FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za ubojstvo zaštitara i pljačke šest milijuna kuna 93 i pol godine zatvora

Autor: amat
ZAGREB, 12. prosinca 2012. (Hina) - Skupina koja je opljačkala više od šest milijuna kuna iz novčarskih institucija, među kojima je i poslovnica Fine u kojoj su 2005. ubili dvojicu zaštitara, djelovala je planski i organizirano, znajući kada dolazi novac, kazala je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Renata Miličević, obrazlažući presudu kojom su razbojnici kažnjeni na ukupno 93 i pol godina zatvora, u rasponu od četiri do maksimalnih 40.

Najveća je kazna izrečena Dubravku Žugelju koji je 2005. u krvavoj pljački Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu ubio zaštitare Dragu Renara i Stipu Mušara.

Svima koji su priznali nedjela i pokajali se to je uzeto kao olakotna okolnost pa tako i organizatoru većine pljački Ivanu Boršiću koji je osuđen na 10 godina, iako je okupio skupinu, planirao akcije i uzeo većinu plijena. Novac će, ipak, kao i ostali, morati vratiti potvrdi li presudu Vrhovni sud.

Žalbu na "drakonsku kaznu" Žugelju već je najavio njegov odvjetnik Krešimir Krsnik koji tvrdi da njegovom klijentu nije dokazano dvostruko ubojstvo. Ističe da je cijeli slučaj uglavnom utemeljen na Boršićevom priznanju, što je u obrazloženju potvrdio i sud.

"Počinitelji ovih zločina bili su neotkriveni sve dok Boršić u svojoj obrani nije opisao svoju ulogu u zločinu tereteći pritom i ostale", objasnila je sutkinja te dodala da su njegove riječi, kao i tvrdnje iz ostalih priznanja, potvrđene materijalnim dokazima, snimkama nadzornih kamera, iskazima svjedoka i vještaka.

Za masakr u Fini ranije se sudilo Nenadu Filipoviću i još petorici, no sud ih je oslobodio zbog nedostatka dokaza. Jedino je bio osuđen Ognjen Grubić i to za pljačku banke u zagrebačkom Drvinju kada je teško ranjen kasnije preminuli građanin Dragutin Golik koji ih je pokušao spriječiti pljačku.

Slučaj pljačke Fine "ponovo" se počeo rasvjetljavati krajem 2010. kada je Boršić, uhićen nakon neuspjelog pokušaja ubojstva Ante Rose ispred dječje igraonice na Zagrebačkom velesajmu, istražiteljima otkrio tko je sudjelovao u nizu pljački.

Roso, koji je po Boršićevom priznanju organizator krvave pljačke u Fini, u odsutnosti je osuđen na šest godina, Ivica Štrk na jedinstvenu kaznu od 10 godina, Ivan Tucman na četiri godine, Dražen Elčić dobio je šest godina, Jurica Tumpak četiri i pol, Fehko Imamović osam, a Marijo Palić pet godina zatvora.

Optužbi su oslobođeni Dražen Bekavac te Krsto Bilobrk kojeg se teretilo da je opljačkan novac "prao" kupujući nekretnine.

Iako je na suđenju utvrđeno da je Bekavac sakrio dva milijuna kuna opljačkanih iz Fine u Zvonimirovoj, nije dokazano da je u zločinima sudjelovao na način kako je to u optužnici opisalo tužiteljstvo, a sud nije mogao mijenjati opis kaznenog djela.

Za Bilobrka, pak, tužiteljstvo nije dokazalo u što je točno ulagao opljačkani novac, zaključio je sud.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙