FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipatska vojska traži nacionalno jedinstvo

Autor: akoz
KAIRO, 11. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Čelnik egipatske vojske pozvao je na razgovore o nacionalnom jeudnstvu kako bi se okončala rastuća politička kriza zbog koje je odgođen ključan zajam MMF-a a tisuće prosvjednika za i protiv vlade se sukobljavaju na ulicama.

Sastanak u srijedu popodne sazvan je zbog destabilizirajućeg niza prosvjeda koji su počeli kada si je predsjednik Mohamed Mursi 22. studenog dao široke ovlasti kako bi na referendumu u subotu progurao novi ustav koji su oblikovali njegovi islamistički saveznici.

Čelnik oružanih snaga i ministar obrane Abdel Fattah al-Sisi pozvao je na sastanak "nacionalnog jedinstva iz ljubavi prema Egiptu kako bi se spojili partneri u zemlji u nazočnosti predsjednika republike", rekao je glasnogovornik vojske.

Jedan pomoćnik je rekao da je Mursi podržao poziv na razgovore. Muslimansko bratstvo je najavilo da će doći dok je glavna oporbena koalicija rekla da će o dolasku odlučiti u srijedu ujutro.

Ranije je ministar financija rekao da će MMF davanje zajma od 4,8 milijardi dolara, ključnog za gospodarski oporavak zemlje, odgoditi za idući mjesec.

Mumtaz al-Said je rekao da odgoda za cilj ima osigurati vrijeme da se Egipćanima objasni kritizirani paket mjera ekonomske štednje. Mursi je u ponedjeljak odustao od planiranog povećanja poreza, koje se smatra ključnim za dobivanje zajma, koje je oporba žestoko krtitizirala.

Glasnogovornica MMF-a je u Washingtonu rekla da je Egipat zatražio odgodu zajma "u svijetlu razvoja događaja na terenu".

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙