FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održana tribina "Gašenje medija"

Autor: tdel
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Vlada bi svojim mehanizmima trebala utjecati na privatne vlasnike medija kako bi radili ozbiljne i kritične novine te se ne smije prestati raditi na medijskoj strategiji i medijskim zakonima nužnima za razvoj kvalitetnijeg novinarstva u Hrvatskoj, upozoreno je večeras na tribini "Gašenje medija" u Hrvatskom novinarskom društvu.

Na tribini su o razlozima gašenja "Vjesnika", "Foruma", "Business.hr", "Feral Tribunea", govorili bivši urednici i novinari u tim medijima - Iva Borković, Borna Keserović, Ante Pavić te Ivica Đikić. O stanju u medijima govorili su i saborski zastupnik i predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić, Jelena Jurišić s Hrvatskih studija te Andrej Matijašević uime Sindikata novinara Hrvatske.

Upozorivši da je u posljednje dvije godine u novinarstvu izgubljeno oko 200 radnih mjesta a plaće prosječno pale za 20 posto, Matijašević je rekao da o situaciji u novinarstvu govori i podatak da više od 95 posto sindikalnog budžeta odlazi na plaćanje odvjetničkih usluga. Navodeći da su se u Hrvatskoj gasili i privatni mediji koji su imali sredstava za poslovanje, Matijašević se založio i za rješavanje problema transparentnosti vlasništva te za nastavak rada na medijskoj strategiji.

"Ključ krize je što je kvaliteta novina jako pala, a novinari trebaju razgovarati kako dignuti kvalitetu i vjerodostojnost novina", rekao je Đikić. Dodao je i kako vlasnike medija treba natjerati da se bave samo medijima, a ne još i nekim drugim poslovima poput građevinarstva i slično. Smatra da je vlada pogriješila što je ugasila "Vjesnik" bez da je dala šansu redakciji da pokuša napraviti ozbiljan dnevni list u javnom vlasništvu koji bi bio kritičan prema njoj.

Da mediji danas više nemaju društvenu funkciju, već samo služe da se proda neki proizvod složili su se Jurišić i Keserović. "Danas vlasnicima ne trebaju novine koje promiču kritično mišljenje, već im služe kako bi plasirali i prodali neki proizvod", rekla je Jurišić.

Vukšić drži da bi HND, kako bi što bolje mogao zaštiti novinare, trebao biti efikasniji, a novinarska profesija trebala bi se licencirati. "Postoji publika za ozbiljne novine", drži Vukšić.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙