FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Hrvatskoj se emitira 30 besplatnih i 40-ak dodatnih programa

Autor: mvra
ZAGREB, 4. prosinca 2012. (Hina) - Otkad je prije nešto više od dvije godine u Hrvatskoj dovršen prelazak s analognog na digitalno emitiranje televizijskih programa većini gledatelja se putem pet mreža, odnosno multipleksa nudi 30 besplatnih programa i 40-ak dodatnih programa standardne (SD) i visoke razlučivosti (HD).

Zanimljivo je da je Hrvatska nedavno postala prva zemlja u regiji koja je dvjema tvrtkama dodijelila dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih elektroničkih komunikacija koji je pogodan za primjenu LTE mreže u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima.

Radi usklađivanja aktivnosti uvođenja usluga digitalne televizije u regiji jugoistočne Europe se od 1. siječnja 2011. do kraja travnja iduće godine provodi projekt "Digitalna televizija u jugoistočnoj Europi - SEE Digi.TV" u kojem sudjeluje 13 partnera i jedan promatrač iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Za provedbu tog projekta u Hrvatskoj novac je osiguran prije godinu dana potpisom ugovora o nepovratnim sredstvima iz predpristupnog programa Europske unije IPA s hrvatskom Agencijom za regionalni razvoj.

Vrijednost projekta iznosi oko dva milijuna eura od čega je oko 141.000 eura namijenjeno Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) i Agenciji za elektroničke medije (AEM).

Kroz taj projekt HAKOM i AEM mogu učiti na primjerima dobre prakse u zemljama regije i Europske unije i razmjenjivati iskustava radi usklađivanja regulacije u vezi prelaska s analognog na digitalno emitiranje učinkovitom uporabom digitalne dividende i razvojem radiodifuzijskih i komunikacijskih usluga.

Prilika za to je i današnja radionica o mogućnostima koje pružaju kroz uporabu oslobođenog dijela spektra ztv. digitalne dividende koja se u organizaciji HAKOM-a i AEM-a održava u Zagrebu.

(Hina) xmvr yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙