatska upravo završava šestomjesečno predsjedanje tijekom kojeg je održala tri važne konferencije....kao predsjedavajuća zemlja Hrvatska je pozvala goste, Srbiju i Kosovo koje nisu članice Povelje, ali su promatrači", kazala je Pusić na otvaranju sastanka.

Srbiju predstavlja načelnik odjela za zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku ministarstva vanjskih poslova Nenad Glišić, a s kosovske strane na sastanku sudjeluje zamjenik ministra vasnjskih poslova Petrit Selimi.

Pusić je podsjetila da je Makedonija bila potpuno spremna ući u NATO zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali to nije uspjela zbog "prepreke oko imena". Upravo Makedonija 1. siječnja preuzima novo šestomjesečno predsjedanje Američko-jadranskom poveljom.

Povelju su u svibnju 2003. u Tirani potpisali ministri vanjskih poslova Albanije (Ilir Meta), Makedonije (Ilinka Mitrevska) i Hrvatske (Tonino Picula) te državni tajnik SAD-a, Colin Powell u cilju ubrzanja procesa pridruživanja NATO savezu. Spomenutoj inicijativi 2008. godine pristupile su Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙