FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Navi Pillay upozorava da Mursijevi ukazi krše zakon

Autor: akoz
ŽENEVA, 30. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava upozorila je egipatskog predsjednika Mohameda Mursija da bi ga ukaz kojime širi svoje ovlasti mogao staviti iznad zakona i otvoriti vrata kršenju ljudskih prava, rekao je njen glasnogovornik u petak.

Navi Pillay je Mursiju u utorak poslala pismo u kojem ga poziva da ponovno razmotri ovotjedni ukaz i upozorava da bi "usvajanje ustava u ovim okolnostima moglo dovesti do dubokih podjela", rekao je glasnogovornik Rupert Colville novinarima u UN-u.

Egipatski parlament kojim dominiraju islamisti, međutim, žuri odobriti novi ustav u petak a očekuje se da će ga Mursi ratificirati u subotu, što bi omogućilo da se referendum o ustavu održi sredinom prosinca.

Mursi je rekao da je odredba kojom se onemogućuje sudsko osporavanje njegovih odluka predviđena za izvanredno razdoblje i da za cilj ima ubrzati demokratsku tranziciju.

Pillay je, međutim, u pismu rekla da Egipat treba snažnija jamstva kako bi se spriječilo kršenje obvezujućih načela glavnog sporazuma o ljudskim pravima koji jamči građanska i politička prava a koji je Kairo ratificirao prije 30 godina.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙