FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru počeli Dani Hrvatske matice iseljenika

Autor: zdra
VUKOVAR, 5. prosinca 2012. (Hina) - Otvorenjem izložbe slika "Sklad prirode i boja" akademika fra Petra Perice Vidića, gvardijana Franjevačkog samostana iz Sarajeva i predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, postavljene u Pastoralnom centru sv. Bone, u Vukovaru su večeras započeli Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Predstavljajući izložbu, u sklopu koje je autor izložio tridesetak ulja na platnu i suhog pastela s motivima prirode, akademski slikar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Dejan Duraković istaknuo snažan kolorit koji prevladava na slikama fra Petra Perice Vidića.

"Vidimo da je autorovo slikarstvo usmjereno prema pejzažima i to s naginjanjem prema apstrakciji i otklonom od figurativnog", kazao je Duraković dodajući kako je fra Petar Perica Vidić slikar iznimne stvaralačke snage i energije koje uspješno prenosi i na platno.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, fra Petar Perica Vidić podsjetio je kako je i Sarajevo u ratnim, devedestim godinama prošloga stoljeća, proživljavalo sudbinu sličnu Vukovaru.

"Mi Sarajlije, a posebice Hrvati, od samog smo početka agresije na Vukovar bili s vašim gradom i suosjećali s tragedijom koja se nadvila nad ovaj grad", kazao je fra petar Perica Vidić kojemu je vukovarska izložba 85. u bogatom likovnom stvaralaštvu.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Muška pjevačka grupa "Lipa" iz Vinkovaca.

Fra Petar Perica Vidić rođen je u Sarajevu 1938. godine u kojem je završio i osnovnu školu te studij filozofije i teologije. U Beču je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi prof. Maxa Melchera. Član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine je od 1995., a predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu od 2000. godine. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene, živi i radi u Sarajevu.

U sklopu Dana Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji će se do 18. prosinca održavati u Vukovaru i Vinkovcima, pod geslom "Domovina u srcu", održat će se niz kulturnih i gospodarskih događanja u kojima će se predstaviti djelovanje Hrvata koji žive u iseljeništvu u BiH, Vojvodini, Italiji, Australiji i ostalom dijelu Europe i svijeta.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙