FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Generalima Gotovini i Markaču počasni građani Osijeka

Autor: ivuc
OSIJEK, 27. studenog 2012.(Hina) - Osječko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo prijedlog Savjeta mladih grada Osijeka i gradonačelnika Krešimira Bubala da se počasnim građanima proglase hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač za izniman doprinos Domovinskom ratu i oslobođanju okupiranih dijelova Hrvatske.

Dodjela priznanja dvojici generala najavljena je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Osijeka 2. prosinca.

Vijećnik HDZ-a Dragan Kovačević i vijećnik HSP-a dr. Ante Starčevića Gordan Matković rekli su kako vjeruju da su, s obzirom na proturječne informacije u medijima, uklonjene sve dvojbe u vezi s dolaskom dvojice generala na svečanu sjednicu Gradskoga vijeća te da u tome nema nikakve politizacije.

Vijećnik HSP-a Anto Đapić prozvao je uže vodstvo HDSSB-a koje je 2004. godine još bilo u HDZ-u da tada nije reagiralo na akcijski plan za uhićenje Ante Gotovine, a tada je i utemeljitelj te stranke Branimir Glavaš poručio kako bi se - da je na Gotovininu mjestu - predao Haagu. Dodao je kako je u to vrijeme politička pragmatičnost određivala pojedina ponašanja, a prijedlog doživljava kao jedan oblik ispravljanja pogrešaka koje su čelnici HDSSB-a činili dok su bili u HDZ-u.

Đapićev istup izazvao je reakciju vijećnika HDSSB-a Karla Šatvara i Miljenka Kolobarića, koji su njegovo izlaganje ocijenili licemjernim, uvredljivim i očitim politiziranjem te podsjetili kako je HDSSB jedina stranka koja je tvrdila da ne priznaje haaške presude generalima Gotovini i Markaču, ni presudu Branimiru Glavašu.

Đapić je odgovorio kako je "analizirao ponašanje onih koji žele manipulirati hrvatskom i osječkom javnošću" u vezi s mnogim stvarima.

Na novinarsko pitanje jesu li riješene sve dvojbe u vezi s dolaskom Gotovine i Markača na svečanu sjednicu Gradskog vijeća, gradonačelnik Bubalo odgovorio je kako se sve ne bi niti pokretalo da nije dobivena potvrda dvojice generala.

Većinom glasova vijećnici nisu prihvatili prijedlog vijećnika i predsjednika HSP-a Daniela Srba da se, zbog nedavnog dolaska saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića automobilom na glavni osječki Trg Ante Starčevića, prihvati zaključak o društveno neprihvatljivom ponašanju.

Gradonačelnik Bubalo rekao je kako su mediji od Drmića napravili kradljivca automobila, a konferencija za novinare na tom trgu bila je jedini način da se privuče pozornost medija i "opovrgne takvo medijsko sotoniziranje". Također je rekao kako je Drmiću za taj prekršaj komunalni redar napisao kaznu od 300 kuna.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙