FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslobađajuća presuda s veseljem dočekana u Osijeku, Rijeci, Dubrovniku

Autor: ivuc
OSIJEK/RIJEKA/DUBROVNIK, 16. studenog 2012.(Hina) - Izricanje oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pratili su i s veseljem dočekali brojni građani diljem zemlje, pa tako i u Osijeku, Rijeci i Dubrovniku.

Na osječkom Trgu pape Ivana Pavla II prijenos je pratilo oko 300 građana i članova braniteljskih udruga, koji su s oduševljenjem i burnim pljeskom pozdravili odluku Žalbenog vijeća Haaškoga suda.

Umirovljeni general Mladen Mikolčević izjavio je kako ni jedna druga odluka nije dolazila u obzir, jer ne bi bila ispravna, pravedna i poštena. Ocijenio je kako zločinački pothvat, za što se teretilo dvojicu generala, nikada nije ni postojao, već se radi o priči koja je izmišljena i nematnuta Hrvatskoj radi političkih pritisaka.

Član predsjedništva osječke HVIDR-e Petar Mlinarević kazao je kako je oslobađajuća presuda dokazala nedužnost hrvatskih generala, koji su, unatoč tome, nekoliko godina proveli u pritvoru. Sretni smo jer se dokazalo da su oni časni i pošteni ljudi, dodao je Mlinarević.

Koordinator udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Ivica Buljević rekao je kako oslobađajuća presuda potvrđuje da je Hrvatska vodila pravedan i obrambeni rat za oslobođenje svoje zemlje, a ne zločinačke pothvate. Ocijenio je kako hrvatska Vlada sada treba jasno reći da su "Hrvati čisti izišli iz rata, da je Srbija bila agresor i da se prema Srbiji napokon pokrene postupak traženja odštete za pričinjenu ratnu štetu".

Osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je kako je ugodno iznenađen oslobađajućom presudom te da su istina, razum i pravda pobijedili.

Cijelo smo vrijeme zastupali stajalište da su Gotovina i Markač nevini ljudi, koji su časno obranili domovinu, da je "Oluja" pravedna i oslobađajuća akcija, a to se sada i potvrdilo, istaknuo je Šišljagić.

Radijski prijenos objave presude generalima Gotovini i Markaču slušali su jutros zajedno predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi njihovih obitelji i drugi građani na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci.

Nakon objavljene oslobađajuće presude među okupljenima je nastala euforija. Uz pjesmu je formirana kolona koja je krenula središtem grada, preko Korza do Jadranskog trga. Nošene su hrvatske državne zastave i zastave udruga te fotografije generala.

Kolona se vratila preko Korza do Mosta hrvatskih branitelja gdje su se sudionici razišli. Okupljanje je organizirala Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije.

Povremeno središtem grada prođu automobili s istaknutim hrvatskim državnih zastavama te uključenim sirenama.

Nakon izricanja oslobađajuće presude dubrovački mons. Mate Uzinić naložio zvonjenje zvona u svim dubrovačkim crkvama. U nedjelju će se u svim crkvama služiti misa zahvalnica.

Ovom presudom "vraćeno je dostojanstvo Hrvatskoj i obranjen dignitet Domovinskog rata", kazao je Mate Uzinić izražavajući zadovoljstvo oslobađajućom presudom.

Zvonima dubrovačkih crkvi pridružile su se i sirene dubrovačkih automobila i vatrogasaca.

Dubrovački branitelji oslobađajuću presudu gledali su u tvrđavi Revelin i njezino izricanje proslavili burno i emotivno.

Ratni zapovjednik dubrovačkih specijalaca Ile Topuzović kazao je da je pravda spora ali ipak dostižna te da i ova odluka pokazuje da borba za Hrvatsku nije bila uzaludna.

(Hina) xivuc/xdsil/xddub yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙