FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene odore Valentinijana i Josipa Šokčevića

Autor: zdra
VINKOVCI, 6. prosinca 2012. (Hina) - U prostoru Stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja u Vinkovcima večeras su predstavljene svečane odore kakve su nosili rimski car Valentinijan I., jedan od dvojice rimskih careva rođenih na području današnjeg Grada Vinkovaca i Vinkovčanin, hrvatski ban Josip Šokčević.

Riječ je o projektu Turističke zajednice Vinkovaca financiranog sredstvima Hrvatske turističke zajednice namjenjenih poticanju turističkih aktivnosti na nerazvijenim turističkim područjima u Hrvatskoj.

Prema riječima direktorice vinkovačke Turističke zajednice Martine Matković, svečane odore cara Valentinijana i bana Josipa Šokčevića, koje je izradila vinkovačka dizajnerica Mirna Levaković Lombarović, koristit će se u promotivne i turističke svrhe s ciljem promicanja turizma u Vinkovcima.

"Građani Vinkovaca kao i posjetitelji našega grada, odoru bana Josipa Šokčevića moći će svakodnevno vidjeti u izlogu Ureda naše turističke zajednice na Trgu bana Josipa Šokčevića, u kojem će biti stalno izložena", navela je Matković.

Dizajnerica Mirna Levaković Lombarović istaknula je kako se, za razliku od javnog mišljenja kako su Rimljani odijevali isključivo bijele toge i tunike, na osnovu povjesnih podataka došlo do saznanja da su carevi nosili isključivo odjeću purpurne boje.

"Dosta smo problema imali s nabavkom materijala i za odore cara i bana, s obzirom da smo htjeli biti što bliži autentičnim materijalima i bojama", istaknula je Levaković Lombarović dodajući kako se, uz sugestiju povjesničara, odlučila banu iskrojiti odoru u kombinaciji svijetlo i tamno plave boje.

Flavije Valentinijan, poznat kao Valentinijan I, rođen je 321. godine u rimskom gradu Colonia Aurelija Cibalae, koji se nalazi na mjestu današnjih Vinkovaca. Bio je zapadno-rimski car od 364. do 375. godine. Valentinijan I. i brat mu Valens (328.-378.), jedini su carevi u povijesti Rimskog carstva rođeni na tlu današnje Hrvatske.

Hrvatski ban Josip Šokčević (Vinkovci 1811.- Beč 1896.) banom je postao 1861. godine, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera nakon što je umro ban Josip Jelačić. Za njegove vladavine hrvatski je jezik uveden u cjelokupni državni, institucionalni i javni život, a donesena je i odluka o osnivanju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Šokčević je za svoga banovanja inzistirao na cjelovitosti Hrvatske (Hrvatska, Slavonija, Dalmacija).

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙