FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović odlikovao Samostalnu satniju bivših političkih zatvorenika

Autor: vlar
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović uručio je danas odličje Reda hrvatskog trolista Samostalnoj satniji bivših političkih zatvorenika, čiji su pripadnici, žrtve totalitarnog sustava, prije više od 20 godina krenuli u aktivnu obranu domovine.

Kroz satniju, dio 3. bojne 139. brigade HV-a Slavonski Brod, prošlo je oko 120 pripadnika, različite dobi, konfesija i nacionalnosti, ali svi sa specifičnom sudbinom žrtava totalitarnog sustava, rekao je Predsjednik pripadnicima satnije uoči dodjele odlikovanja.

Zahvalivši im na svemu što su učinili za Hrvatsku, podsjetio je na njihov ratni put tijekom kojega su prošli slavonskim ratištima, koja su "upravo ovih dana predmet naših sjećanja". "Dali ste značajan doprinos da Hrvatska danas bude moderna zemlja s visokim demokratskim standardima i zavidnim stanjem ljudskih prava, koja ima snage i potencijala postati uspješnom članicom Europske unije", naglasio je Predsjednik.

U ime pripadnika satnije, zahvalio je predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Veselica, te upozorio na važnost današnjeg veličanstvenog događaja - "oslobođanja od optužbe dvojice hrvatskih generala, ali i cijele borbe hrvatskog naroda u Domovinskom ratu", ustvrdivši kako će "Hrvatska sada bez hipoteka prošlosti ući u Europsku uniju".

U prigodnom obraćanju Veselica se prisjetio i početaka satnije kada su bivši politički zatvorenici odlučno dali doprinos obrani domovine. "Ostali smo ipak zakinuti za konkretno znanstveno istraživanje o našim sudbinama i dubiozama zločinački sustava, a samim time i osvješćenju toga pitanja za sadašnje i buduće generacije", rekao je Veselica zamolivši predsjednika Josipovića za zauzimanje kako bi politički zatvorenici dobili primjereno mjesto u memoriji hrvatskog naroda.

(Hina) xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙