FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 2. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

VIROVITICA - Zbog smanjenja iznosa za poljoprivredu u državnom proračunu za sljedeću godinu Nezavisni hrvatski seljaci u Virovitičko-podravskoj županiji će za 20-tak dana organizirati prosvjede, najavio je danas na konferenciji za novinare u Virovitici predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Virovitičko-podravske županije Josip Brođanac. Blokadu cesta, rekao je, organizirat će u dogovoru s ostalim poljoprivrednim udrugama u toj županiji. „Teško će biti s prosvjedima nešto napraviti, ali moramo nekako reagirati i mislim da će prosvjedi biti daleko veći od dosadašnjih jer sadašnji ministar poljoprivrede i Vlada RH nemaju razumijevanja i cilj im je da poljoprivreda propadne“, ocijenio je Brođanac. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić istaknuo je kako je proračun kojeg Vlada predlaže neodrživ te da je smanjenje proračunskog dijela za poljoprivredu od 40 posto nedopustivo. „Ako je trebalo smanjivati i namiriti neku proračunsku rupu, onda je trebalo linearno uzeti iz svih ministarstava po 5 ili 10 posto, a ne uzimati samo od školstva i proizvodnje hrane“, rekao je Mlinarić.

SLAVONSKI BROD - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tek se djelomično slaže s ministrom financija Slavkom Linićem kako je za pad BDP-a ponajviše odgovoran realni sektor gospodarstva jer nije pokrenuo investicije i drži da za stanje u zemlji dio odgovornosti snose i Vlada i javni sektor pa i mediji. Tijekom sinoćnjeg boravka u Slavonskome Brodu gdje je s još petoricom ministara podržao akciju Udruge "Slap" koja okuplja roditelje djece oboljelih od malignih bolesti, Vrdoljak je odgovarajući na pitanja novinara o padu BDP-a ustvrdio kako je to još jedno upozorenje da loptu treba spustiti na zemlju i pokušati zajedničkim snagama u idućoj godini preokrenuti zabrinjavajuće gospodarske trendove. "Svatko u ovoj zemlji treba dati svoj doprinos, i Vlada i realni sektor, i javni sektor pa čak i mediji. Nama raste štednja. Kad raste štednja a nemamo investicije znači da se ljudi boje i da ili ne vjeruju u Vladu ili sustav ili u sutra iz bilo kojeg razloga", kaže Vrdoljak ističući kako svi navedeni snose dio odgovornosti za stanje u zemlji. "Ali onaj tko misli da će biti aboliran, vara se. Tako da se moram složiti da je sigurno dio odgovornosti i na nastupu, namjerama, strategijama ili što god to bilo i realnog sektora", zaključio je Vrdoljak. Udruga "Slap" je malonogometnim turnirom prikupljala sredstva za pomoć u opremanju Dječjeg odjela brodske bolnice

ZAGREB - U Muzeju za umjetnost i obrt danas se otvara izložba "Advent u MUO" posvećena tradiciji slavljenja božićnih blagdana u obiteljskom krugu koja posjetitelje želi podsjetiti na božićno doba kakvo je nekad bilo. Ugođaj nekadašnjih blagdana autori izložbe Arijana Koprčina, voditeljica Zbirke metala MUO, Saša Šekoranja i Dejan Franić nastoje oživjeti izlaganjem ukrasa za božićno drvce iz 19. stoljeća, božićnim nakitom iz posjeda zagrebačkog tiskara Juliusa Huehna te ukrasima od metalnih niti proizvedenim u njemačkom gradu Sebnitzu. Ti ukrasi izrađivani su u obliku kočija s konjima, brodova, vazica s cvijećem, kolica, u obliku svakodnevnih predmeta. Izloženi su i stakleni ukrasi izvedeni u češkom Jabloncu (njem. Gablonz), staklene kuglice tradicionalno izrađivane u njemačkom gradu Lauscha te ukrasi za bor Zdenke Sertić nastali tijekom 30-ih godina 20. stoljeća, oslikani motivima narodnih nošnji. Zanimljivo je i umjetno božićno drvce izrađeno oko 1900. godine koje pokazuje da su već na prijelazu stoljeća takva drvca bila pomodna u srednjoeuropskim zemljama. Velik dio izložbe posvećen je dječjem svijetu, starim dječjim igračkama kakve su uvijek bile omiljen božićni dar pa su tako izložene kuće za lutke iz 19. i 20. stoljeća opremljene namještajem i sitnim predmetima poput ogledala, vaza, šalica i čajnika. Izložene su i lutke kakve su djevojčice dobivale za Božić u 19. stoljeću. Najstarija lutka izrađena je u Zagrebu sredinom 19. stoljeća, a uz nju je nekoliko lutaka koje su bile božićni darovi 80-ih godina 19. stoljeća. Među izloženim igračkama naći će se i nezaobilazni medvjedići i željeznice. Izložbom Advent u MUO, koja ostaje otvorena do 6. siječnja, ovaj se Muzej, kao prva ustanova u kulturi, uključuje u službeni dio tradicionalne manifestacije Advent u Zagrebu Turističke zajednice grada Zagreba. Tijekom Adventa u MUO djeca će četvrtkom moći sudjelovati u slatkim radionicama Slatke Hiže na kojima će uz pomoć slastičara imati prilike raditi božićne kolačiće, a 6. prosinca u 17 sati predviđen je i posjet sv. Nikole.

JOSIPODOL - U prometnoj nesreći koja se dogodila jutros oko 7,45 sati u Josipdolu poginuo je 25-godišnji vozač iz Ogulina, priopćila je karlovačka Policijska uprava. Prometna nesreća dogodila se na državnoj cesti D42 u josipdolskoj Ulici Sića. U Županijsom centru 192 u Karlovcu doznaje se da je automobil stradalog mladića sletio s ceste i udario u stup. Očevid o okolnostima i uzrocima prometne nesreće je u tijeku.

(Hina) xsp yspy

An unhandled error has occurred. Reload 🗙