FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šarović: veliki problemi s izvozom zbog kašnjenja graničnog prijelaza Bijača

Autor: zkre
MOSTAR, 28. studenog 2012. (Hina) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je da će se Bosna i Hercegovina suočiti s velikim problemima uvoza i izvoza roba biljnog i životinjskog podrijetla kada Hrvatska uđe u Europsku uniju budući da neće na vrijeme biti završen granični prijelaz Bijača na jugu zemlje.

Kako u srijedu prenose tiskani mediji u BiH, Šarović je istaknuo da je veliki skeptik da će svi poslovi s izgradnjom i opremanjem graničnog prijelaza Bijača biti okončani do 1. srpnja sljedeće godine kada Hrvatska i službeno postane članica EU.

"Nisu urađeni ni prilazni putevi. Veliki sam skeptik oko toga", rekao je Šarović.

Po ranijem dogovoru s Europskom komisijom za BiH su predviđena dva granična prijelaza za uvoz i izvoz roba biljnog i životinjskog podrijetla, u Gradišci na sjeveru zemlje i u Bijači, graničnom prijelazu prema Pločama.

Šarović smatra da će usmjeravanje prometa samo na Gradišku dovesti do kolapsa u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

U sklopu priprema za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Eurtopske unije sa BiH je postignut dogovor o uspostavi dva granična prijelaza koja će biti potpuno opremljena za kontrolu roba životinjskog i biljnog podrijetla. To su upravo prijelazi kod Gradiške te kod Metkovića. Vlasti BiH strahuju da prijelaz Bijača neće biti osposobljen na vrijeme zbog kašnjenja u izradi projektne dokumentacije što je usporilo i građevinske radove. Dokumentaciju za prijelaz Bijača radi Institut građevinarstva Hrvatske iz kojega su ranije odbacili bilo kakvu odgovornost za eventualna kašnjenja istaknuvši kako su oni svoj dio posla obavili na vrijeme.

(Hina) xzkre/xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙