FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin usporedio Lenjinovo tijelo s relikvijama na gori Atosu

Autor: vrad
MOSKVA, 11. prosinca 2012. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je u utorak na meti kritike organizacije Memorijal zbog toga što je dan ranije usporedio Lenjinovo tijelo koje se čuva na Crvenome trgu u Moskvi s relikvijama svetaca u samostanima na gori Atosu.

Na susretu koji je u ponedjeljak održao sa svojim pristašama, na kojemu je požalio zbog gubitka orijentira nakon raspada SSSR-a, Putin se zauzeo za ostanak mauzoleja Vladimira Lenjina, oca ruske revolucije, na Crvenom trgu, gdje od 1924. počivaju njegovi posmrtni ostaci.

"Mnogi kažu da mauzolej nije u skladu s našom tradicijom. Što to nije u tradiciji? Dođite u Kijevsku lavru ili pogledajte što ima u manastiru u Pskovu ili pak na gori Atosu. Ondje su relikvije svetih ljudi", rekao je.

Nevladina organizacija Memorijal, osnovana sa zadaćom čuvanja sjećanja na žrtve sovjetske represije, oštro je reagirala.

"Ta je usporedba potpuno neutemeljena", rekao je Jan Račinski, čelnik te organizacije koja se već godinama zalaže da se Lenjinovo tijelo ukloni sa Crvenoga trga.

"Ako nekome trebaju te relikvije možemo negdje sagraditi 'komunističku crkvu'. Središnji gradski trg nije mjesto za groblje", dodao je.

Pokapanje tijela oca boljševičke revolucije redovito je tema rasprava u Rusiji nakon sloma SSSR-a 1991.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙