FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rizik djeteta od pretilosti može se predvidjeti

Autor: spuc
LONDON,29. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Jednostavnom se procjenom u trenutku rođenja može predvidjeti rizik od razvoja pretilosti u dječjoj dobi, pokazalo je britansko istraživanje.

Formula koja se može naći na internetu kao online kalkulator procjenjuje rizike na temelju težine novorođenčeta pri rođenju, indeksa tjelesne mase roditelja, broja osoba u kućanstvu, majčinog profesionalnog statusa i tome je li pušila tijekom trudnoće.

Znanstvenici se nadaju da će taj test pomoći ranom otkrivanju djece izložene većem riziku pretilosti i pomoći obiteljima da poduzmu mjere kako bi se spriječilo debljanje djeteta.

Prema podacima Američkog udruženja za bolesti srca gotovo 18 posto dječaka i 16 djevojčica u SAD-u u dobi od dvije do 19 godina pretilo je, a u Britaniji 17 posto dječaka i 15 posto djevojčica u dobi od dvije do 15 godina pretilo je.

"Jednom kad dijete postane pretilo vrlo teško gubi na težini pa je prevencija najbolja strategija i mora započeti što je moguće prije", kaže Philippe Froguel s Imperial Collegea u Londonu koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙