FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel na vrhuncu moći, smiješi joj se treći mandat

Autor: rtom
BERLIN, 29. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Kancelarka Angela Merkel najpopularnija je političarka u svojoj zemlji i vjerojatno će biti glavni adut Kršćansko-demokratske unije (CDU) na saveznim izborima 2013., čime Njemačka odustaje od tradicionalne kampanje temeljene na stranačkim programima i platformama, a ne na ličnostima.

Nijemci su isprva kritizirali stil čelnice CDU-a, a danas ga ocjenjuju pozitivno te se Merkel, koja je na vrhuncu političke moći, može nadati trećem mandatu koji bi je svrstao u povijesne udžbenike uz bok poslijeratnim istaknutim vođama kao što su Konrad Adenauer i Helmut Kohl.

"Glavni ulog CDU-a na idućim izborima je gospođa Merkel" koja uživa golemo povjerenje, "nema protivnika i najpopularnija je političarka u zemlji", rekao je ministar za okoliš Peter Altmaier.

"Naravno da ćemo kampanju usredotočiti na kancelarku. Bilo bi glupo ne učiniti to", rekao je Altmaier.

Savezni izbori u jesen 2013., za koje će kampanja početi idući tjedan dvodnevnim stranačkim kongresom u Hannoveru, tako bi stilom i spektaklom trebali nalikovati američkim predsjedničkim izborima.

Pred stranačkim delegatima idući tjedan u Hannoveru samo je jedna zadaća, povjerio je izvršni odbor tjedniku Der Spiegel. "Nakon njezina govora delegati trebaju ustati i pozdraviti je ovacijama od najmanje sedam minuta".

Merkel je obavila dobar posao jer je kormilareći kroz krizu eurozone branila njemačke interese i očuvala jedinstvenu valutu netaknutom, procjenjuju dvije trećine ispitanika.

Međutim, iako Merkel i njezin saveznici nastoje prikazati stranku skladnom, razmimoilaženja postoje. Otkako je 2005., preuzela vlast Merkel je stranku okrenula u posve novom smjeru, što nisu svi pozdravili.

CDU se isprva protivio minimalnoj plaći, a danas je podržava. Protivio se odluci bivšeg kancelara Gerharda Schroedera (lijevi centar) da zatvori nuklearne elektrane, da bi nakon nuklearne katastrofe u Japanu Merkel najavila odustajanje od nuklearne energije i stala promicati obnovljive izvore.

U socijalnim pitanjima konzervativni CDU dugo je na žene primjenjivao pristup "3K" (Kinder, Kueche, Kirche ili Djeca, kuhinja, crkva), a danas želi više ustanova za čuvanje djece i kvote za žene na upravljačkim mjestima u tvrtkama.

Neki su članovi CDU-a oprezni prema svim tim promjenama i upozoravaju da stranka ne smije zanemariti svoje tradicionalne vrijednosti jer bi "u želji da privuče dva nova birača mogla izgubiti tri stara".

Promatrači pak pozdravljaju promjene jer se CDU mora prilagoditi promjenama u društvu, novoj strukturi obitelji i većoj ulozi žena.

Kako je modernizirala CDU Merkel ga je učnila sličnijim drugim dvjema velikim njemačkim strankama: socijaldemokratima i Zelenima.

Sa svojom bavarskom saveznicom CSU (Kršćansko-scijalna unija) CDU ima 10 posto prednosti pred SDP-om deset mjeseci do izbora, no pobjeda ipak nije zajamčena.

Opanosti su kriza eurozone i pomoć Grčkoj koju parlament treba odobriti te gospodarski pad zbog slabosti njemačkih trgovinskih partnera i rasta nezaposlenosti zadnjih osam mjeseci. Neki najveću prijetnju vide u slabljenju koalicijskog partnera Slobodnih demokrata (FDP) s kojim CDU vlada u Berlinu i koji bi mogli izgubiti na izborima u siječnju u saveznoj državi Donjoj Saskoj što bi mogao biti upozoravajući signal.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙