FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na snagu stupa pravilnik o ukrcaju naoružane pratnje na hrvatskim brodovima

Autor: nbrc
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je kako će sutra, 17. studenoga, na snagu stupiti Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati pravne osobe koje pružaju usluge ukrcaja osoba za naoružanu pratnju na brodove hrvatske državne pripadnosti.

Pravilnikom, koji je objavljen u Narodnim novinama (broj 123), propisani su uvjeti za pravne osobe koje pružaju usluge ukrcaja osoba za naoružanu pratnju na brodove, a Ministarstvo pomorstva na zahtjev brodara izdaje dopusnicu, dok troškove ukrcaja snosi brodar, navodi se u priopćenju.

Najavljuje se da će, u skladu s odredbama Pravilnika, Ministarstvo na službenim stranicama (www.mppi.hr) objaviti popis pravnih osoba kojima izda dopusnicu.

Iz Ministarstva podsjećaju kako je mogućnost ukrcaja naoružane pratnje za brodove pod hrvatskom zastavom propisana izmjenama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka, donijetim u svibnju ove godine kao jedne od mjera zaštite od sve učestalijih napada pirata i oružanih pljačkaša na brodove u međunarodnoj plovidbi u određenim morskim područjima, a na kojima nerijetko plove hrvatski pomorci.

Cilj takvog zakonskog rješenja je osiguravanje veće sigurnosne zaštite hrvatskih pomoraca, a u skladu s usvojenim smjernicama Međunarodne pomorske organizacije (IMO) prema kojima je brodarima omogućen ukrcaj oružane pratnje u zonama visokog rizika.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙