FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medicinski fakultet i Crveni križ vode program protiv pretilosti

Autor: ivuc
OSIJEK, 12. prosinca 2012.(Hina) - Osječki Medicinski fakultet i Gradsko društvo Crvenoga križa u siječnju će u Orahovici s ciljem suzbijanja problema pretilosti provoditi tečaj trajne izobrazbe liječnika obiteljske medicine o prevenciji pretilosti te program smanjivanja prekomjerne tjelesne težine za osobe koje će uputiti njihovi liječnici, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici ovih ustanova.

Dekan osječkoga MF-a Aleksandar Včev kazao je na konferenciji za novinare kako će se, uz drugi tečaj za liječnike s područja Osječko-baranjske županije, u Centru za edukaciju Crvenoga križa u Orahovici, organizirati devetodnevni boravak za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, koji će biti pod nadzorom liječnika, psihologa i nutricionista.

Ravnatelj osječkoga Crvenoga križa Marko Đukić kazao je kako će se, uz tjelesne aktivnosti za osobe s problemom pretilosti, organizirati predavanje o prehrani, predavanje psihologa o motivaciji za smanjivanje prekomjerne tjelesne težine te opći zdravstveni pregled liječnika endokrinologa.

Kazao je da će se tečaj na kojem će sudjelovati desetak predavača nastaviti organizirati prema potrebi.

Podsjetio je da u Hrvatskoj 58 posto žena i 68 posto muškaraca imaju povećanu ili prekomjernu tjelesnu težinu, dok kod djece od 7 do 15 godina starosti 11 posto imaju povećanu tjelesnu težinu, a 5,5 posto je pretilo, što je, kako drži, alarm za djelovanje nadležnih tijela i institucija.

Kako je istaknuto, promjenom načina prehrane i povećanjem tjelesne aktivnosti moguće je izliječiti 90 posto slučajeva šećerne bolesti tipa 2, 80 posto slučajeva bolesti srca te 30 posto zloćudnih bolesti.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙