FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o izmjenama Općeg poreznog zakona

Autor: ibob
ZAGREB, 28. studenog 2012.(Hina) - Sabor je započeo raspravu o izmjenama Općeg poreznog zakona, kojim se, među ostalim, određuju novi kriteriji zastare za postupke ispitivanja izvora imovine.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac uvodno je objasnio da će zastarni rokovi za postupke ispitivanja izvora imovine i utvrđivanja zlouporabe prava počinjati teći tek nakon isteka godine u kojoj je utvrđena osnova za oporezivanje.

To znači da će, neovisno o tome kada je nabavljena imovina čiji izvori nisu dokazani, porez biti naplativ u razdoblju od šest godina nakon utvrđivanja obveze.

Zakonom se jasno definira redoslijed naplate poreznog duga tako da se najprije naplaćuje "stariji dug" unutar iste vrste poreza, bez obzira što je porezni obveznik naznačio kao vrstu obveze koju plaća.

Briše se odgoda naplate poreznog duga u slučaju pokretanja upravnog spora.

Porezni dug će se naplatiti, a obveznik će svoja prava, ako smatra da su mu povrijeđena, moći ostvariti pred nadležnim sudom.

Zakonom se propisuje i obvezatni sadržaj gotovinskog računa, čime će se izjednačiti sadržaj računa za sve djelatnosti.

Prijave poreza elektroničkim će putem ubuduće morati podnositi svi obveznici PDV-a, a ne samo oni s više od 800 tisuća kuna godišnje vrijednosti dobara ili obavljenih usluga.

Vlada time želi osigurati potpuni prijelaz na elektroničko poslovanje, što bi trebalo rasteretiti poreznu upravu, a poreznim obveznicima omogućiti trenutačnu provjeru obrazaca, objasnio je Lalovac.

U nastavku zasjedanja, o predloženom zakonu raspravljaju klubovi zastupnika.

(Hina) xibob/xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙