FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 29. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Britanska pjevačica i višestruka dobitnica Grammyja Adele prodala je svoj drugi album "21" u više od 10 milijuna primjeraka u Sjedinjenim Državama, čime je postala prva Britanka kojoj je uspio taj pothvat, objavila je u srijedu tvrtka za mjerenje prodaje Nielsen SoundScan. Album "21" objavljen je veljači 2011. i s hitovima poput "Someone Like You" i "Rolling In The Deep" bio je najprodavaniji u svijetu te godine. Adele je za njega osvojila ukupno šest Grammyja. "21" je treći album koji je tijekom 2012. premašio deset milijuna prodanih primjeraka u SAD-u, nakon "Hybrid Theory" Linkin Parka i Usherova "Confessionsa", ali je prvi kojem je u proteklom desetljeću za tu granicu trebalo manje od dvije godine.

LOS ANGELES

Slavni češko-američki redatelj Miloš Forman dobit će nagradu za životno djelo američke udruge redatelja (DGA), objavila je ta organizacija u srijedu. Formanu (80) će nagrada biti uručena na svečanosti 2. veljače u Los Angelesu. On je 34. dobitnik nagrade za životno djelo DGA, a među prethodnima nalaze se i Steven Spielberg, Francis Ford Coppola i Stanley Kubrick. Forman ima dva Oscara za režiju, za "Let iznad kukavičjeg gnijezda" 1975. i "Amadeusa" 1984. godine. Režirao je i "Kosu", "Ragtime" i "Narod protiv Larryja Flynta".

ZAGREB

Njemački parlamentarni odbor za poljoprivredu priprema dopunu zakona kojim bi se spolni odnošaj sa životinjama proglasio "neprimjerenim" što bi znatno olakšalo kažnjavanje počinitelja, no udruga zoofila tome se protivi, prenosi BBC. Njemačka je ozakonila zoofiliju 1969., osim za slučajeve kada životinja trpi "znatnu štetu", no skupine za zaštitu životinja pokrenule su kampanju za izmjenom zakona, a glasovanje se očekuje 14. prosinca u Bundestagu. "Izravnom zabranom lakše će se izricati kazne i poboljšati zaštita životinja", rekao je za list Tageszeitung čelnik odbora Michael Goldmann. Kaznom do 25.000 eura mogla bi se kazniti osoba koja bi prisilila životinju na "radnje protivne vrsti".

CAPE CANAVERAL

NASA je u potrazi za idejama što da radi s dva svemirska teleskopa koja su ostala nakon svojedobno tajnog špijunskog satelitskog programa. Američka svemirska agencija u utorak je pozvala znanstvenu zajednicu da joj dostavi prijedloge mogućih načina korištenja dva teleskopa koje je prošle godine NASA-i donirao Nacionalni ured za motrenje (NRO) koji upravlja američkim špijunskim satelitima. "NRO nam je ponudio svoje uređaje ako ih želimo. Potpuno su nam otvoreno dozvolili da proučimo hoće li ta tehnologija biti od koristi NASA-i", kazao je Paul Hertz koji vodi programe astrofizike u NASA-i. Na vrhu postojećih prijedloga je da se jedan teleskop iskoristi za misiju proučavanja antigravitacijske sile poznate kao tamna energija a za koju se vjeruje da je odgovorna za ubrzavanje širenja svemira.

HONOLULU

Vulkan na najvećem havajskom otoku ponovno je počeo izbacivati lavu u more stvarajući rijetku i spektakularnu sliku vodene pare koje se uzdiže iz valova. Lava iz bočnog otvora na vulkanu Kilauea na Big Islandu počela je teći u subotu stvarajući 11 kilometara dugu rijeku do oceana. Vulkan kontinuirano izbacuje lavu od 1983. godine. Iako takav fenomen redovito privlači turiste stručnjaci upozoravaju da približavanje mjestu ulijevanja lave u ocean može biti opasno i pozivaju posjetitelje da poštuju znakove zabrane kretanja oko vulkana. Vulkan Kilauea godišnje posjeti više od 1,3 milijuna posjetitelja.

TOKIO

Tokio je zadržao titulu kulinarske prijestolnice u prestižnom Michelinovom vodiču, iako je broj restorana s tri zvjezdice u padu, izvješćuje u srijedu Reuters. Tokio je tako šestu godinu za redom dobio najviše Michelinove ocjene, a titulu je zadržao iako je broj restorana s tri zvjezdice pao s prošlogodišnjih 16 na 14. "Japanska gurmanska kuhinja je još kreativnija, nadahnutija i inventivnija nego prije", ocijenio je Michelin Ellis, međunarodni direktor Michelinovih vodiča. Posebice je istaknuo vještine i kvalitetu glavnih kuhara u Kantou, području oko Tokija. Osim dva restorana koji su ušli u top 14, svi ostali poslužuju japansku kuhinju.

WELLINGTON

Tisuće osoba žurilo je u srijedu u središte Wellingtona, privremeno pretvoreno u "Međuzemlje", za svjetsku premijeru filma "Hobit: Neočekivano putovanje", prvi nastavak trilogije snimljene na Novom Zelandu. Voditelji nacionalnog radija obraćali su se slušateljima na jeziku Elfa, novine su čitateljima darovale postere Hobita a kipovi likova iz Tolkienove sage ukrašavali su ulice glavnog grada. Obožavatelji, odjeveni u junake knjige adaptirane za veliki ekran u režiji Novozelanđanina Petera Jacksona, pozdravljali su dolazak na crveni tepih Cate Blanchett i Elijaha Wooda. Glavnu ulogu Bilba Bagginsa u filmu tumači britanski glumac Martin Freeman, poznat iz serije Sherlock u kojoj tumači dr. Watsona. Blanchett se u filmu pojavljuje u ulozi Galadriel, a Wood je Frodo Baggins. Osim njih premijeri filma su nazočili i drugi glavni glumci, Andy Serkis koji glumi Golluma, te Hugo Weaving koji glumi Elronda - nije se pojavio jedino Ian McKellen koji glumi čarobnjaka Gandalfa.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙