FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - od subote, 1. prosinca do ponedjeljka, 3. prosinca

Autor: aspa
ZAGREB, 30. studenoga 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska od subote, 1. prosinca, do ponedjeljka, 3. prosinca:

Subota, 1. prosinca

-------------------------

ZAGREB - Predsjednik Republike primit će grupe građana na kavu (11 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV / AIDS-a ministar zdravlja, Rajko Ostojić obići će info-štand Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa na Cvjetnom trgu (12 sati). Cilj ovogodišnje akcije, koja se obilježava uz slogan „Voli i budi zdrav“, je podizanje svijesti o rizicima i načinima prijenosa HIV infekcije, testiranju i mogućnostima liječenja. Ministar Ostojić će nakon obilaska šatora dati izjavu za medije (12,15 sati).

ZAGREB - Programska konvencija Hrvatske stranke prava (HSP). Na početku Programske konvencije HSP-a, koji je otvoren za medije, govorit će predsjednik stranke Daniel Srb. Nakon uvodnog govora Programska konvenija HSP-a bit će zatvorena za javnost (11 sati, u Kulturnom centru Dubrava u Zagrebu, Avenija Dubrava 51 a).

OSIJEK - Uoči proslave Dana grada Osijeka, 2. prosinca, svečano će se otvoriti osječki Trg slobode, u čiju je obnovu uloženo 24 milijuna kuna. Podizanje gradskog stijega održat će se na novootvorenom trgu (17,45 sati).

PULA - Na Sajmu "Sa(n)jam knjige" predstaviti će se hrvatski prijevod talijanskog književnika Claudia magrisa u sklopu programa "Daleka obala" (19 sati, Dom hrvatskih branitelja).

Nedjelja, 2. prosinca

----------------------------

OSIJEK - Svečana sjednica osječkoga Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu, u povodu Dana grada Osijeka, koji se slavi 2. prosinca, na dan kada je carica Marija Terezija 1786. godine ujedinila tri gradske cjeline - Donji grad, Gornji grad i Tvrđu u jednu (12 sati, HNK). Inače, osječko Gradsko vijeće je prije nekoliko dana za počasne građane Grada Osijeka imenovalo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, za njihov doprinos u Domovinskom ratu i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske.

VUKOVAR - Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, u Vukovaru započinju 15. vukovarske adventske svečanosti koje su posvećene obnovi kulturne baštine Vukovara. Prigodni program pod nazivom "Vukovar- svjetlo baštine", početi će u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova (17 sati), te biti nastavljen u Dvorcu Eltz (18 sati) tradicijskim adventskim običajima. Prvu svijeću na adventskom vijencu, u Dvorcu Eltz, upalit će vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (19 sati).

Ponedjeljak, 3. prosinca

--------------------------------

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović organizira okrugli stol u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se ove godine obilježava pod motom "Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima". Predsjednik Josipović sazvao je okrugli stol u svrhu poticanja rasprave s predstavnicima nadležnih ministarstava o problemima osoba s invaliditetom koji žele pristupiti – ne samo objektima i zgradama, već i obrazovnom i zdravstvenom sustavu, kao i tržištu rada. Rasprava je organizirana uz potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a okupit će predstavnike relevantnih institucija: ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, pomoćnicu ministra rada i mirovinskog sustava Tatjanu Dalić, veleposlanika EU u RH Paul Vandorena, koordinatoricu UN-a i stalnu predstavnicu UNDP-a u Hrvatskoj Louisu Vinton te pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak. Na raspravi će sudjelovati predstavnici krovnih udruga osoba s invaliditetom, Udruge gradova i općina, Udruge gradova, Udruge županija, te članovi Vijeća za socijalnu pravdu Predsjednika RH. (10 sati, Ured predsjednika RH, Pantovčak 241).

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i Predsjendik hrvatskog sabora Josip Leko nazočiti će svečanoj podjeli državnih nagrada za znanost za 2011. godinu (12 sati, dvorana Josipa Šokčevića, Hrvatski sabor).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nazoči programu "Uklanjanjem prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima“ prigodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (14 sati, dvorana „Josip Jelačić“, Hrvatski sabor).

ZAGREB - U nastavku suđenja u slučaju Fimi medija na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi svjedočiti osam novih svjedoka o okolnostima pod kojima su radili za HDZ i primali novac od prve hrvatske političke stranke optužene za korupciju. Do sada je desetak svjedoka potvrdilo da ih je nekad vladajuća stranka plaćala "na crno", a novac im je bez ikakvog ugovora isplaćivala optužena bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Ona, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i vlasnica marketinške tvrtke Fimi medija Nevenka Jurak priznali su krivnju, dok bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriču USKOK-ovu optužbu da su sudjelovali u nezakonitom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki te punjenje stranačkog crnog fonda (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Nakon tromjesečne stanke na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi se nastaviti suđenje bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu optuženom za primanje mita od vlasnika producentske kuće "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV. Suđenje je prekinuto početkom rujna, nakon što je sudsko vijeće zabranilo USKOK-ovoj tužiteljici predočenje dva iskaza koja je u drugoj istrazi dao jedan od krunskih svjedoka, producent Edvin Softić. Suđenje se nije moglo nastaviti dok Vrhovni sud nije odlučio o žalbi USKOK-a na tu odluku (9 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Memoari" Zdravka Tomca o kojoj će govoriti Vlado Košić, biskup sisački. Davorin Rudolf, prof. Miroslav Tuđman i autor Zdravko Tomac (18 sati, U Dvorani Vijenac Kaptol 29a).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Centar za rehabilitaciju Silver iz Zagreba održava prezentaciju programa Centra za učenike osnovnih škola s područja Zagreba kojoj će nazočiti i potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi). Osnovni programi Centra proizišli su iz programa koje je provodila Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja je uz Ministarstvo i Grad Zagreb suosnivač Centra. (9,30 sati. Centar Silver, Štefanovec 34 - nastavak Avenije Gojka Šuška u Dubravi).

PULA - Na sajmu Sa(n)jam knjige održati će se utemeljenje Europskog instituta za književno prevođenje i Okrugli stol "Stvaranje knjige: od rukopisa do prijevoda". (12,30 sati, Dom hrvatskih branitelja).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Maša" autorice Sanje Pilić i ilustratorice Katarine Halužan u knjižnici Bogdan Ogrizović. O knjizi će govoriti urednik Zoran Maljković, autorica Sanja Pilić i ilustratorica Katarina Halužan (18 sati, Preradovićev trg 5).

(Hina) xaš ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙