FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak 26. studenoga

Autor: rtom
ZAGREB, 25. studenog 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 26. studenoga.

ZAGREB - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u posjetu Zagrebu gdje će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o završetku hrvatskih priprema za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Fuele će se sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Josipom Lekom, premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i potpredsjednikom vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom. Na Forumu civilnog društva na zapadnom Balkanu sudjelovat će i otvoriti ga zajedno s ministricom Pusić, a iz Zagreba će otputovati u Sarajevo.

- Predsjednik Republike prima Štefana Fuela u 8.30 u Uredu Predsjednika, Pantovčak 241; Predstavnici medija trebaju doći u Ured Predsjednika do 08.10 sati.

- Otvaranje 4. Foruma civilnog društva zapadnog Balkana u 9.30, Hotel International, Miramarska 24

- Premijer Zoran Milanović prima povjerenika Fuela u 15 sati u Banskim dvorima, Markov trg 1; snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanak nakon kojeg će biti objavljeno priopćenje

- Sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom u 13.30, dvorana Ante Starčevića, a izjave za medije u 14.20, Plavi salon Hrvatskog sabora, Markov trg 6.

VARŠAVA - Potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić u službenom posjetu Poljskoj gdje će se susresti s ministricom regionalnog razvoja Elzbietom Bienkowskom. Na bilateralnom sastanku bit će ponajprije riječi o poljskom sustavu upravljanja EU fondovima, pripremi velikih kapitalnih projekata, kao i 'overbookingu' odnosno stvaranju zalihe kvalitetnih i zrelih projekata s ciljem bolje apsorpcije EU sredstava. Hrvatskoj će biti dragocjena poljska iskustva u pripremi i provedbi projekata financiranih iz europskih fondova, oko otklanjanja relevantnih zapreka te iskustva u brzini i kvaliteti povlačenja sredstava. Grčić i Bienkowska razgovarat će o smjernicama i strateškim prioritetima za financijsku perspektivu EU 2014.-2020., u čijem stvaranju zajednički sudjeluju sve zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatska.

BRUXELLES - Ministri financija 17 članica eurozone trebali bi se pokušati postići suglasnost o isplati nove tranše pomoći Grčkoj. Na sastanku u prošli utorak, ministri financija eurozone pohvalili su Grčku za uspjehe koje je postigla u štednji, ali se nisu uspjeli dogovoriti o načinima deblokade nekoliko tranši pomoći u ukupnom iznosu od 44 milijarde eura, koje bi Grčkoj trebale biti uplaćene do najkasnije 5. prosinca.

BRUXELLES - Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport Europske unije počinje dvodnevni sastanak na kojem bi kao promatrač u ponedjeljak trebao sudjelovati hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

LJUBLJANA - Mađarski premijer Viktor Orban boravit će u posjetu Sloveniji na poziv slovenskog premijera Janeza Janše, a odvojeno će se sastati i s predsjednikom parlamenta Gregorom Virantom te s predsjednikom Danilom Tuerkom. Prema najavama iz ureda slovenskog premijera, cilj je posjeta jačanje gospodarske suradnje, a posebna pozornost bit će posvećena pitanjima slovenske manjine u Mađarskoj i mađarske u Sloveniji.

Janša i Orban potpisat će nakon razgovora okvirni sporazum dviju vlada o razvoju cestovnih prekograničnih veza, a potpisat će se i više drugih sporazuma s područja kulture, tehnologije i inovacija.

DOHA - Predstavnici 190 zemlja okupit će se na konferenciji o klimi na kojoj bi trebali pokrenuti II. fazu Protokola iz Kyota, jedinog službenog dokumenta koji države potpisnice obvezuje na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu. Skup će trajati do 7. prosinca, a 4. prosinca predstavnicima bi se trebalo pridružiti stotinjak ministara i zaključiti sporazum.

Dežurni:

Noć: Darko Vlahović

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Damir Hainski

Navečer: Srđan Baković

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xrt ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙