FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 8. do ponedjeljka 10. prosinca

Autor: kgab
ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 8. do ponedjeljka 10. prosinca.

SUBOTA, 8. prosinca

-------------------

KAIRO - Egipatski predsjednik Muhamed Mursi pozvao je sve političke stranke na dijalog u ovu subotu u predsjedničkoj palači kako bi razgovarali o pripremi izbornog zakona i smjernicama koje će odrediti razdoblje nakon referenduma. Mursi je izrazio žaljenje zbog žrtava do kojih je došlo tijekom prosvjeda, ali je kazao da ne namjerava odustati od ukaza kojim si je povećao ovlasti. Egipatska oporbena koalicija nije odmah reagirala na poziv Mursija. "Još procjenjujemo predsjednikov govor i poziv na razgovor", rekao je glasnogovornik koalicije Husein Abdel-Ghani.

NEDJELJA, 9. studenoga

----------------------

RUMUNJSKA - Parlamentarni izbori na kojima bi oko 18 milijuna rumunjskih birača trebalo izabrati sedmi po redu saziv parlamenta nakon pada komunističke diktature 1989., a prema anketama vladajuća koalicija ljevice trebala bi osvojiti veliku većinu. Za dvodomni parlament od ukupno 452 mjesta, 315 u donjem domu i 137 u senatu, natječe se 2.451 kandidat. Ankete predviđaju 60,5 posto glasova za Socijalno-liberalnu uniju (USL) u kojoj su socijaldemokrati premijera Victora Ponte, liberali (PNL) koje vodi Crin Antonescu, te mala konzervativna stranka PC.

PONEDJELJAK, 10. prosinca

-------------------------

OSLO - Hrvatski premijer Zoran Milanović prisustvovat će svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji u Oslu, gdje će se okupiti velika većina čelnika zemalja članica. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je čelnike svih 27 zemalja članica i Hrvatske, koja uskoro postoje članicom, da dođu na svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir. Velika većina zemalja, njih dvadesetak, bit će predstavljena na razini premijera ili predsjednika.

BRUXELLES - Sastanak ministara vanjskih poslvoa Europske unije na kojem se očekuje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

(Hina) xkga ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙