FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo Bečki umjetnički tjedan 2012., očekuje se oko 200 priredbi

Autor: sendra poša đurin
BEČ, 19. studenog 2012. (Hina) - Bečki umjetnički tjedan 2012. (Vienna Art Week) okupit će od danas pa do 25. studenog u Beču nekoliko stotina austrijskih i međunarodnih umjetnika, kustosa, ravnatelja muzeja, kolekcionara iz Austrije i cijelog svijeta na oko 200 priredbi, najavili su organizatori na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak u Beču.

Bogat program nudi oko 200 umjetničkih priredbi, od otvaranja izložbi, filmskih večeri, posjeta i vođenja kroz muzeje, rasprava, dražbi, studijskih posjeta galerijama i privatnim ateljeima.

Čak 40-ak muzeja, 50-ak galerija i oko 100-tinjak ateljea i studija otvara vrata posjetiteljima, rekao je umjetnički voditelj Vienna Art Weeka Robert Punkenhofer. Po njegovim riječima, ovogodišnji program nudi kompleksan odnos između stvarnosti, prošlosti i budućnosti.

U najvećoj austrijskoj aukcijskoj kući Dorotheumu od danas je u tijeku tjedan dražbi na kojima će se naći djela klasične, moderne, suvremene umjetnosti, srebra, jugenstila do designa. Samo danas u sklopu Vienna Art Weeka na programu je 10 priredbi, od čega otvorenje šest izložbi među kojima i otvorenje grupne međunarodne izložbe "Predicting Memories" - sjećanja u znaku novih, prošlih i budućih slika, na kojoj su izložena djela 30-ak austrijskih i međunarodnih umjetnika.

Tijekom tjedna predviđeno je održavanje niz simpozija i okruglih stolova te rasprava o temama: "Umjetnik kao kolekcionar", "Je li kolekcionarstvo inspiracija, kulturni, politički performance ili dobro uložen novac", ili primjerice "New York - glavni grad umjetnosti" "Lijepi izgled i vrijednosti u vremenu ekonomske nesigurnosti" itd.

U Freudovom muzeju održat će se rasprava na temu "Tijelo i umjetnost, imidž histerije u 21. stoljeću".

Na programu su i brojne izložbe fotografija. Novost u programu, pod naslovom "Fascinacija umjetničkih ateljea", je otvoreni dan ateljea koji omogućava prvi put uvid u suvremenu umjetničku produkciju i vođenje kroz stotinjak bečkih umjetničkih ateljea.

Prošle godine Viena Art Week privukao je 36.000 posjetitelja, a organizatori očekuju da će ove godine taj broj biti i veći jer mu je svrha približiti austrijsku i međunarodnu suvremenu umjetnost publici.

Viena Art Week održava se osmi put za redom, inicirala ga je najveća austrijska aukcijska kuća Dorotheum, a koncipirao Art Cluster Vienna. Ocjenjuje se da je Vienna Art Week postao glavni pokretač umjetničkog Beča, a umjetnički voditelj tjedna Punkenhofer ističe da je teško zamisliti bečki kulturni kalendar bez njega.

(Hina) xspđ ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙