FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska za srijedu, 28. studenog

Autor: mkov
ZAGREB, 28. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 28. studenog

ZAGREB - Nastavak šeste sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB – Dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Reforma pravosuđa i osnaživanje žrtava" koju organiziraju Ministarstvo pravosuđa i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) otvorit će predsjednik Ivo Josipović, ministar pravosuđa Orsat Miljenić, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren (9,30 sati, hotel Westin). Naglasak konferencije je na zaštiti prava žrtava kaznenih djela u kontekstu europskih integracija i reforme pravosuđa. Bit će predstavljeni uspješni primjeri u razvoju sustava podrške žrtvama i svjedocima, a hrvatsko iskustvo iznijet će predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Prvi dio konferencije zamišljen je kao susret predstavnika ministarstava iz jugoistočne Europe koji će razmijeniti iskustva o pravosudnim reformama i pružanju podrške žrtvama u svojim zemljama, nakon čega će usvojiti zajedničku izjavu iskazujući svoju spremnost na usvajanje novih standarda Europske unije o pravima žrtava. Drugi dio konferencije sastoji se od panel rasprava gdje će se iznijeti iskustva iz drugih europskih zemalja u jačanju sustava podrške žrtvama i svjedocima te procesuiranju kaznenih djela koja se tiču ranjivih skupina žrtava i svjedoka kao što su djeca i žene. Cilj konferencije je podijeliti iskustva u unaprjeđivanju prava žrtava s predstavnicima ministarstava pravosuđa iz zemalja u regiji, u kontekstu europskih pravosudnih reformi, ali i zahtijeva koje donosi nova Direktiva EU o uvođenju minimalnih standarda zaštite, ostvarivanja prava i pružanja podrške žrtvama kaznenih djela. Dolazak su potvrdili predstavnici ministarstava pravosuđa Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske i Ukrajine.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na predstavit će projekt "Jačanje stečene imunosti putem prirođene imunosti: poticanje imunološkog odgovora posredovanog CD8 limfocitima T korištenjem liganda NKG2D iskazanog putem herpervirusnog vektora" za koji je istraživački tim pod vodstvom Stipana Jonjića, profesora na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, dobio financijsku potporu Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council – ERC). O značaju projekta govorit će voditelj projekta Stipan Jonjić, ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović te pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju Saša Zelenika (10 sati, Ministarstvo znanosti, Ulica Donje Svetice 38). Prof. Jonjić prvi je znanstvenik koji živi i radi u Hrvatskoj i koji je dobio financiranje projekta na natječaju Europskog istraživačkog vijeća i to u iznosu od 1,7 milijuna eura (do sada su sredstva iz tog Fonda dobili samo hrvatski znanstvenici koji žive i rade u inozemstvu, poput Ivana Đikića i Nenada Bana).

ZAGREB - Konferenciju za novinare na temu "Proračun" održat će predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko, saborski zastupnik Ivan Šuker i tajnik Odbora za gospodarstvo Goran Soldo (12,30 sati, Trg žrtava fašizma 4).

ZAGREB - Predstavljanje dvaju zagrebačkih Probacijskih ureda i Probacijske službe u organizaciji Uprava za kazneno pravo i probaciju pri Ministarstvu pravosuđa i Zagrebačke županije. Probacija je uvjetovana i nadzirana sloboda počinitelja kaznenog djela tijekom koje probacijski službenici u suradnji sa zajednicom provode postupke u cilju zaštite javnosti i smanjenja rizika da počinitelji ponove kazneno djelo, nastojeći ih rehabilitirati i ponovo integrirati u društvo, te osigurati poštivanje prava i potreba žrtava i oštećenika. To je "alternativa zatvoru", a njezinim uvođenjem smanjuje se broj osuđenika u zatvorima, čime se oslobađaju kapaciteti u kaznionicama (11 sati, Zagrebačka županija, Vukovarska 72).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima održat će konferenciju za novinare na temu "Akti gradonačelnika" (11 sati, u zgradi Gradske uprave, Trg S. Radića 1, dvorana 372).

ZAGREB - Pravaški blok (HSP i HČSP) predstavit će kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Na konferenciji za novinare sudjelovat će i predsjednici HSP-a i HČSP-a, Daniel Srb i Josip Miljak (11 sati, prostorije Gradskog vijeća HSP-a, Žerjavićeva 10).

ZAGREB - Okrugli stol o programskom razvoju grada Zagreb organizira Koalicija Vladimir Ferdelji- HSS -HSLS -Zelena lista. Sudjelovat će predsjednik HSLS-ovog Odbora za urbanizam Otto Barić, kandidat za gradonačelnika V. Ferdelji, predstavnici zavoda za prostorno uređenje Zagreba i Zagrebačke županije i arhitekti (11,30 sati, Europski dom, Jurišićeva 1, dvorana Strasbourg).

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi ponovljeno suđenje dvojici bivših pripadnika Prve gardijske brigade "Tigrovi" Željka Beline i Dejana Milića koje se tereti za ratni zločin protiv civila, odnosno da su u prosincu 1991. u Novskoj ubili tri žene Goranku i Veru Mileusnić i Blaženku Slabak, te zlostavljali i ranili Petra Mileusnića. Dvojici optuženika suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud ukinuo raniju oslobađajuću presudu sisačkog Županijskog suda, dok je za dvojicu suoptuženika potvrdio oslobađajuću presudu. Novo suđenje vodit će sudac Marijan Garac (9 sati, Zrinjevac 5)

ZAGREB - HND kreće s organiziranjem tribina pod nazivom "Novinarska srijeda" koje će se baviti aktualnim problemima novinarstva, a tema prve je problem RPO-a u novinarstvu. Pokušat će se s raznih strana rasvijetliti što to znači za profesiju, za same novinare, krši li se tu zakon ili ne, što po tom pitanju mogu učiniti inspekcije rada i kakva su njihova iskustva, zašto poslodavcima odgovara sustav RPO-a. Na prvoj tribini sudjeluju profesor radnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu Viktor Gotovac, pomoćnik ministra za poduzetništvo i obrt Stjepan Koraj, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić, predsjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Ivica Grčar (19 sati, HND, Perkovčeva 2) .

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu humanitarne akcije "Korak u život" i koncerta Zagrebačke filharmonije i Zorana Todorovića na kojem će nastupiti i sopranistice Valentina Fijačko i Lana Kos te zbor Opere HNK Zagreb pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Koncert se održava u spomen na maestra Vjekoslava Šuteja, prijatelja humanitarne akcije "Korak u život" koju je 2008. pokrenuo Rotary kluba Zagreb Kaptol s ciljem osiguravanja visokog obrazovanja mladim ljudima koji izlaze iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji (12,30 sati , predvorje Male dvorane KD Vatroslav Lisinski, Trg Stjepana Radića 4). O koncertu i humanitarnoj akciji novinarima će govoriti predsjednik Rotary kluba Zagreba Kaptol Marjan Jurleka, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić, Ivana Šutej, Valentina Fijačko i glasnogovornik humanitarne akcije "Korak u život" Gordan Kožulj te Alan Kljaić, student Muzičke akademije i stipendist akcije "Korak u život".

ZAGREB - Predstavljanje Sabranih djela Slobodana Novaka u izdanju Matice hrvatske. Priređena prema posljednjim autorovim autoriziranim verzijama, Sabrana djela raspoređena su u osam svezaka i opremljena rječnicima, bibliografijama i uredničkim napomenama. O njima će govoriti Krešimir Nemec, Tonko Maroević, Igor Zidić, Davor Velnić i autor (12 sati, Velika dvorana Matice hrvatske Ulica Matice hrvatske 2). Akademik Slobodan Novak (r. 1924. u Splitu) jedan je od najistaknutijih hrvatskih proznih pisaca druge polovine 20. stoljeća.

SPLIT - Knjigu pape Benedikta XVI. "Djetinjstvo Isusovo" predstavit će na konferenciji za novinare splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Nova knjiga pape Benedikta XVI., koja je javnosti predstavljena 20. studenog u Vatikanu, istodobno je objavljena na devet svjetskih jezika, među kojima i na hrvatskom jeziku u nakladi Verbuma, 28. studenoga bit će upriličeno prvo hrvatsko predstavljanje u obliku konferencije za medije (11 sati, Nadbiskupijski ordinarijat, Poljana kneza Trpimira 7).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙