FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 22. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY

Otok u južnom Pacifiku, kojeg se može vidjeti na Google Earthu i u velikim atlasima svijeta, zapravo ne postoji, objavila je u četvrtak skupina australskih znanstvenika koja je, uzalud, krenula u potragu za tom kopnenom masom u okviru geološke ekspedicije. Taj je otok vidljiv na Google Earthu pod imenom Sandy Island, u Koraljnom moru, na pola puta između Australije i francuskog teritorija Nove Kaledonije. Times Atlas of the World, referentni atlas, identificira ga pod imenom Sable Island. Pomorske karte koje koristi Southern Surveyor, brod za znanstvena istraživanja, također upućuju na taj otok, kaže Maria Seton, pripadnica skupine znanstvenika koji su krenuli u potragu za tim otokom. "Željeli smo provjeriti. Podaci su govorili da je na tom mjestu dubina 1400 metara", dodala je Maria Seton po povratku s putovanja koje je trajalo 25 dana. "Nalazi se na Google Earthu i drugim kartama. No, provjerili smo, otoka nema. Stvarno smo začuđeni, to je vrlo neobično", dodala je ona.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pomilovao par purana - Cobblera i Gobblera - šaleći se da te dvije ptice zaslužuju drugu priliku, kao i da se s tom starom poslovicom u potpunosti slaže nakon svog reizbora. "Kažu da su u životu najvažnije druge prilike. A ovoga studenoga, s time se u potpunosti slažem", rekao je Obama. Stojeći uz kćeri Maliu i Sashu na prigodnoj svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće, Obama se našalio o "vrlo konkurentskoj" medijskoj kampanji na društvenim mrežama, koju je organizirala Bijela kuća kako bi se odlučilo koja će od ptica ove godine ponijeti titulu Domovinskog purana za 'Thanksgiving', američki blagdan zahvalnosti. "Američki narod je rekao svoje! A ove ptice idu naprijed", rekao je Obama uz smijeh publike, što je Cobbler pozdravio purlikanjem s pozornice.

STOCKHOLM

Mišićavost u tinejdžerskoj dobi može upućivati na to koliko dugo ćete živjeti, barem kada je riječ o muškarcima, prenosi u srijedu BBC rezultate švedske studije. Švedski stručnjaci koji su 24 godine pratili razvoj više od milijun muških tinejdžera, otkrili su da su oni koji su bili slabo mišićavi, a to znači slabih mišića nogu i ruku, bili izloženi većem riziku od rane smrti. Oni smatraju da je mišićavost odraz općeg stanja organizma, pa je utoliko povezana sa smrtnošću, ali istovremeno naglašavaju kako mišićavost istovremeno ne jamči duži život. Učinak slabe muskulature sličan je učinku otprije poznatih čimbenika za ranu smrt, kao što su debljina i visoki krvni tlak.

YOKOHAMA

Četveronožni robot namijenjen intervencijama u radioaktivnom okruženju predstavljen je u srijedu nedaleko od Tokija kao najnoviji izum koji će upotpuniti mehaničku dobrovoljačku vojsku za misije u nuklearnoj elektrani Fukushima. Robot proizveden u japanskoj grupi Toshiba trebao bi obavljati misije izviđanja na ozračenim područjima u kojima čovjek ne može intervenirati, a da ne ugrozi vlastito zdravlje. "Zamisao da izradimo takvog robota pala nam je na pamet nakon havarije Fukushime", rekao je inženjer Goro Yanase iz odjela za nuklearnu energiju u Toshibi. Četvernožni robot s udovima koji se svijaju može se uspinjati stubištem, prelaziti zapreke, mijenjati smjer kretanja. Težak je 65 kg, metar visok i njime se upravlja bežično. Opremljen je posebnom rukom, kamerom i radioaktivnim senzorom, no još je prototip.

STOCKHOLM

Jedna žena u Švedskoj optužena je za spolni odnos s ljudskim kosturom i prijeti joj zatvor zbog remećenja mira pokojnika, objavilo je švedsko tužiteljstvo. Policija je sasvim slučajno pronašla kompletan ljudski kostur, lubanje i kutiju ljudskih kostiju: policajci su došli na poziv zbog navodne pucnjave u stanu te žene u Goeteborgu. Otkrili su i više CD-a naslovljenih "moja nekrofilija" i "moje prvo iskustvo", te fotografije te žene u raznim seksualnim pozama s kosturom, vidi se na internetskoj stranici tužitelja i u sudskoj dokumentaciji. Žena je s kostima postupala "sramotno" i "neetično", objavljeno je.

LONDON

Troje djece dobilo je za Noć vještica puno čokolade i bombona u jednom engleskom gradu, a uz to i nekoliko paketića kokaina. Muškarac koji im je greškom dao kokain umjesto slatkiša osuđen je na 130 sati dobrotvornog rada i morat će platiti kaznu u iznosu od 145 funti (oko 1.370 kuna). Domald Junior Green (23) potražio je slatkiše u džepu kako bi ih dao djeci koja su mu se pojavila pred vratima na Noć vještica, ali umjesto slatkiša je izvukao plastično pakiranje s ossm vrećica kokaina koje je kupio za 200 funti ranije toga dana, rečeno je na suđenju. Ne gledajući što je izvukao iz džepa, ubacio je kokain u vreću koju su djeca nosila za slatkiše. To su bila djeca u dobi od 8, 6 i 5 godina, a s njima je bio njihov otac - policajac.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙