FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 20. studenoga

Autor: spar
ZAGREB, 20. studenoga 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za utorak, 20. studenoga.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavlja zasjedanje objedinjenom raspravom o izmjenama Kaznenog zakona koje, svaki u svom zakonskom tekstu, predlažu Vlada i Hrvatski laburisti. Prema Vladinom prijedlogu, posjedovanje droge za vlastite potrebe više se ne bi smatralo kaznenim djelom, već prekršajem, a izmjene se odnose, među ostalim, na organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, seksualno iskorištavanje djece, davanja mita. Laburisti svojim zakonskim prijedlogom predviđaju kaznenu odgovornost za poslodavca koji u zakonom propisanom roku radniku ne dostavi obračun iznosa neisplaćene cijele ili dijela plaće, naknade plaće ili otpremnine koji je bio dužan isplatiti (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Odbora za financije i državni proračun o prijedlogu izmjena i dopuna državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu (13,30 sati, dvorana Ivana Mažuranića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Izricanje prve presude bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-Mol. Nakon nešto više od godinu dana suđenja presudu Sanaderu objavit će Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića. Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader ratni profiter jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke te da je za 10 milijuna eura mita izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. Obrana je, pak, uvjerena da niti jedna optužba nije dokazana. Sanaderu se još sudi i zbog slučaja Fimi medija, u kojem ga se s njegovom bivšom strankom i još nekoliko bivših HDZ-ovih dužnosnika tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki koje su navodno završile u stranačkom "crnom fondu" i privatnim džepovima. Sanadera očekuju i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni Diokiju i TLM-u (10 sati, velika dvorana zagrebačkog Županijskog suda, Zrinjevac 5).

VUKOVAR - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježit će se nizom događaja u tom gradu. Osmi novinarsko-književnički susreti "Grad - to ste vi" prisjetit će se novinara, književnika i ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića i svih nevinih žrtvama ubijenih na Ovčari 20. studenog 1991. (9 sati, Gradska knjižnica Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1). Petu godinu zaredom djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata putem svoje Udruge organiziraju mimohod "Vi ste naš ponos - mi smo vaša snaga" koji kreće u 10 sati od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata ka masovnoj grobnici Ovčara. Žrtvama srpskih koncentracijskih logora odat će se počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u dvorištu "Veleprometa", na mjestu gdje je bio srpski sabiri centar za vukovarske branitelje i civile (10,30 sati), a misu zadušnicu tamo će služiti župnik tordinački Dejan Bubalo (11 sati). Prigodni program Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog održat će se u 13 sati kod Spomen obilježja i masovne grobnice "Ovčara" i posvećen je žrtvama koje su pogubljene i pokopane u toj masovnoj grobnici. Misa za žrtve Ovčare održat će se u 18 sati, u Crkvi Kraljice mučenika u Vukovaru, Vlahe Bukovca 46.

ZAGREB - Sastanak predstavnika Hrvata iz Republike Srbije i Srba iz Republike Hrvatske, na kojemu će sudjelovati čelnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine, Stranke vojvođanskih Hrvata, Zavoda za kulturu Vojvodine, Srpskog narodnog vijeća, SDSS-a, SKD Prosvjeta i Zajedničkog vijeća općina. Tema sastanka biti će unapređenje odnosa, te zajedničko obraćanje predsjednicima država i predsjednicima vlada Hrvatske i Srbije (11 sati, Srpsko narodno vijeće, Ilica 16).

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović održat će konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljeni novi model upisa u srednje škole te prijedlog Odluke o elementima i kriterijima za upis. Ministarstvo je odlučilo uvesti postupak e-prijava i e-upisa u srednje škole, s ciljem da sustav sustav upisa učinili transparetnijim, jednostavnijim i učinkovitijim. Uz ministra, novi model predstavit će Vedran Mornar, voditelj Projekta e-upisa i Zoran Stanić, ravnatelj CARNeta (10,30 sati, Velika dvorana Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obići će tri gradilišta škola u Splitu čiju izgradnju u najvećem dijelu financira Ministarstvo. Ministar će prvo u 16 sati obići gradilište OŠ Pujanki. Ukupna vrijednost radova je 9,8 milijuna kuna. Ministarstvo sve čini kako bi radovi bili gotovi do početka drugog polugodišta. Ministar će zatim u 16.30 sati obići gradilište Zdravstvene škole Split. Ugovoreni radovi na izgradnji građevine s pripadajućom malom sportskom dvoranom bit će završeni u sljedećih sedam do 15 dana. Radove u iznosu od oko 48,5 milijuna kuna gotovo je u cjelini financiralo Ministarstvo. Posljednja ministrova odrednica je Obrtna tehnička škola Split. Predviđeno je da ministar u 17 sati obiđe školu i sastane se sa svim sudionicima građenja. Građevina škole je završena, a u tijeku je priprema za njezin tehnički pregled. Ugovoreni radovi na sportskoj dvorani planiraju se završiti u prvom kvartalu sljedeće godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 82 milijuna kuna, od čega je oko 5 milijuna kuna osigurala Županija.

ZAGREB - Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu priređuje svečanu akademiju "Srce i riječ za Vukovar" u spomen na žrtvu Vukovara. Svoje svjedočanstvo i sjećanja iznijet će sisački biskup Vlado Košić, sestra Marija Zora Pavić i liječnik Željko Jelinčić, Nakon akademije svi će se sa svijećama uputiti u dvorište Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa te sudjelovati na molitvi za Domovinu i hrvatske branitelje (19 sati, dvorana "Vijenac", Kaptol 29a).

Dežurni urednici:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙