FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIP BiH proglasilo službenim izborne rezultate u Srebrenici

Autor: zkre
MOSTAR/SARAJEVO, 12. prosinca 2012. (Hina) - Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine proglasilo je u srijedu službenim rezultate izbora u Srebrenici na kojima je za mjesto načelnika pobijedio bošnjački kandidat Ćamil Duraković unatoč protivljenju srpskih stranaka koje su od Suda BiH tražile ponavljenje izbornog procesa, priopćili su iz SIP-a.

Nakon jučerašnje odluke Prizivnog odjela Suda BiH kojom su odbijeni prigovori srpskih stranaka, predvođenih SNSD-om Milorada Dodika, SIP je proglasio službenim rezultate izbora u općini Srebrenici više od dva mjeseca od njihova održavanja. Po navodima medija, za potvrdu rezultata izbora glasovalo je četvero članova Središnjeg izbornog povjerenstva, dok su dvojica bili protiv.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Apelacijskog odjela Suda BiH i SIP-a rezultat pritisaka dijela međunarodne zajednice.

Srpske stranke u Srebrenici protivile su se priznavanju rezultata izbora u ovoj općini tvrdeći da se veliki broj Bošnjaka, podrijetlom iz te općine, privremeno prijavio za glasovanje te je odmah nakon okončanja izbornog procesa odjavio mjesto prebivališta. Predstavnici međunarodne zajednice protivili su se pokušaju vlasti Republike Srpske da spriječe prijavu Bošnjaka podrijetlom iz ove općine za glasovanje na posljednjim općinskim izborima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) odbacilo je krajem studenoga prigovor političkih stranaka sa srpskim predznakom na regularnost rezultata lokalnih izbora za Srebrenicu na kojima je kaokandidat za načelnika pobijedio Duraković, kojega su poduprle sve bošnjačke stranke. SIP je zahtjev političkih stranaka sa srpskim predznakom, koje su se žalile na navodnu neregularnost izbora zbog pojačanog prijavljivanja bošnjačkih birača, odbacio s obrazloženjem kako je neutemeljen. Policijskim provjerama utvrđeno je kako je sporno bilo tek 17 prijava prebivališta, što nije moglo presudno utjecati na izborne rezultate. Odluka SIP-a nije bila pravomoćna do odluke Prizivnog odjela Suda BiH.

Općinski izbori u BiH održani su 7. listopada.

U zaštićenoj UN-ovoj zoni Srebrenici su u ljeto 1995. godine postrojbe pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića počinile najteži ratni zločin nakon II. svjetskog rata likvidirajući više od 8.000 zatočenih bošnjačkih civila i vojnika.

(Hina) xzkre/xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙