FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija sumnja u ratne zločine više mjesta u Hrvatskoj

Autor: vili
ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Srbijanski državni odvjetnik za ratne zločine Vladimir Vukčević priopćio je u srijedu da to državno odvjetništvo vodi predistražne postupke zbog sumnje u ratne zločine vezane uz operaciju Oluja i to zbog događaja u mjestima Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić, Kijani kod Gračaca, Petrinja i Vrginmost.

Vukčević je objasnio da srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine te istrage ne pokreće jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Haaškog suda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, već zato što je, kako je pojasnio, moralo sačekati pravomoćnost presude u Haagu, koji po međunarodnom pravu ima primat nad nacionalnim pravosuđem.

"Mi već vodimo na šest lokacija predistražne postupke. Saslušali smo veliki broj svjedoka", rekao je Vukčević, napomenuvši da su saslušavani i svjedoci u svezi s akcijom "Bljesak".

Kako je rekao, postupci se vode u suradnji s udrugom "Veritas" na čijem je čelu Savo Štrbac.

Predmeti sumnje u ratne zločine tijekom i nakon akcije "Oluja" 1995., na kojima radi srbijansko državno odvjetništvo, pojasnio je Vukčević, odnose se na mjesto Kijani pored Gračaca, gdje je navodno ubijeno 14 srpskih civila.

Riječ je također o mjestu Mali Alan na Velebitu za koje Vukčević tvrdi da je 22. sječnja.1993. ondje ranjen, a potom zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga pobunjenih hrvatskih Srba, od kojih su neki navodno ubijeni nakon zarobljavanja, a jedan broj ubijenih masakriran do smrti.

Predistražne radnje u tijeku su i za događaje u Dvoru na Uni, za koje srbijansko državno odvjetništvo sumnja da je ondje 8. kolovoza 1995. u zgradi osnovne škole ubijeno devet hendikepiranih civila.

Srbija istražuje smrt 13 osoba iz Gospića, smrt dviju osoba u općtini Donji Lapac, sedam osoba u općini Udbina, 17 u općini Vrhovine i dvije na Plitvičkim jezerima.

Predistražne radnje odnose se i na Petrinju gdje su, kako je priopćio Vukčević, ekshumirani posmrtni ostaci 66 osoba, kao u Vrginmostu, preko kojega su se Srbi povlačili a srpska strana tvrdi da je bila izvrgnuta vatri iz pješačkog oružja.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙