FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene monografije o gradijskim brigadama HV-a

Autor: mkov
ZAGREB, 10. prosinca 2012. (Hina) - Monografije o Jedinici za posebne zadaće Rakitje, Prvoj gardijskoj brigadi - Tigrovi, Drugoj gardijskoj brigadi - Gromovi, Trećoj gardijskoj brigadi - Kune, Četvrtoj gardijskoj brigadi – Pauci, Sedmoj gardijskoj brigadi – Vukovi, Devetoj gardijskoj brigadi – Pume i Prvom hrvatskom gardijskom zdrugu predstavljene su večeras u Zagrebu.

O monografijama su govorili don Ivan Marjanović, glavni urednik general Josip Lucić, pukovnik Antun Moguš i povjesničar Jakša Raguž.

Napomenuvši kako se danas vodi bitka za povijest i identitet hrvatskoga naroda, Marjanović je ocijenio kako se narod, kao i stablo, osuši ako se iščupa iz svoga korijena.

Ustvrdio je kako našu povijest treba napokon uvrstiti u školske udžbenike da bi iz njih djeca mogla učiti svoju prošlost.

„Kakav odnos imamo prema svojoj prošlosti takva će nam biti i budućnost“, rekao je poručivši kako "svoju povijest treba uzgajati u njedrima, a ne prepuštati tuđincu da ju uzgaja u svojim laboratorijima".

Pukovnik Moguš je rekao da su monografijama obrađeni mjesto nastanka brigada, njihov ustroj, ratni put te poginuli branitelji.

Napomenuo je kako je kroz gardijske brigade prošlo oko 50 tisuća gardista, od kojih su 1393 položili život za Domovinu, 99 ih se vodi nestalima, 6362 su ranjena.

„Monografije su trajni pisani spomenik o žrtvi, hrabrosti i borbi za slobodu protiv velikosrpske agresije“, rekao je Moguš.

General Lucić je podsjetio na ulogu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u ustrojavanju Hrvatske vojske te ocijenio kako je Tuđman bio vizionar i jedna od najvećih osoba u hrvatskoj povijesti.

„Stvorio je najveću i najuspješniju vojsku u hrvatskoj povijesti“, rekao je Lucić.

(Hina) xmkov yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙